mak - 12131 przepisów (strona:289/809)

Rolada makowa 211

ugotowanej soczewicy (ugotowałam na sypko) 1/2 szklanki wody 5 łyżek oliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić(...)części i wyjąć 1 część, w jej miejsce wsypać skrobię. Wymieszać wszystko razem (razem z 4-tą częścią). Uformować kulkę i wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka

pyszne zdrowości
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3988

łyżeczki suchych drożdży (instant) 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki pszennej typ 450 mak niebieski  do posypania Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, do której dodałam odrobinę cukru i odstawiłam miseczkę na 5 minut. W tym czasie do miski wsypałam 2 szklanki mąki pszennej, sól(...)chleba Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ile czasu? Hmm, jak widać chleb podwoił swoją objętość. Ponacinałam wierzch ostrym nożem, posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Pieczenie: Do piekarnika wstawiłam głęboką formę tą, która była w komplecie z piekarnikiem i wypełniłam ją wodą. Ta duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam

Blondynka Gotuje
Cebulaki 175

Polecam!   Cebulaki     Składniki: 30 g drożdży, łyżka cukru, 1/2 kg mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki soli, 60 g margaryny, 2 cebule, 3 łyżki maku, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju. Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy do wody i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Następnie odlewamy wodę(...)gorącej cebuli dodajemy mak, olej i sól.  Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Mleko podgrzewamy i do ciepłego (nie gorącego) dodajemy margarynę, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem

paapilotkaa
Ekspresowy makowiec 136

Ziarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z maku. Miód z kolei podobnie jak bakalie uchodziły za magiczne składniki, w których tkwiły nadprzyrodzone moce. Składniki: 0,5 kg gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec z samych białek 113

często z przygotowania różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec. Składniki: 1 szklanka mąki 1 ¼ szklanki cukru pudru 1 szklanka białek z jaj 1 szklanka maku 25 dag margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić.  Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec z pianką na szybko 116

przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka, następnie wyrobić kruche(...)ciasto.  Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.  Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek  i piec jeszcze przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Oładki ziemniaczane z makiem 129

Oładki to smażone placuszki z tartych ziemniaków i mąki. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 25 dag maku, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować i gorące Utłuc, a drugą połowę zetrzeć na tarce.  Sok odcisnąć, połączyć z ugotowanymi ostudzonymi ziemniakami, dodać jajko, mak i sól do smaku. Wyrobić masę dokładnie. Formować placuszki i smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 171

potrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast  ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe muffinki z makiem i nie tylko ;) 149

owsianych firmy Kupiec 1 jabłko 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka owsiane "makaroniki" 152

cudowne słoneczko? mogłabym wygrzewać się na nim godzinami! ;) Składniki (11 ciasteczek): 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka maku kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka masła 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki miodu opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny (kto co lubi;)) Sposób przygotowania: Masło(...)rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko, miód kiedy będzie ciepłe dodajemy płatki, otręby, mak gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minut odstawiamy do wystygnięcia dodajemy jajka, olejek migdałowy, proszek do pieczenia, rodzynki wszystko mieszamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka pieczemy w temp. 170 przez około 20 minut (aż się zrumienią) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowo i dietetycznie na święta 164

SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy                              Sernik z pomarańczową nutą Czekoladowa pianka /sernik/ Sernik z makiem Sernik kawowy Sernik za orzechowym spodzie Sernik pod pierzynką Sernik z piernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik z domowymi powidłami   Otrębowy piernik Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki(...)INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2  Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO  RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kule owsiane 151

drugie śniadanie do kawki, zamiast kupnych ciastek pseudo pełnoziarnistych, które załamują mnie składem. Składniki (na około 20 sporych kul): 4 jajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuszczamy(...)prażymy mieszając, aż się zbrązowią dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy na małym ogniu, aż cukier/ksylitol się skaremlizuje dodajemy aromat według smaku studzimy płatki dodajemy mąkę, jajka, proszek, mak, bakalie z powstałego ciasta formujemy półkule, ja użyłam miarki w takim kształcie dzięki czemu wyszły mi piękne bomby :) wykładamy ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rabarbarowe Oczarowanie 227

zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy(...)Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cycki Murzynki 3645

Polecam to ciasto bo jest rewelacyjne. Cycki Murzynki Składniki: Biszkopt 5- jajek 5 - łyżek cukru 5 - łyżek mąki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 2 łyżki Ciasto makowo - kokosowe: mak suchy- 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl 6- białek 100 g wiórków kokosowych 1 - łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa mąka pszenna - 3 łyżki mleko - 0,5 l żółtka(...)wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 20x40 cm, wylać ciasto, piec około 40 minut w 180 stop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować

Kuchnia Danusi