jedzeniem, ale za to są takie pyszne, a serio to można je spokojnie pominąć, ciacha specjalnie na tym nie stracą. Składniki na około 16 ciastek: 300 g pszennej maki typ 400-650 50 g cukru 100 g zimnego oleju kokosowego 1 banan czubata łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka kardamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka (u mnie sojowe
greenscarffarszem. Skladniki: ciasto: 300 ml kefiru 0,5 lyzeczki soli 1 zoltko 30 ml oleju 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody 500 -550 g maki farsz: 400-500 g twarogu 150 g sera zoltego (ja uzylam sera mozzarella) ok 30 g zieleniny (to co lubimy np: koperek, szczypiorek, natka piertruszki, kawalek papryki) sol, pieprz
Kulinarnie z Polką na Kresachjakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki pszennej 15 – 20 g drożdży świeżych ( max: 1/5 kostki) 5 g cukru ( mała łyżeczka) 1 żółtko ½ szklanki mleka 40 g roztopionego masła 1 białko do posmarowania paluszków przyprawy
Domowe ciastaktóry zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do piwa. SKŁADNIKI: 500 g maki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżki miodu 350 ml piwa np.: IPA 60 g masła 1 – 2 łyżki suszonego rozmarynu Zapraszam również
Pani M - kuchnia smakowita300g jagieł (poszukacie w sklepie) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w ciepłej wodzie, aż powstanie kleik) 150 g mąki graham 50g maki krupczatki Robimy! Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy lekko wilgotną ręką, gdy nie zlepia się nam dostatecznie, dodajemy jeszcze jajko, lub trochę kefiru/maślanki. Nabieramy trochę masy- lekko
Latosiowydomnadal trwa karnawal, zapraszam do zrobienia w szybkim tepie lanych faworkow. Zrobienie ich zajmie to nam doslownie 5 minut. Z tymi faworkami poradza sobie nawet dzieci. Skladniki: 1 szklanka maki 2 jajka 0,5 szklanki mleka 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzka spirytusu 2-3 krople olejku waniliowego olej do smazenia Sposob przygotowania: 1. Do miski wbijamy cale jajka
Kulinarnie z Polką na Kresachszybkie do zrobienia. SKŁADNIKI: około 500 g fileta z kurczaka Marynata: 1 białko 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzka octu ryzowego lub jabłkowego pieprz do smaku 1 lyzka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej Sos: 1 łyżeczka miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 lyzka octu ryzowego lub jabłkowego 1 lyzka ziaren sezamu Ponad to: 3 -4 łyżki oleju posiekany szczypior Zapraszam również
Pani M - kuchnia smakowitaangielski przepis na yum yumsy... W sieci aż się roi od tych pysznych kręciołków. Więc wyzwanie podjęłam także i ja ... A Wy smażycie, a może kupujecie ?? Składniki; 50 dag maki pszennej 25 g drożdży 30 g cukru 10 dag masła 250 ml wody 1 jajko szczypta soli dodatkowo; olej do smażenia 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody
Radość kipiąca uśmiechem.świetny poczęstunek dla gości, ponieważ jest idealna do dzielenia. Zapewne wiele z Was kojarzy różnego rodzaju wieńce drożdżowe przygotowywane w wersji na słodko, takie jak na przykład wieniec z makiem, serem czy cynamonem. To właśnie one zainspirowały mnie do przygotowania pysznego wieńca pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie do wieńca, możemy tutaj wybrać dowolne składniki, ja wybrałam szynkę, paprykę, ser żółty
Przepiski.plszczypta soli 3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu Wykonanie Drożdże rozpuścić w 1 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Odstawić, aż drożdże ruszą na ok. 15-20 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 1 szkl. mleka, cukier i żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło
Mieszam w GarnkuPrzepis na bardzo smaczne, delikatne i puszyste oponki serowe. Idealne na „Tłusty czwartek” i nie tylko. SKŁADNIKI: 3szklanki maki pszennej 500 g tłustego lub półtłustego białego sera 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilia 4 małe lub 3 duże jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 kostki masła smalec lub olej do smażenia można dodać spirytus
Pani M - kuchnia smakowitamiękkiego, lekko płynnego oleju kokosowego bezzapachowego. Możesz go również zastąpić np. margaryną. Jeśli dodasz bardzo twardy olej kokosowy, to wyrabianie ciasta zajmie Ci kilka minut dłużej. Do ciasteczek dodałem maku, ale śmiało możesz zastąpić go sezamem lub kminkiem. Jeśli nie możesz jeść glutenu, to polecam Ci krakersy bezglutenowe , które są zrobione z ziaren. Artykuł Ciasteczka cebulowe pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanczekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej
Niezły Młynekczekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej
Niezły MłynekNajlepsze przepisy na ciasto marchewkowe zebrane tu z okazji 3 lutego – Dnia Ciastka Marchewkowego Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Ciasto marchewkowe z resztek z sokowirówki Piernik marchewkowy z wytłoków z sokowirówki Piernik marchewkowy Brownie marchewkowe Ciasto marchewkowe słodzone stewią Muffinki marchewkowe z resztek z sokowirówki Marchewkowo waniliowe mini muffinki Marchewkowe kaczuszki – wielkanocne kruche ciasteczka Ciastka owsiane z marchewka
Dorota Smakuje