Składniki: mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy(...)mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić zimne białka ze szczyptą soli ubijać mikserem na dużych obrotach gdy zaczną białka sztywnieć w trakcie ubijania na dużych obrotach dosypywać wymieszane cukry na koniec wlać pomału wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą pianę przełożyć do miski z mąką
W Mojej Kuchni LubięW menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskiJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak
kuchnia doskiBardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada
kuchnia doskiŚwietnie smakują jako deser z popołudniową kawą. Batoniki można zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły. Polecam także inne przepisy na domowe batoniki: Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną Domowe batony musli Na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl otrzymacie zniżkę w wysokości 5 % na wszystkie produkty Agnex (rabat obowiązuje
My Chcemy Jeśćfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka maku 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)odstawić. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy mąkę, mak i wystudzone masło, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskibardzo pyszne i delikatne. Ich zaletą jest fakt, ze pozostają świeże jeszcze kolejnego dnia. Nadziałam je domową konfiturą z aronii, możecie dodać ulubione nadzienie. Widziałam niedawno pączki z makiem, myślę, że chciałabym wypróbować tutaj i takie nadzienie! składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 0,5 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe: 2,5 szkl mąki duża
6nieboDość popularne ciasto lekko zmodyfikowałam brzoskwiniami w syropie. Jest smaczniejsze i bardziej orzeźwiające. Składniki ciasto jasne 6 białek 1,5 szkl cukru 1 szkl maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl oleju rzepakowego ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżki kakao krem(...)mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiego masła 3 żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju. Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące
Milion SmakówCię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego(...)Przygotowanie: Masa makowa: Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut (od zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy agar i cukier oraz ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną. Przekładamy do miksera
Moja Mama Gotujepapierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy
Domowy Smak Jedzeniacoś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów... Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki maku 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku 1 płaska, łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych fig, posiekanych Polewa(...)białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze
Czerwień i błękitPrzepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory
kuchnia doski