kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko kilka na spróbowanie;) Składniki : 250g białego sera (użyłam chudego) szklanka maki 1 jajko sól cukier waniliowy masło, cukier, cynamon (do podania) Przygotowanie : W misce rozdrobnić ser widelcem, wbić jajko, dodać sól i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i wyrobić. Masa(...)powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem
Codzienne Gotowanienajpyszniejsze naleśniki, bo to takie które mogę jeść :) PL Skladniki: 4-5 jaj przepiorczych Paczka cukru waniliowego 500 ml wody ( 2 szklanki) 2 -3 szklanki Maka bezglutenowa (Extra koncentrat Krakowski Premium) - tyle aby uzyskac lekko plynna konsystencje 1 lyzeczke oleju dzem, miod i inne ukochane dodatki Cale jajka wymieszac w wiekszej misce z cukrem waniliowym. Zalac woda.(moze(...)gazowana). Dodawac make czesciami ciagle mieszajac. Dodawac maka az do uzyskania konsystencji ciasta nalesnikowego, spojnego, lejacego. Dodac olej, wymieszac. Pierwszy nalesnik usmazyc na kropli oleju. Reszte bezposrednio na patelni. EN Champions Breakfast - the most delicious pancakes Ingredients: 4-5 quail eggs Package of vanilla sugar 500 ml of water(2 cups) 2 -3 cups Flour gluten-free (Extra
Lajtkraft food intolerancelepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej 100 g margaryny bez laktozy borówki lub inne leśne świerze owoce 50 g cukru brązowego 1 jajko
Lajtkraft food intoleranceSkładniki na ciasto mąka pszenna, 250g masło, 125g cukier, 120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto(...)minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch
Gotowanie moimi oczamikaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek
Di gotujePrzepis Skład; --3,5 szklanki maki pszennej 650 --1 szklanka mąki owsianej --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1 łyżeczka soli --2 łyżki masła --1 jajko --sezam i mak do posypania Wykonanie Do podgrzanego , ciepłego mleka wsypujemy jedną całą i jeszcze pół szklanki mąki pszennej dodajemy drożdże i cukier dobrze mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki (na 10 batonów) - szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 2 łyżki sezamu (ok. 20g), -2 łyżki maku (ok.20g), - 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20g), - 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g), - 2 łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g) - 15 daktyli (ok. 75 g), - 8 suszonych moreli (ok. 80g), - 2 łyżki(...)płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 60 g Energia: 155,9 kcal Białko: 5,1 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać(...)Rady Wodę do maki trzeba dodawać partiami aby uzyskać odpowiednią gęstość. Każda mąka ma inna wchłanialność
Eli Gotowanieżurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo – dyniowe Drożdżowiec z orzechami włoskimi Plecionki - śląska potrawa wigilijna Oliebollen - holenderskie pączki na Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto
My Culinary ArtKażdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka por (bała i zielona część
Pyry na Gazsię rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kefiru 1 szklanka cukru 6 białek 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka(...)rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do blachy wyłożonej
talerz przyjemnościdrożdży instant 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 3 łyżki mleka w proszku 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła mleko do posmarowania mak niebieski ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się(...)każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni z termoobiegiem
Ala piecze i gotujejabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych(...)jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia'; document.write
moj przepis naskładniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych, podprażonych 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jabłko 1 łyżka prawdziwego miodu woda wykonanie: Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, mak, wiórka kokosowe, rodzynki oraz kurkumę. Zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków
Domowy Smak Jedzeniaktóre myślę ze wielu przypadnie do gustu. Składniki: 4-5 dużych jabłek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 duże lub 5 mniejszych jajek 3 szklani maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżeczki kakao 3/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skorki. Kroimy je na mniejsze kawałki (może(...)naszych składników, czyli make, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mleko. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy. 7. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka lub bułką tarta, foremki. 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-60 min w temp 180 C 9. Podajemy nasze ciasto posypane cukrem pudrem SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach