mak - 12131 przepisów (strona:354/809)

Omlet dyniowy 126

Przepis pochodzi ze świetnej książki Svetlany Ovsyankiny „Fit przepisy od baletnicy” Składniki: 2 jajka 30 g płatków owsianych luba maki owsianej 80 g puree z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta … Czytaj dalej Omlet dyniowy

czarrna od kuchni
Jak dekorować pierniczki 115

kaszce poprawia humor. Do ozdabiania pierniczków lubimy też wykorzystywać suszone owoce : rodzynki, żurawinę, morwę, banany itd. Świetnie sprawdzają się orzechy czy też ziarna i pestki np słonecznika, dyni, sezamu, maku. Oczywiście w ruch też idą zawsze drobne cukiereczki typu groszki lub lentilki, kropelki czekoladowe, barwiony cukier. Partnerem wpisu jest firma Fabryka Form zdjęcia we wpisie są autorstwa Dorota Smakuje oraz

Dorota Smakuje
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 93

Zamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji naturalnej. Na blogu było już kilka przepisów na takie wypieki, ale nie było jeszcze takiego. Jak narodził się przepis na te właśnie paszteciki drożdżowe

Mieszam w Garnku
Biszkopt z kremem serowym 168

Składniki: 5 jajek 3 łyżki maku 3/4 szklanki erytrolu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1/2 kg sera na sernik 2 małe kubeczki jogurtu greckiego 0%, … Czytaj dalej Biszkopt z kremem serowym

czarrna od kuchni
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 87

kremem. Jeśli już jecie ciasto, to poprzestańcie na jednym kawałku i nie przesadzajcie z ilością słodyczy. W niektórych regionach Polski na stołach pojawia się kutia (mieszanina gotowanych ziaren pszenicy, maku i bakalii). Poznajcie moją zdrowszą wersję tego świątecznego specjału – kutia dla diabetyka. Przygotowuję ją co roku i w tym też zamierzam! Owoce zamiast ciasta! Święta to czas cytrusów – zamiast kolejnej

Dietolog
Czekoladowe ciasteczka świąteczne 104

Wystarczą foremki w świątecznych kształtach oraz foliowa torebka do wyciskania maślanego lukru. Ekstrakt waniliowy warto zastąpić świeżą wanilią. Sprawdź przepis na: Ciasto a’la piernik Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 laski wanilii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co Upiec na Święta? 15 Przepisów na Świąteczne Ciasta 112

rodziną przy wspólnym stole, pełnym pysznego jedzenia i słodkości. Tradycyjne ciasta takie jak sernik , makowiec czy też piernik z pewnością muszą się na nim znaleźć. Powinny być one pełne maku i bakalii, które według tradycyjnych wierzeń przekazywanych z pokolenia na pokolenie mają przynieść bogactwo i pomyślność w naszych domach. Niektóre z nas (na przykład ja :P) lubią jednak nieco poeksperymentować

Damusia.pl
Czosnkowy chlebek odrywany 182

Składniki: 300 g maki 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 40 g masła ok. 1/2 szklanki mleka dodatkowo: 100 g masła 3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Czosnkowy chlebek odrywany

czarrna od kuchni
Ciasto salceson 79

Przepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka

Wasze Przepisy
Precle z posypką migdałową 122

precla. Ja najpierw uformowałam wszystkie precle i jak już były gotowe zanurzyłam je w wodzie z sodą, jeden po drugim. Do posypania precli użyć możecie grubo mielonej soli, kminku, maku, orzechów, cynamonu lub sezamu. Szukasz przepisów na dania z migdałami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brioche z migdałami. The post Precle z posypką migdałową appeared first on MeCooks

MeCooks
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI 108

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową.   Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem. Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut

Smaczne moje
VENITA BIO kosmetyki czerpiące z natury 109

dawać tą odżywkę Ale … niech z tym poczeka Zalety odżywek VENITA: idealne dla skóry wrażliwej, naturalne składniki pielęgnacyjne (hydrolat z róży, hydrolat z lawendy, len, chia, kokos, biały mak) ułatwiają rozczesywania, mają delikatny, przyjemny zapach, włosy nabierają blasku i są naprawdę miękkie, wygodna aplikacja dzięki dozownikowi. Dlaczego warto wybrać ziołowe farby do włosów VENITA? Szukacie dobrej farby do włosów

Słodkie okruszki
Do świąt już będzie coraz bliżej -więc dziś świąteczne ciasto-przepis pochodzi z maminego zeszytu jest bardzo stary bo moja mama 201

ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek do pieczenia ,cukier puder do posypania . przyrządzanie 3 warstwy ciasta – białka ubić na sztywno ,potem dodać cukier puder mieszać

Moje Wyroby
Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką 166

gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić. Składniki CIASTO NA BUŁECZKI 400 g mąki maki typ 500/550 250 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g stopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka cukru 5 g soli DODATKOWO

Tajemnice Smaku