TORT PAPIER TOALETOWY SKŁADNIKI NA BISZKOPT (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 9 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki + 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY: 1 l mleka 3,2% 9 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru 300 g miękkiego masła 3 - 4 łyżki cukru
Słodko-Słony Świat Ilonysztuk wielkości kajzerek): 350 g mąki pszennej (typ 550) 60 ml oleju jajko (rozmiar L) 180 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżka sezamu lub maku do posypania (niekoniecznie) Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz
Healthycreations.plmasła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno
Delicious Placeduża cebula 1 duże jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka do obtoczenia olej do smażenia sos: 1 szklanka bulionu (warzywny, drobiowy) 1 kopiasta łyżka mąki 1 łyżka masła 100ml śmietanki 300g grzybów (u mnie mrożone borowiki) tymianek sól pieprz Mięso
Obiad gotowydrożdży świeżych 400 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli ( 10 g ) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju kilka łyżek ziarna słonecznika ( lub siemienia lnianego, sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać
Opowieści z piekarnikamożemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić
naRuszciePuszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. Składniki: 20 g drożdży, 2 i pół szklanki maki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła duża szczypta soli, łyżeczka cukru, 100 g masła, 3-4 ząbki czosnku, pół małej cebuli, koperek sól, pieprz jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące
Lena Gotujedrożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych) 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 170ml mleka
Obiad gotowytabliczki gorzkiej czekolady 150 g mąki czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta 1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka 150 g (kubek) maki łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki) czzubata łyżka masła orzechowego szczypta soli Przygotowanie: Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy
greenscarfSkładniki (na 6-7 sztuk): 0,5 szklanki mąki kokosowej, 6 jaj (wiejskich), 3 łyżki suchego maku, 4-5 łyżek roztopionego masła lub oleju kokosowego plus odrobina do natłuszczenia patelni, 1 szklanka mleka roślinnego lub wody, szczypta soli. Wykonanie: Wszystkie składniki ubijam lub miksuję. Smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Naleśniki świetnie smakują z keto twarogiem . Smacznego
SaganekPachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja 3 łyżki kakao płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki zimnego mleka 1/2 łyżeczki soli 2/3 torebki przyprawy korzennej do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon) garść pokruszonych
Krylowa Kuchniatruskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki
Krylowa Kuchniajajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso
Krylowa Kuchniacałe jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru Na sernik: 1,2 kg tłustego twarogu 300 g cukru 330 ml śmietanki 36% 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki maki ziemniaczanej 10 jajek L szczypta soli Na polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym
Krylowa Kuchnia