W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doskiTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów
kuchnia doskiNadszedł czas przetworów na zimę. Uwielbiam robić przetwory :) Kupiłam właśnie świeże polskie ogóreczki i jako pierwsze u mnie ogórki krokodylki. Są fantastycznym dodatkiem do obiadu, ale
kuchnia doskidrożdżach , pszenno żytni, posypany obficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw(...)rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste, ale takie ma być. Dodaj mak i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut (razem 15 minut). przykryj misę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrób lekko ciasto
codojedzeniaprostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure
Dzieje kuchennej WiewióryOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskiPrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 i 1/2 kaszy pęczak 2 szklanki mleka 1-2 szklanki wody 1 szklanka mielonego maku 2 łyżki cukru 3 łyżki miodu 100 g orzechów rodzynki, morele, żórawina suszona(...)PRZYGOTOWANIE : Pęczak gotujemy w mleku tak, aby był sypki. Następnie wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, wsypujemy mak, zagotowujemy i odkładamy do napęcznienia. Rodzynki, morele i żórawinę pażymy w wrzątku kilka minut, dodajemy do kaszy. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy, mieszamy. Kutie studzimy, odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliciasto : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła lub margaryny 9 jajek 5 łyżek oleju 1 opakowanie czerwonego kisielu 1/2 szklanki maku 1 łyżka kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolitruskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki(...)dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuścić w litrze
Na Ciasteczkowych PapierachTo najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i
kuchnia doskiselera Marchewkowe Z cukinii Z cukinii z miętą Rybne Kukurydziane z zsiadłego mleka Maślankowe z jabłkiem Bananowe Gryczane Dyniowe z kiełbasą Ziemniaczano- serowe Ziemniaczane z cukinią Ziemniaczane z makiem Ziemniaczane z marchewką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Twarogowe Miodowe z migdałami
Tradycyjna Kuchniaciasto 1 szkl maki razowej Młynomag 1 szkl maki pszennej 200 g masła 2 żółtka sól nadzienie 3 pęczki botwinki 3 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać
Gotowanie jest łatweBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami
kuchnia doskiBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doski