Znajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa
Domowe Tortyjajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera. 3 porcje: 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pasty sezamowej tahini łyżka maku jajko 100 ml mleka szczypta soli sezam do posypania gofrów olej rzepakowy do natłuszczenia gofrownicy 3 jajka szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz do smaku
Mienta blogananasa nasączonego alkoholem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 25 x 30 cm) Składniki: Ciasto: 5 białek 125 g cukru 125 g kokosu 100 g maku […] Artykuł Pijok pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzapiekamy około dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta, a to znów po równo
Dieta moja pasjanapojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, to polecam "Kuchnię
Moje Kuchenne Rewelacjegrubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Po ok. 30-40 minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia
Ciastkozercygodziny. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok.25 cm. Pod część ciasta podłożyć folię aluminiową. Mak z puszki wyjąć do misy, dodać 1 białko, wymieszać. Połowę masy rozprowadzić na rozwałkowanym cieście tak, aby pozostały brzegi do zlepienia. Zwijać w roladę na folię aluminiową, brzegi z lewej
Przepisy kulinarne babci Antoninybudyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto
Dieta moja pasjaWbrew pozorom w tym cieście nie ma kakao ani czekolady. Ciemny kolor to zasługa maku oraz mąki pełnoziarnistej. Czytaj więcej
Kasia Sarnasucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut. Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę
Kuchnia PokoleńSzybkie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Przepis z maminego zeszytu. Składniki 5 jaj 1 szklanka maku 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej Piegusek
czarrna od kuchniMakowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki miękkiego masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych błyskawicznych 3 jajka 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku Przygotowanie : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Łyżeczką nabieraj masę i układaj na blasze z papierem formując płaskie placuszki
Mechanik w kuchniosobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypie produkty. Gotową masę dzielimy na 1/4 i 3/4 . Do 1/4 dodajemy kakao i miksujemy. Do 3/4 dodajemy mak i również miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki
Kolejny blog o gotowaniu