Zamiast paluszków i chipsów warto sięgnąć po domową przekąskę do piwa. Nasze piwoszki to absolutny zestaw obowiązkowy do meczu. Jeśli nie przepadamy za kminkiem, piwoszki można posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub po prostu grubą solą :) SKŁADNIKI: 250 g półtłustego twarogu 250 g margaryny 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku białko do posmarowania cały
Kuchnia od dwojgamigdałami. Można się w niego wgryzać i wgryzać i ciężko jest się opanować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 50 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa truskawkowa z maślanki: 25 dkg truskawek 1/2 cytryny 3/4 szklanki maślanki 1 galaretka truskawkowa krem truskawkowy(...)Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie minuty i kolejna łyżka cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia
wesoła kuchniaKATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 180g jogurtu naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się
Mała w garnku mieszaPotem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w 200 st.C / 20- 30 min. zależy od piekarnika. Po upieczeniu studzimy minimum 30 min. No i gotowe :) Smacznego
chleba naszegoPogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam
kuchnia doskiNaleśniki kremowe w pysznej polewie waniliowej z owocami. 20 dag.mąki 2 jajka 1szkl.mleka 1 szkl.wody 3 łyżki maku 5dag.margaryny 1/2kg.truskawek 1 szkl.śmietany 4 żółtka 10dag.cukru pudru 2 op.cukru waniliowego sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę stopić,przestudzić.Mąkę,jajka,mak,szczyptę soli,mleko i 1 szkl.wody zmiksować na gładkie ciasto.Dodać margarynę,wymieszać.Ciasto wylewać porcjami i smażyć naleśniki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskiŚwiderki z makiem to pomysł na ekspresową słodką przekąskę. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnełączeniem do dołu. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nieco urosły. Smarujemy pozostawionym białkiem, można je połączyć z odrobiną mleka. Wedle uznania posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem. Wkładamy do piekarnika. Czekamy aż bułeczki ładnie zbrązowieją i studzimy, najlepiej na kratce :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaPani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych. Ona wzięła na warsztat sernik z makiem – „makową figę”. Przyznacie sami, że patent ze spinaczami jest rewelacyjny! Moja uczennica Ania stanęła na wysokości zadania, piekąc delikatny i wdzięcznie wyglądający sernik kokosowo – migdałowy
Raj dla Podniebieniapogardzą więc padło na muffinki. Do zrobienia w kilka minut nawet dla początkujących. Składniki: 3 jajka 130 g cukru 100 ml oleju 210 g mąki pszennej 30 g maku ale-raj 120 g cukinii (po obraniu) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 4 łyżki soku z cytryny około 1 szkl cukru pudru wiórki czekoladowe żółte cukieteria Przygotowanie: Cukinię obrać(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką. Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości
Ala piecze i gotujeProsty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem. Tak przygotowane pieczemy w 200 st. C 20-25 min. zależy od piekarnika. Potem studzimy minimum 30 min. i już bułki gotowe. Smacznego
chleba naszegowymieszać i odstawić na 20-30 minut. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: trochę mleka trochę maku Mąkę z solą wsypać do miski, dodać masło, następnie wlać zaczyn i ciepłą wodę. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ja jak zwykle ułatwiłam sobie pracę i wyrobiłam mikserem z hakami(...)końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut
Agusiowe smakołykiPomidory, czosnek i pęczek świeżej bazylii to cała tajemnica pysznej pomidorowej. Lubicie pomidorową z ryżem czy z makaronem? U nas zdecydowanie wszyscy wolą makaron lub mozzarellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku
codojedzeniaostatniego okruszka. Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny 2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej) garść malin(...)mogą być mrożone) Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek
Obiad gotowy