mak - 12131 przepisów (strona:329/809)

Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową 76

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao

Olcia gotuje!
Sernik na kruchym spodzie 76

sera w serniku nowojorskim . Częstymi dodatkami do sernika są: rodzynki, owoce (np. jagody, wiśnie) lub polewa czekoladowa czy też kruszonka . Można także dodać masę makową (mak, masło, białka, dżem, miód, migdały) . Do masy serowej dodaje się też: skórkę pomarańczową albo migdały . Udekorowanie sernika bezą (białka, cukier) potęguje efekt smakowy. Dodatkiem do masy serowej może być budyń , sok z cytryny

Olcia gotuje!
Marchewka z groszkiem 59

wykonaniu, a jej maślany smak sam rozpływa się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 6 dużych marchewek 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki masła lub delmy 1 łyżkai maki 2 łyżeczki cukru sól- pól łyżeczki do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Marchewkę kroimy w kostkę. Zalewamy w rondelku wodą, tak aby była przykryta

Olcia gotuje!
Duszony schab z warzywami 73

być całkowicie zanurzone.W razie potrzeby dolewamy wody.Dodajemy ziele ang,liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok 60 minut.Pod koniec dodajemy majeranek i lubczyk,chwilę gotując.Sos zagęszczamy 1 łyżka maki rozprowadzoną w pół szklanki zimnej wody.Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Duszony schab z warzywami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Paszteciki z kapustą i grzybami 74

składniki na ciasto 500 g mąki 20 g drożdży 300 ml mleka 60 g masła+ kawałek do posmarowania pasztecików 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 jaja odrobina maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy

Olcia gotuje!
Domowy makowiec zawijany 68

przestudzenia., Przygotować lukier. Do jednej szklanki cukru pudru dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze lekko ciepłe ciasto posmarować lukrem, posypać kandyzowaną skórką i suchym makiem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowy makowiec zawijany pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sushi z wędzonym łososiem 84

Dziś zapraszam na szybkie sushi maki z sałatką z wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Składniki (12 kawałków): 200 g. ryżu do sushi 300 g. wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g. wędzonego łososia 50 g. pomidorów suszonych z zalewy  1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 płaty nori 5-6 długich

Delicious Place
Biszkoptowe Placuszki Bananowe Z Czekoladą 76

gorzkiej, w takim połączeniu banana z czekoladą smakują doskonale :) Składniki: 2 jajka kl M 2 banany (waga przed obraniem 400 g) 1/2 szkl mąki orkiszowej typ 550 lub maki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli banany są bardzo słodkie pomijamy cukier) 8 - 10 kostek czekolady pokrojonej

Gotowanie...to proste !
Cebulaczki z żółtym serem 79

Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie , ale w przeciwieństwie do nich nie zawierają maku. Różnią się również przygotowaniem cebulowego nadzienia. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu i zawsze się udają, nie sposób ich zepsuć.  Cebulowe bułeczki z serem na pewno Wam posmakują, bardzo

Lekcje w kuchni
Rozpustne rogale z łososiem 80

drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 120ml letniego mleka 1 duże jajko 50g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania rogali opcjonalnie nasiona chia/ maku/ sezamu do posypania Nadzienie: 200g kremowego twarożku naturalnego / mascarpone ok. 80g startego sera żółtego np. Radamer, Maasdamer 150g fileta z łososia bez skóry 100g świeżych liści szpinaku 1 cebula

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jak zaoszczędzić czas w trakcie przygotowań przedświątecznych? 98

oszczędność czasu przed świętami Przygotuj listę zakupów i zadań Dobra organizacja zaczyna się od listy – z jej pomocą nie będziesz musiał przejmować się tym, że nagle zabraknie Ci maku na makowiec, miodu na pierniki bądź cytryny do karpia. Dlatego już w połowie listopada zacznij przygotowywać listę zakupów i stopniowo uzupełniaj te zapasy. Najlepiej, jeśli podzielisz ją na świeże oraz trwalsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszny chleb 83

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w dużym garnku lub misce, przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i pozostawić na 10-12 godz. II Etap Do rozczynionego zakwasu dodać: -1 kg maki pszennej chlebowej typ 720 -1/2 szklanki siemienia lnianego zmielonego -3/4 szklanki ziaren słonecznika lub dyni -3/4 szklanki otrąb pszennych lub żytnich -4 i 1/4 szklanki letniej

Kulinarne przemyslenia
Domowe pieczywo z dynią 95

tworzę przepisy na domowe pieczywo z dynią, o choćby dyniowe trójkąty. Lubię też wypiekać pieczywo o różnych kształtach. Okrągłe bułki nasionami , rustykalne dyniowe bułeczki żytnie , czy kajzerki obficie posypane makiem to pyszne domowe pieczywo na śniadanie, do obiadu, czy na kolację, które pociągają kształtem i aromatem. Dyniowe trójkąty są równie pyszne i puszyste. Jest to typowe, pszenne pieczywo na drożdżach

codojedzenia
Bułeczki z kurczakiem i warzywami 87

Bułeczki wytrawne Warto wiedzieć robiąc bułeczki z kurczakiem i warzywami. Piersi z kurczaka zastąpić można mięsem z indyka lub sięgnąć po mięso z rosołu. Bułeczki posypać można sezamem, kminkiem, makiem, siemieniem lnianym lub żółtym serem. Ja posypałam je gotową mieszanką kilku ziaren. Upieczone i wystudzone bułeczki można mrozić. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika lub woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić

MeCooks
Ciasto z brzoskwiniami i olejem rzepakowym. 94

rzepakowego – 1 szklanka erytrytolu – 3 jajka – ¾ szklanki jogurtu greckiego – 1 łyżeczka wanilii – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – duża szczypta soli – 1 ½ szklanki maki orkiszowej – 3 brzoskwinie Do miski wlej olej i wsyp erytrytol, miksuj aż uzyskasz jasną puszystą masę. Dodaj jajka, wanilię oraz jogurt, miksuj do połączania się składników. Na koniec wsyp

Zdrowy Styl Joanny