jeżeli ważymy to około 118 gramów 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek jagód – można użyć innych owoców 1 łyżka maki ziemniaczanej do jagód na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Link do filmiku z przepisem na: Ciasto owocowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruszonkę, na blat przekładam składniki
Uwaga Babcia GotujePani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych. Ona wzięła na warsztat sernik z makiem – “makową figę”. Przyznacie sami, że patent ze spinaczami jest rewelacyjny! Moja uczennica Ania stanęła na wysokości zadania, piekąc delikatny i wdzięcznie wyglądający sernik kokosowo – migdałowy! Zdolna
Raj dla Podniebieniasmakują łasuchom i zwolennikom słodkości. Chałwowy spód z cytrynową masą serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny
Raj dla Podniebieniacukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Raj dla Podniebieniaupieczenia ciasteczek? 200 g dobrej czekolady o zawartości 70-80% kakao 2 duże jajka 60-70g masła (dodałam lekko solonego) 120 g drobnego cukru do wypieków 50 g maki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Jajka z cukrem zmiksuj na kogel-mogel. Około 120g czekolady roztop w rondelku o grubym dnie razem z masłem. Wymieszaj i odstaw
Raj dla Podniebieniaprodukt. Nie obawiaj się zakupu na odległość – zwrot zakupionego towaru jest możliwy poprzez nadanie paczki zwrotnej. Potrzebne ci będą: maty bambusowe do zwijania sushi, zestaw do formowania sushi maki, długi i wąski nóż, łyżka do ryżu shimoji, deska do sushi – przeznaczona do przygotowania lub serwowania. Akcesoria do sushi przeglądaj na: https://sushi-sklep.pl/akcesoria-do-sushi . Jak podać sushi? Gdy danie
Via Gustososem owocowym, masłem, posypane migdałami - ilość mąki jest zawsze trochę umowna dlaczego? Bo ziemniaki moga być bardziej lub mniej wodniste, dlatego zawsze wybieraj ziemniaki odmiany żółtej mączystej, minimalna ilość maki na 1kg ugotowanych ziemniaków to 250 g mąki pszennej typ 500 i 1 jajo. Ziemniaki ugotuj, odparuj, wystudź całkowicie, dodaj mąkę, jajo, zagnieć ciasto. W dłoniach formuj placek, dodaj truskawkę
SMYKWKUCHNIziemniaków ugotowanych 100 ml maślanki lub śmietanki 12% sól 1 szkl maki Ziemniaki tłuczemy dokładnie i studzimy, dodajemy maślankę i mąkę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy jeden wałek i kroimy na równe placuszki, lekko opruszamy mąką i smażymy na tłuszczu. Podajemy z sosami
Gotowanie jest łatweOceń ten przepis Kolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto
Ola la LCHFpudrem. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wg uznania. W osobnej misce przygotować ciasto. Wsypujemy make, dodajemy roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. w razie konieczności podsypujemy ciasto maka. przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek kawałka ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i dokładnie skleić. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minuty
Kulinarne przygodynich 4 łyżki mąki, odrobinę soli i rozrabiamy łyżką jednolite ciasto. Dodajemy je do lekko gotującej się zupy przez lejek. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę maki i lekko rumienimy. Zasmażkę dodajemy do zupy i zagotowujemy. Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na zupy z naszego regionu znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzOCHRONA SPF 20 Wegańska pomadka, która skutecznie chroni skórę ust przed negatywnym działaniem promieniowania UV oraz wpływem czynników zewnętrznych. Intensywnie nawilża i odżywia. Zawiera składniki aktywne, m.in. olej z maku, olej z rokitnika i olej z wiesiołka, które wzmacniają skórę ust, regulują poziom nawodnienia, odpowiednio natłuszczają i dostarczają jej kompleks niezbędnych witamin i składników odżywczych
Dorota SmakujeUsmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry. Z soków które się wytopiły podczas pieczenia rolady przygotowujemy sos pieczeniowy, w tym celu z maki i masła przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy do sosu spod pieczeni, sos gotujemy przez kilka minut intensywnie mieszając aż uzyska aksamitną konsystencję, gdyby sos był za gęsty podlewamy go wodą. Uwaga
Księga-Smakudomowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste i długo zachowują świeżość. Zapraszam po mój sprawdzony przepis
Zasmakuj Kuchni