składniki: 1 puszka białej fasoli (około 400 g, po odsączeniu zalewy około 250-300 g) 1 średnia cebula (około 150 g) 1 małe jabłko (100 – 150 g) 5 suszonych śliwek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 kulka jałowca 2 płaskie łyżeczki majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia Smalec z fasoli (wersja wzbogacona) – wykonanie: Cebulę drobno(...)przemieloną konsystencję, to zblendujcie fasolę. To już wedle gustu i preferencji smakowych. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do fasoli. Śliwki bardzo drobno siekamy i również dodajemy do fasoli. Gdy cebula będzie gotowa, to wyjmujemy z niej liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec (już nie będą nam potrzebne) i również dodajemy
Marder&Marder Manufacturemleko 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki i cukru, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 50 dag, szczypta soli, olej rzepakowy 6 łyżek, śliwki 70 dag, czekolada gorzka 200 gram, puder cukier do posypania - ile potrzeba Świeże drożdże rózgą wymieszać z letnim mlekiem 3/4 szklanki, łyżką mą i cukru, zostawić przykryte na 30 minut(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma silikonowa 25x25 i keksówka silikonowa 20 cm (lub 1 duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, mało pracochłonne
W Mojej Kuchni Lubięborówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami... Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem(...)Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami Galette z papierówkami Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami Składniki Spód: 170g mąki 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko
Obiad gotowyowocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem. Składniki: 220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami) 100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego 4 jaja 125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol) 1 torebka cukru waniliowego skórka z jednej cytryny ekologicznej 2 łyżki soku(...)cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce: morele, śliwki płatki migdałowe cukier puder do posypania po ostygnięciu Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jaja oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę i utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać 5 minut. Następnie dodać mąkę
AZgotuj!Babeczki zrobisz w kilka minut są wilgotne i pyszne nawet na drugi dzień. Ilość cukru ograniczyłam więc są mało słodkie. Dla mnie idealne. No i te śliwki.... uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami i te babeczki wam również polecam -są rewelacyjne
Swojskie jedzonkoAromatyczny kompot z mirabelek. Składniki : dojrzałe śliwki mirabelki cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Ś liwki mirabelki umyj pod bieżącą wodą . Napełnij nimi słoiki do połowy lub trochę więcej. Dodaj cukier ( ja dałem półtorej łyżki na słoik ), zalej wodą do pełna ( oczywiście zostaw 2 - 3 cm wolnego miejsca od brzegu słoja ). Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez(...)wodzie o temperaturze 80 - 85 C. Słoiki z kompotem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot jest smaczny, aromatyczny, kwaskowaty. Ja użyłem mirabelek żółtych oraz czerwonych. Słoiki napełniamy śliwkami do połowy lub trochę więcej. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnejeżyn – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Brzostek, gmina Brzostek, powiat dębicki W naszym regionie pamułą nazywa się gęstą zupę owocową, zabielaną śmietaną i doprawianą na słodko. Najczęściej pamułę gotuje się ze śliwek, w tym ze śliwek suszonych, jednak w sezonie letnim w wielu zakątkach Podkarpacia gotuje się zupy owocowe z wiśni, czereśni czy jabłek. Pamułę z jeżyn gotuje się w okolicach Brzostka
Trzeci talerzZapisz przepis The post Pudding z tapioki ze śliwkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Pudding z tapioki ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plLubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem(...)Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – sypana szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka – 100 g cukru – 1 łyżeczka esencji waniliowej – szczypta soli – 80 g roztopionego masła
nietylkopasta.plPosypane sprawdźcie koniecznie co pysznego firma ma do zaoferowania 😍 Nazwa: grysik / pyłek owocowy Firma: Zdrowo Posypane Grundmaster Skład: owoce liofilizowane 100% - truskawka / jabłko / wiśnia / ananas / czarna porzeczka / jeżyna / śliwka / czerwona porzeczka Masa netto: grysik – 14g saszetka / pyłek – 5g saszetka Informacje dodatkowe: bez konserwantów i zbędnej chemii, bez sztucznych aromatów, bez barwników, bez dodatku siarki, bez dodatku cukru, bez glutenu(...)owoców! Mamy do wyboru grysik (kawałeczki owoców) z ananasa, wiśni, jabłka i truskawki. Do tego zestaw pyłków (owoce w zmielone na puder) z truskawki, jeżyny, czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki, śliwki i wiśni. W smaku przede wszystkim czuć skoncentrowany smak danego owocu, czyli naturalny smak bez żadnych sztucznych aromatów czy dosładzania. Szczególnie spodobało nam się to, że grysik fajnie chrupie
Candy Pandasjabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką - przepis Choinka w serniku - przepis Ciasto kokosowe z borówką - przepis Ciasto migdałowe - przepis Cytrynowiec jabłkowy - przepis Cytrynowiec ze śliwkami - przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy - przepis Deser cappuccino z borówką - przepis Deser kokosowy z wiśniami - przepis Drażetkowiec - przepis Extra mocna babka kokosowa - przepis Fantazja kokosowa(...)przepis Jesienna niespodzianka - przepis Jesienny deser wieloowocowy - przepis Kakaowiec ze śliwkami - przepis Kinder Country - przepis Kokosek z jabłkami - przepis Kokosek z malinami - przepisy Kokosowiec ananasowo – borówkowy - przepis Kremowy brzoskwiniowiec - przepis Mandarynkowiec z kremem - przepis Mini bajaderki - przepis Owocowa babka - przepis Piankowiec czekoladowy - przepis Pierikowe kanapki - przepis Piernik
Ciastka - domowe słodkościszklanka cukru (najlepiej dosłodzić wg własnego uznania) odrobina otartej skórki z pomarańczy 80-100 g herbatników czekoladowych rozdrobnionych i połączonych z 40 g roztopionego masła sos śliwkowy 2-3 śliwki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Dynię pokroiłam na kawałki i upiekłam w nagrzanym do 190C piekarniku do miękkości. Po upieczeniu usunęłam pestki oraz skórkę. Miąższ dyniowy przełożyłam(...)Następnie zmniejszyłam temp do 150 C i serniczki piekły się w niej przez ok. 30 minut. Serniczki studziłam w uchylonym piekarniku. W małym rondelku umieściłam pokrojone i pozbawione pestek śliwki. Zasypałam je cukrem trzcinowym i dusiłam z kilkoma kroplami wody. Gdy puściły sok, dodałam cynamonu i jeszcze gotowałam chwilę na wolnym ogniu. Gotowy sos przecedziłam, aby pozbyć sie skórek. Schłodzone
Raj dla Podniebieniapszennej ( dowolnej ) suche drożdże 7 g 1 łyżka soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 13 suszonych śliwek PRZYGOTOWANIE ; Składniki zaczynu przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na 9-12 godzin aby się przerobił, musi powstać zakwas. Po upływie tego czasu zakwas i składniki na chleb(...)powstanie gladkie, jednolite ciasto. Dwie foremi smarujemy oliwą, posypujemy płatkami owsianymi i do pierwszej przekładamy część ciasta, wyrównując je na wierzchu. Do drugiej części ciasta dodajemy pokrojone suszone śliwki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do drugiej foremki i również je wyrównujemy. Ciasta odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to być piekarnik , temperatura 30 % *, czas około
Kulinarne Fantazje Mariolibigosik wegański ze słodkiej kapusty Składniki: Większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 3 cebule, 250 gramów boczniaków , około 8 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy, duża garść śliwek wędzonych, ewentualnie suszonych, sos sojowy, sól, pieprz. Jak zrobić bigosik wegański? W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z pomidorów, przesmaż na niej posiekaną cebulę oraz pokrojone w paseczki boczniaki. Dodaj(...)posiekaną kapustę – młodą grubiej, zwykłą drobniej, smaż nadal przez kilka minut, wsyp paprykę, wymieszaj, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pomidory oraz całe śliwki, wlej pół szklanki wody, dopraw trzema łyżkami sosu sojowego, solą i sporą ilością pieprzu. Duś pod przykryciem przez około 12 minut. Przepisy wegańskie Artykuł Wegański bigosik ze słodkiej kapusty z boczniakami i suszonymi pomidorami. PRZEPIS
Kulinarna Polska