drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej ;-) tak tak kaszy jaglanej i powiem Wam że jest extra! Fajny patent na to jak zabierzecie sie za robienie sushi maków w domu a nagle okaże się że brakuje Wam ryżu. Spróbujcie jeżeli lubicie nowości nie zawiedziecie się! Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie
SMYKWKUCHNIktórej będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 4 białka ¾ szklanki brązowego cukru 100g maku --u mnie biały 100g mielonych orzechów –u mnie wloskie Wykonanie: Białka ubić na sztywną piane dodać cukier sok z cytryny dosypać wiórki kokosowe oraz kardamon. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut
w mojej kuchniDzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany. Nie polecam masy makowej Helcom (takiej granatowej), bo moim zdaniem strasznie słaba (zresztą 20% maku..), ale tacie smakuje :/ Składniki (na 2 strucle): 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 125 g margaryny 250 ml mleka 150 cukru pudru 3 żółtka szczypta soli białko do posmarowania ciasta z wierzchu opakowanie masy
W kuchni bez szafekpomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce nie podbijają naszych serc. Córeczka powiedziała, że byłby pyszny, gdyby nie mak, nie ma co ukrywać, że dzieci są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami. Polecam do wypróbowania. Przepis inspirowany przepisem Ani . Składniki: - 300 g mąki ( 2 szklanki ) - 1/2 łyżeczki soli
dom-agi.plPrzepis znalazłam na stronie Apetyt . Polecam bardzo;) Składniki: 510 gram mąki pszennej 250 ml wody 20 gram drożdży 3 łyżki masła łyżeczka cukru łyżeczka soli mak, sól, sezam, zioła do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę
Krakowskie smaki AniPomarańczowa muffina z makiem*; twarożek z pomarańczą** *ze startą skórką pomarańczową, sokiem pomarańczowym, aromatem pomarańczowym, olejkiem kokosowym **ze startą skórką pomarańczową i aromatem Dawno jej u mnie nie było w tej większej wersji, także trzeba było odpalić w końcu piekarnik w te ferie :P Nie próbuję analizować kształtów tej muffiny.. bo nie potrafię, jakby jakiś wulkan
More food, love and dreamsOmlet smażony z makiem; z ricottą i miodem; pomarańcza A teraz idę "pobawić" się w nianię ^^ Faceb
More food, love and dreamsząb ;-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem
Na słodko lub wytrawniefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne
Na słodko lub wytrawnieKasza kuskus z makiem;* pomarańczą i jogurtem naturalnym *i tartą skórką pomarańczową Tak rozpoczynam cudowne dwa tygodnie nic nie robienia (teoretycznie, ale nie myślę o tym teraz >.< ) A wieczorem wybieram się na studniówkę ^^ (nie moją oczywiście, ale idę jako osoba towarzysząca
More food, love and dreamsPomarańczowe ricotta hotcakes z makiem; pomarańczą Te placki to wciąż stoją wysoko u podium, nie ważne w jakiej wersji zawsze dobrze smakują ;) Grubiutkie, puchate.. niebo ^^ facebook
More food, love and dreamsKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPomarańczowy ryż* na mleku z makiem; karmelizowaną pomarańczą *z aromatem pomarańczowy, startą skórką pomarańczową Może by tak iść dzisiaj na łyżwy
More food, love and dreamsChałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół szklanki oleju szczypta soli szklanka mleka 300 g domowej masy makowej Wykonanie: Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzie