mak - 12131 przepisów (strona:279/809)

TRUFLE FIGOWE Z PISTACJAMI 212

Jeszcze z czasów, gdy ich kupno w polskich sklepach nie było wcale takie oczywiste. Dziś to żaden problem, kiedyś chomikowało się je tygodniami, by cieszyły smakiem w czasie świąt. Mak był pod ręką zawsze, figi niekoniecznie. Przysłowiowa figa z makiem nabierała wtedy specyficznego znaczenia. Stąd sentyment do... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe 185

twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli, sól Na farsz: 7 – 8 cebul, pieprz, sól Dodatkowo: 1 jajko, mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić. Z podanych składników(...)podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik.  Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta

Nie tylko w kuchni
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 200

migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka(...)ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział

Plate of Joy
Biało - czarne kruche świderki 162

odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła 1 łyżka mleka na ciemne ciasto: 50 g gorzkiej czekolady(...)składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoldę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cztery smaki z masą serową 351

szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa gwiazda z makiem 283

wypieku   Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm: CIASTO

Grunt to przepis!
Ciastka z maszynki 166

jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka gęstym dżemem lub powidłami. Poszperałam trochę w sieci i doczytałam, że nasze babcie piekły te ciastka z dodatkiem skwarek. Ciekawe(...)taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając stopniowo  resztę mąki

Maślane ciasteczko
Ciasta , ciasteczka na święta 157

MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ                                               SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciabatta bułki 211

żałuję bo smakują rewelacyjnie ,są pulchne powiedziałabym puchate ,mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam 550 z 750 - 4 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody Wyrabiamy wszystko 5 minut

Wypieki Rene
ślimaczki z jabłkami 142

żółtka - kilka kropel olejku waniliowego Jabłka : - 2 kg jabłek - sok z połowy cytryny - 2,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka masła - kilka łyżek ciemnego cukru - szczypta gałki muszkatołowej ( opcjonalnie ) - łyżka maki ziemniaczanej dodatkowo  jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn i wlać(...)maki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, dodać resztę składników i wyrobić przez ok 8 minut ,aż nie będzie się kleiło do rąk .  Przykryć i odstawić na godzinę . W tym czasie robimy nadzienie , jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło ,cukier ,pokrojone jabłka ,cynamon i ewentualnie gałkę , dusimy aż jabłka zmiękną ,na koniec dodajemy

Wypieki Rene
Makowe wypieki. Świąteczne, słodkie przepisy z makiem. 243

wypieki, które możecie przygotować na zbliżające się Święta: 1. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 3. Makowa rolada 4. Ciasteczka "Makusie" - pyszne, szybkie ciasteczka z makiem Na blogu niedługo pojawią się kolejne makowe słodkości. Zaglądajcie, zapraszam

Słodkie okruszki
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 203

grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie

Plate of Joy
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 236

cukru 1 torebeczka cukru wanilinowego  1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 kisiel żurawinowy  kilka kropli barwnika czerwonego 3 łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody(...)proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę i dzielimy 4 części.  do pierwszej dodajemy kisiel oraz barwnik, mieszamy na gładką masę. do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką masę do trzeciej dodajemy kakao, łączymy na gładką masę do czwartej dodajemy 2 łyżki mąki  Każdy placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem

Niezły Młynek
Jeżynianki 188

pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn(...)Jeżynianki Jeżynianki Jeżynianki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 175

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie(...)miętowy Tort limonkowo-miętowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 4 żółtka 300 gr cukru drobnego sok z 6 limonek skórka otarta z 6 limonek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka oliwy 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone

moj przepis na