mak - 12131 przepisów (strona:243/809)

Muffiny marmoladowe misia Paddingtona... 151

delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.  Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa

Lejdi of the house
Ciasto makowo ananasowe 420

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa  500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Biszkopt makowy: Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około

Ala piecze i gotuje
Rolada z taleggio i szpinakiem 180

liści bazylii 100 g grubo startego twardego sera np pecorino 250 g sera taleggio 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych 1/2 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko 2 łyżeczki maku przygotowanie Przygotować ciasto.  Mleko lekko podgrzać ( do temp 30st C), dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki (mąkę, cukier, olej, jajko, żółtko i sól) włożyć do misy(...)spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 220 st. C.  Przed włożeniem do pieca, roladę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, Piec w temperaturze 220 st przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze upieczone

Stare Gary
Wielkanocna babka 120

wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta. Składniki (9 porcji): szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej szklanka zwykłej maki uniwersalnej 1/2 szklanki brązowego cukru łyżka proszku do pieczenia łyżka sody oczyszczonej 1/2  łyżeczka soli duże jajko szklanka jogurtu naturalnego łyżeczka ekstraktu z wanilii

The Slow Life Wife
Domowe puszyste pancakes 120

wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

The Slow Life Wife
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 176

sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.  Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie. Mak uucieramy na drugi dzień z cukrem ,cukrem waniliowym, masłem .Dodajemy startą skorke z cytryny, rodzynki i ubite na sztywno białka .Delikatnie mieszamy .Takim

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffiny marmoladowe misia Paddingtona... 132

delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.  Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa

Lejdi of the house
Kurczak w sosie smietanowo - musztardowym 184

Na pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim

kuchnia doski
Piegusek na białkach. 152

robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie przesiać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, delikatnie wymieszać. Wsypać mak, a na koniec olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 207

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)międzyczasie przygotowujemy namaczankę z ziaren: 50 g siemię lniane  10 g chia 100 g gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski ziemniaczane z makiem 136

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %.  Składniki: Ziemniaki ugotowane 70 dag Mak 10 dag Śmietana gęsta 2 łyżki Mąka pszenna 20 dag Cukier puder 3 łyżki Posiekane migdały 3 łyżki Jajka 3 szt. Mleko ½ szklanki Sól Wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około

Tradycyjna Kuchnia
Bułki cebulowe z makiem 168

bułek wielkości kajzerki): - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka suszonych drożdży (8g świeżych) - 0,5 łyżeczki soli - 1 cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko małe - mak do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z całą ilością oleju. Wystudź. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże, sól, wodę i wystudzoną cebulę (razem z olejem(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego

CookYourself
Chleb cebulowy 146

100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę  i rozpuszczone w mleku(...)masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3.  Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki do burgerów 132

wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 2 czubate łyżki cukru 1 duże jajko 3 łyżki oliwy (lub oleju) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej 550 mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek        Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut.   Po tym czasie dodać(...)bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Blachę z bułkami wstawić na środkową półkę i piec

Simply Food
5 pomysłów na rogaliki 123

pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem Artykuł 5 pomysłów na rogaliki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania