Wykonanie: Do miski wlewamy ciepłą wodę, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól szklankę mąki i mieszamy.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut aby podrósł. Następnie dodajemy resztę maki i lekko zagniatamy, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło, zagniatamy elastyczne ciasto, nie może kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chilijako ciężar do treningów :D WSKAZÓWKI: Do chlebka wybierz dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub makaronową. Do środka możesz dodać kilka łyżek ziaren np. słonecznik łuskany, ziarna konopi, sezam, mak czy pestki dyni. Jak zrobić puree z dyni? Przepis na puree z dyni Dynię przekrój na pół. Wydrąż środek (nie wyrzucaj pestek! Wysusz je i zjedz lub zasadź, uważaj
CzarnawisienkaSchłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści
Cynamonowe szczęściewkruszyć drożdże, dodać sól, cukier, kardamon i jajka (dałam całość, bo przy mące, której użyłam ciasto było trochę suche) Wszystko szybko zmiksować. Mąkę przesiać. Do miski dodać trochę maki i dobrze zmiksować, żeby ciasto się napowietrzyło. Dodać pozostałą mąkę i miękkie masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Misę przykryć ściereczką i odstawić
UgotujmyTo.pldżemem, powidłami śliwkowymi czy ulubionym syropem. Z tej porcji ciasta wyszło nam ok 15 sztuk. PRZEPIS NA GOFRY MARCHEWKOWE Składniki na gofry: 2 średnie marchewki 3 jajka 2 szkl maki pszennej 2 szkl mąki graham 3 lyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3 łyżki oleju 2 szkl mleka 2 szkl wody Jak zrobić gofry
Dorota Smakujesmażenia) 3. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody. Następnie dosypujemy łyżkę maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość przekładamy do garnka z gotującą się wodą. 4. Na tej samej patelni przesmażamy na oliwie kurczaka, po przesmażeniu dodajemy go do garnka z gotującymi się
Gotowanie...to proste !kapusty z burakami . Spróbujcie tego połączenie koniecznie. Składniki: 500 g fileta z indyka 400 g grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku olej 1 łyżka śmietany 1 płaska łyka maki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroję w paseczki, doprawiam papryką, solą i pieprzem. Grzyby czyszczę i kroję w kostkę
magiczna kuchnia Kasi100g margaryny 1 łyżki oleju 0,5 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek
Ciastka - domowe słodkościwindow.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI Składniki: 120 g miękkiego masła pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeni 600 g truskawek Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie z jajkami, dodając je stopniowo. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek
Przepiski.plkorzenia marchewki pokrojonej w plasterki 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 szkl wody 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżeczka maki pszennej 5-6 łyżek śmietanki 30 % sól, pieprz, papryka słodka ostra, kurkuma oliwa do smażenia 1. Cebule pokrojona w kostkę przesmażamy na oliwę, pod koniec dorzucamy posiekany czosnek i przesmażmy
Gotowanie...to proste !szklanki cukru + + łyżeczka + 2 łyżki, 20 g drożdży, 200 ml mleka + 2 łyżki, 60 g masła, 1 jajko, łyżeczka soli, łyżka kakao, kruszonka: 50 g masła, 100 g maki, 100 g cukru dodatkowo: jajko, łyżka mleka Przygotowanie : Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy
Lena Gotujetego galaretka z malinami i bita śmietana. Same pyszne warstwy, które nie tylko smakują genialnie ale i efektownie się prezentują. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy
Cynamonowe szczęściełyżeczka z górką proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka z górką sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich Skworcu 2 garstki suszonej żurawiny Skworcu 17 dag maki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru Skworcu Przygotowanie; Buraka dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, możemy też upiec w piekarniku. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy posiekać na mniejsze
Radość kipiąca uśmiechem.trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie. Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego! Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań
Gotowanie...to proste !