mak - 12131 przepisów (strona:270/809)

Ciasto Cygan 424

Anastazji. I Wam też polecam. żródło Ciasta Siostry Anastazji Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 100 g płynnego miodu 300 g zmielonego  maku 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam

O kuchni z uczuciem
Parówki w cieście drożdżowym 182

rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli  2 jajka 8 parówek mak, majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko(...)ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż). Parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub majerankiem. Pieczemy w 180 st. C ok. 25 min. na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
ciasteczka owsiane z makiem i sezamem 161

składniki: 200 g płatków owsianych 70 g mąki orkiszowej 30 g cukru, brązowego 1 łyżka miodu 3 jajka 100 g masła, miękkiego 30 g maku 50 g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 161

dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić 150 ml mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru

greenscarf
Ekspresowe francuskie cebularze 141

minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże czerwone cebule olej do smażenia 15dag żółtego sera sól, czarny pieprz jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej(...)pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia

Pyry na Gaz
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 146

chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego bochenka użyłam bardzo dobrej jakości mąki pszennej tortowej i żytniej razowej od Młynomag,  nie mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru 350 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju margaryna lub olej do wysmarowania blaszki słonecznik

Smakołyki Asi
Ciasto wiśniowa poezja 26722

połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami(...)Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach.  Krem budyniowy: Odlać

Ala piecze i gotuje
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 157

chlebowej) 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 1 jajko 200 ml mleka w pokojowej temperaturze 1 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła 7 g soli do posypania: mak lub sezam dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania po wierzchu  Wykonanie: Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! - bo zbyt wysoka(...)pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem, odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200ºC i pieczemy dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy na kratce

psgotujemy
Bułki kwiatuszki z makiem 172

ciepłego mleka lub kakao. SKŁADNIKI: 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka, 500g Mąki Krupczatki Młynomag , 1 płaska łyżeczka soli, 80g masła, jajko do posmarowania, 2 łyżki maku do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól(...)włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę ze sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb nadziewany. 173

pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części(...)papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Chałka - 3 smaki 159

luksusowej Młynomag 1 jajo 25 g drożdży 30 g  masła 3/4 szkl.mleka  4 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: 1  łyżka kakao Skworcu 1  łyżka suchego maku 1-2 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 1 rozbełtane jajo do posmarowania 3/4 szkl. mleka wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka(...)rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno]  wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem

Moje domowe kucharzenie
Sushi 221

niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości plastrów nori. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić je również w paski. Krewetki (użyłam już lekko obgotowanych) pozbawić(...)formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki. Takie nigiri dobrze się prezentuje na bambusowej deseczce. Sushi maki: Matę do zwijania sushi owinąć folią spożywczą i ułożyć na niej nori. Na 2/3 części nori (górny brzeg 1/3 nori ma być bez ryżu) rozłożyć płasko, cienką warstwę wystudzonego ryżu

Kuchcik gotuje
Ciasto Marchewkowa Bajka 245

proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki tortowej pszennej Młynomag, 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego(...)równe blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję ocet oraz cukier. Następnie dodają mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa :  Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowe ciasteczka z dżemem 249

wiele lepsze niż jakaś tam sznytka, miękkie w środku, pachną cudnie, ehh… tylko 16 szt. mi wyszło, może t nawet lepiej. Składniki: 120 g mąki ryżowej 100 g maki pszennej 1 banan 150 g masła orzechowego (3 duże łyżki) 50 g niesolonych orzeszków ziemnych (można pominąć, jeżeli macie masło z kawałkami orzechów) 60-80 g brązowego cukru(...)układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem rób wgłębienia, które wypełnij każde łyżeczką dżemu. Tak przygotowane piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika mak 15 minut! Ciacha trochę wyrastają. Smacznego! Przechowywane w puszcze wytrzymają nawet do tygodnia

greenscarf
Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi 267

twarogu 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń  Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia(...)Dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dodać wiórki kokosowe i mak, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na masę serową. Wierzch przykryć potarkowaną trzecią częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut

Darcia w kuchni