mak - 12131 przepisów (strona:349/809)

Jeżynianki 99

pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 86

kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 76

mleka 2 jajka 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez

moj przepis na
Chleb wiejski 88

świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 104

miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 91

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie

moj przepis na
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 94

pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo

moj przepis na
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 88

jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych

moj przepis na
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem 88

warstwę serową: 1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć. Ser, żółtka, cukier, mąki, wanilię, masło, zmiksować tylko do połączenia. Składniki na warstwę czekoladową

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z powidłami 102

łyżka mąki ·        4 łyżki cukru Składniki na ciasto: ·        4 szk. maki pszennej ·        ½ kostki masła ·        2 jajka całe ·        1 ½ szk. mleka ·        Szczypta soli

Kulinarna Chwila
Ciasta wielkanocne: 10 pysznych przepisów 112

oczu. Zachwycą każdego! 1. Ciasto zebra z musem porzeczkowym przepis na: Przepiski 2. Sernik z 15 jaj przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto popapraniec z makiem i kokosem przepis na: Lekcje w Kuchni 4. Ciasto moja bajka przepis na: Kuchnia Magdy 5. Ciasto aniołek przepis na: Smakołyki Asi 6. Ciasto pianka przepis na: Znów coś Upiekłam

BabskiePorady.pl - Przepisy
TOP 15 Przepisów na Ciasta Wielkanocne – Idealne na Świąteczny Stół! 259

Chmurka Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śmietanowiec Przepis na: Alledobre.pl 3. Ciasto Cappuccino Przepis na: przyslijprzepis.pl 4. Pijana śliwka Przepis na: zjemto.blox.pl 5. Ciasto “Wiśnia z makiem” Przepis na: zjemto.blox.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TOP 15 Przepisów na Ciasta Wielkanocne – Idealne na Świąteczny Stół! pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Krucha tarta z budyniem i jabłkowymi różami. 124

łasuchów mam pyszną kruchą tarte, wypełnienie to budyń a na wierzchu jabłkowe róże. Wygląda pięknie i równie dobrze smakuje. Zapraszam! Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli Przygotowanie; Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobi na gładkie ciasto. Ciastem wyłożyć formę kwadratowa do tarty. Ponakłuwać

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka z kawałkami czekolady 130

Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i białym na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, najlepiej przy pomocy miksera lub robota kuchennego.  Do masy dodajemy obie maki, sodę, proszę, sól i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna być dość kleista, ale nie za luźna.  Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę lub gotowe

bistro mama
CIASTO BEZ PIECZENIA 99

polecam wyprobowac przepis. Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm: ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami) 1,5 l mleka 5 lyzek maki (plaskich bez gorki) 4 jajka 1,2 szkl cukru* 3 lyzki mleka zageszczonego slodzonego* 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego 100 g masla * ciasto to mozemy robic

Kulinarnie z Polką na Kresach