umoczonymi w wodzie lub oliwie) i zanurzamy w pozostałych ziarnach, dokładnie oklejamy nimi górną część bułki. Ja swoje ziarna podzieliłam wcześniej na 9 równych części. Posypałam jeszcze bułki dodatkowo makiem. Gotowe bułki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki nacinamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdrowePyszne ciasto makowe z jabłkami i masą kokosową. Pięknie się prezentuje na stole i zachwyci gości. Połączenie maku, jabłek i kandyzowanej skórki pomarańczowej super sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Polecam
Swojskie jedzonkołyżki mąki ziemniaczanej 100 g. roztopionego masła Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku). Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wałkuję ciasto na papierze i wkładam do blaszki. Tak jest łatwiej. Tak przygotowane ciasto wstawić
Agusiowe smakołykicieńszej. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód rogalika i układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie podsypanej mąką. Rogaliki smarujemy wodą lub słodką śmietanką i posypujemy nasionami (sezam, mak, czarnuszka, siemię). Gotowe rogaliki zostawiamy do podrośnięcia na jakieś 15-20 minut i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra- dół) piekarniku przez 25 minut, aż będą rumiane
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzeszkadza! Dziś mam dla Was śliczne śniadaniowe bułeczki dyńki. Nie tylko na halloween, idealne na jesienne śniadania! Składniki na około 12 sztuk; 45 dag maki pszennej 20 dag puree z dyni 180 ml mleka 1 jajko 40 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli pestki dyni do dekoracji jajko do posmarowania
Radość kipiąca uśmiechem.male lub 2 duże jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 150 g cukru białego 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 300 g puree z dyni 250 g maki pszennej 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Glazura: 2 łyżki serka śmietankowego 1 lyzka cukru pudru 1 lyzka puree z dyni
Pani M - kuchnia smakowitaBlaty czekoladowe: 4 jajka kl L (żółtka i białka osobno) 160 g masła 2/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu kokosowego w proszku 440 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250 g marcepanu cukier puder do podsypywania
Gotowanie...to proste !łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru Na pomadę do chleba: 100-110 ml wody 1 czubata łyżka mąki pszennej chlebowej szczypta soli Opcjonalnie: sezam lub mak do posypania chleba Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy
Słodkie okruszkiorzechy w przepisie i dodamy w ich miejsce 1 szklankę mąki i ciut więcej kakao to powstanie nam ciasto zwane u nas SALCESON, albo zamiast orzechów damy suchy mielony mak to powstanie nam MAKOWIEC JAPOŃSKI.. Mimo, że jestem na diecie to w weekend piekę ciasta dla Piotra. Akurat mi to nie przeszkadza, nie ciągnie mnie do słodkiego. Jako kochająca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszanki suszonych owoców w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki 150 ml brandy 200 g brązowego cukru 250 g miękkiego masła 175 g maki pszennej 100 g mielonych migdałów 100 g migdałów w płatkach 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka Brandy
Pani M - kuchnia smakowitaprzewagą sernika. Ciasto powstało jak to się mówi "na spontanie". Miałam ogromną ochotę na jakieś dobre ciasto i po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni, wybór padł na sernik z makiem. Zrobiłam go na kruchych ciastkach z marmoladą i polałam czekoladą. Dla mnie takie ciasto to strzał w dziesiątkę, przynajmniej o tej porze roku i przy takiej pogodzie. Oto przepis: (adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjeprzygotowaniu, bez miksera. Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta: sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny; inny owocowy dżem, konfiturę; świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny; sporą garść maku, sezamu; dodaję sok z jednej cytryny oraz skórkę z dwóch wyszorowanych i szparzonych wrzątkiem cytryn – powstaje pyszne ciasto cytrynowe (rezygnuje wtedy z kakao); suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały
Zasmakuj Kuchni