czasami zrobić prostego murzynka . Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sodą . Pyszny czekoladowy murzynek :) Składniki: 4 jaja 2 szklanki maki pszennej szklanka ksylitolu proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda ( dosłownie na czubku łyżeczki ) błonnik kakaowy 2 łyżki wódka 50 ml margaryna 250 g Dodatkowo : żurawina 100 g Wykonanie: Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około(...)masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało. Piekę godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia. Wyjmuje
Różowa kuchniaręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę
Cynamonowe szczęścieoprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku rumowego - 1 łyżka(...)masło wyrośnięty zaczyn i resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie dodać białka i dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beatyquiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 1000g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody nadzienie: podwójna pierś z kurczaka około 10 kawałków suszonych pomidorów 2 białe cebule 2 ząbki
Pyry na Gazpłatków róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy
Pyry na Gazsoli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania sezam i mak do posypania NADZIENIE: 400 g cebuli 250 g pieczarek kilka plasterków szynki olej sól pieprz Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant(...)spód. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 30 minut, by jeszcze troszeczkę urosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i makiem, pieczemy około 20-30 minut na złoto. Gotowe
Rozpustne gotowaniemargaryny 2 jajka 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 70 g rozpuszczonego masła NADZIENIE: 250 g białego sera 1 żółtko szczypta soli DO SMAROWANIA BUŁECZEK: 1 białko sezam lub mak do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski. Przygotowujemy rozczyn (chyba że używamy drożdży instant to sypiemy je bezpośrednio do mąki i zalewamy ciepłym mlekiem). Drożdże rozcieramy z cukrem(...)bułeczka gotowa. Postępujemy tak z resztą ciasta, gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut by znowu wyrosły, smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C przez 20-30 minut na złoto-brązowy kolor. Polecam
Rozpustne gotowanieświeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) 60 g roztopionego masła 250 ml ciepłej wody 100 g jogurtu w temperaturze pokojowej 1-1,5 łyżeczki soli mleko i sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn (jeśli używamy drożdży instant pomijamy ten etap, a po prostu mieszamy w misce wszystkie składniki i dalej postępujemy jak poniżej). Do sporej miski(...)wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem, słonecznikiem, płatkami owsianymi, czy co nam tam jeszcze wyobraźnia podpowie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż bułeczki się ładnie zarumienią. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Rozpustne gotowanieugotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z połową porcji ciepłego mleka, następnie wlewamy(...)pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy do zarumienienia
Rozpustne gotowaniezmielonego, ugotowanego wcześniej mięsa (u mnie wieprzowina) 4 cebule olej 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz roztrzepane jajko do posmarowania do posypania sezam, czarnuszka lub mak Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka, w mące robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy(...)żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem (tylko brzegi), wykładamy na nie farsz (zostawiając 1 cm rant), posypujemy sezamem (makiem bądź czarnuszką) i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią. Gotowe
Rozpustne gotowanieświetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest niesamowicie smaczne! Polecam! Składniki na Kringel- estoński warkocz: ROZCZYN: 400 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka(...)cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek i wlewamy weń ciepły rozczyn
Rozpustne gotowaniełyżki wody 7 łyżek płatków owsianych górskich 2 łyżeczki soli 1 łyżka czarnuszki lub kminku 3-4 szklanki przegotowanej letniej wody tłuszcz do wysmarowania formy mleko do posmarowania mak do posypania Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli do podwojenia objętości. Resztę(...)masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce
Rozpustne gotowanieszarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam Was na szybkie i smaczne ciasteczka z makiem. Te małe "Makusie" będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowuje je się szybko i w tym tempie też znikają. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego
Słodkie okruszkinietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5 ząbków czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek garść kiełków słonecznika do posypania sezam i mak do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - słonecznik umyć, namoczyć 10 minut - słonecznik zagotować w świeżej wodzie, gotować 10 minut na małym ogniu - odcedzić, przełożyć do miksera, dodać(...)przeciśnięty czosnek - przyprawić do smaku - dodać oliwę i zmiksować do połączenia składników - na kanapce posypać sezamem, makiem i kiełkami słonecznika SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Muffiny śniadaniowe <klik> Zobacz też przepis na Kolorowy hummus <klik
Pora na pora i pomidora