mak - 12131 przepisów (strona:336/809)

Rolada marchewkowa. 87

Pyszna do kawy i na każda okazje. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g marchewki 3 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżki oleju 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Krem: 250 g serka śmietankowego 250 g śmietanki kremówki 30 % 1 lyzka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto z figami 55

migdałowej… Jedna i druga smakuje i pasuje do tego ciasta wspaniale! Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową z makiem , która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Ciasto z figami – KĄCIK PORAD Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki lub tortownicy. Kruszonkę robiłem

Blendman
Październikowe przepisy 55

Przetestowałam dynię z większością składników. To warzywo świetnie pasuje z czekoladą lub kakao. Piekłam cynamonowe bułeczki z dynią , bułki na śniadanie , dyniowy sernik . Najbardziej jednak byłam pozytywnie zaskoczona połączeniem maku z dynią. Dwa ciasta w jednym jak makowiec i ciasto dyniowe, bo o nim mowa to ciekawe połączenie smakowe. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, ale, podkreślam, jest super smaczne. Uwielbiam

codojedzenia
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową 52

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao

Olcia gotuje!
Sernik na kruchym spodzie 48

sera w serniku nowojorskim . Częstymi dodatkami do sernika są: rodzynki, owoce (np. jagody, wiśnie) lub polewa czekoladowa czy też kruszonka . Można także dodać masę makową (mak, masło, białka, dżem, miód, migdały) . Do masy serowej dodaje się też: skórkę pomarańczową albo migdały . Udekorowanie sernika bezą (białka, cukier) potęguje efekt smakowy. Dodatkiem do masy serowej może być budyń , sok z cytryny

Olcia gotuje!
Marchewka z groszkiem 39

wykonaniu, a jej maślany smak sam rozpływa się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 6 dużych marchewek 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła lub delmy 1 łyżkai maki 2 łyżeczki cukru sól- pól łyżeczki do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Marchewkę kroimy w kostkę. Zalewamy w rondelku wodą, tak aby była przykryta

Olcia gotuje!
Duszony schab z warzywami 46

być całkowicie zanurzone.W razie potrzeby dolewamy wody.Dodajemy ziele ang,liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok 60 minut.Pod koniec dodajemy majeranek i lubczyk,chwilę gotując.Sos zagęszczamy 1 łyżka maki rozprowadzoną w pół szklanki zimnej wody.Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Duszony schab z warzywami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Paszteciki z kapustą i grzybami 48

składniki na ciasto 500 g mąki 20 g drożdży 300 ml mleka 60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 jaja odrobina maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy

Olcia gotuje!
Domowy makowiec zawijany 44

przestudzenia., Przygotować lukier. Do jednej szklanki cukru pudru dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze lekko ciepłe ciasto posmarować lukrem, posypać kandyzowaną skórką i suchym makiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowy makowiec zawijany pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sushi z wędzonym łososiem 55

Dziś zapraszam na szybkie sushi maki z sałatką z wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Składniki (12 kawałków): 200 g. ryżu do sushi 300 g. wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g. wędzonego łososia 50 g. pomidorów suszonych z zalewy  1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 płaty nori 5-6 długich

Delicious Place
Biszkoptowe Placuszki Bananowe Z Czekoladą 55

gorzkiej, w takim połączeniu banana z czekoladą smakują doskonale :) Składniki: 2 jajka kl M 2 banany (waga przed obraniem 400 g) 1/2 szkl mąki orkiszowej typ 550 lub maki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli banany są bardzo słodkie pomijamy cukier) 8 - 10 kostek czekolady pokrojonej

Gotowanie...to proste !
Rwany chlebek ziołowo – czosnkowy do dzielenia. 61

Lekki, smaczny i aromatyczny. Rewelacyjny dodatek do imprezowych dań, jako dodatek do grilla i przekąska na każdy dzień tygodnia. Łatwy do zrobienia i niedrogi. Polecam. Składniki: CIASTO: 600 g maki pszennej 300 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 50 ml oliwy z oliwek lub oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru MASLO: 1/2 malej cebuli

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto z PRL – u „Cielaczek” 54

którym go nie znają, bardzo je polecam. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 1/3 szklanki wody 3 łyżki kakao 4 jaja szczypta soli 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 100 g rozpuszczonego masła

Pani M - kuchnia smakowita
Cebulaczki z żółtym serem 52

Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie , ale w przeciwieństwie do nich nie zawierają maku. Różnią się również przygotowaniem cebulowego nadzienia. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu i zawsze się udają, nie sposób ich zepsuć.  Cebulowe bułeczki z serem na pewno Wam posmakują, bardzo

Lekcje w kuchni
Rozpustne rogale z łososiem 54

drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 120ml letniego mleka 1 duże jajko 50g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania rogali opcjonalnie nasiona chia/ maku/ sezamu do posypania Nadzienie: 200g kremowego twarożku naturalnego / mascarpone ok. 80g startego sera żółtego np. Radamer, Maasdamer 150g fileta z łososia bez skóry 100g świeżych liści szpinaku 1 cebula

Kuchnia w Słońcu Skąpana