mak - 12131 przepisów (strona:237/809)

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 201

pianka, a  dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka

Izabelawkuchni
Chlebowe miseczki 128

układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak  W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą z kuleczek smarujemy od góry i maczamy w maku. Kładziemy na środku chlebka. Normal 0 21 false false

kulinarnyswiatdomi
Muffiny marmoladowe misia Paddingtona... 179

delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.  Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa

Lejdi of the house
Ciasto makowo ananasowe 435

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa  500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Biszkopt makowy: Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około

Ala piecze i gotuje
Rolada z taleggio i szpinakiem 204

liści bazylii 100 g grubo startego twardego sera np pecorino 250 g sera taleggio 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych 1/2 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko 2 łyżeczki maku przygotowanie Przygotować ciasto.  Mleko lekko podgrzać ( do temp 30st C), dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki (mąkę, cukier, olej, jajko, żółtko i sól) włożyć do misy(...)spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 220 st. C.  Przed włożeniem do pieca, roladę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, Piec w temperaturze 220 st przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze upieczone

Stare Gary
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 210

sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.  Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie. Mak uucieramy na drugi dzień z cukrem ,cukrem waniliowym, masłem .Dodajemy startą skorke z cytryny, rodzynki i ubite na sztywno białka .Delikatnie mieszamy .Takim

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffiny marmoladowe misia Paddingtona... 150

delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.  Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa

Lejdi of the house
Kurczak w sosie smietanowo - musztardowym 203

Na pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim

kuchnia doski
Piegusek na białkach. 164

robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie przesiać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, delikatnie wymieszać. Wsypać mak, a na koniec olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 234

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)międzyczasie przygotowujemy namaczankę z ziaren: 50 g siemię lniane  10 g chia 100 g gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski ziemniaczane z makiem 152

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %.  Składniki: Ziemniaki ugotowane 70 dag Mak 10 dag Śmietana gęsta 2 łyżki Mąka pszenna 20 dag Cukier puder 3 łyżki Posiekane migdały 3 łyżki Jajka 3 szt. Mleko ½ szklanki Sól Wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około

Tradycyjna Kuchnia
Bułki cebulowe z makiem 193

bułek wielkości kajzerki): - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka suszonych drożdży (8g świeżych) - 0,5 łyżeczki soli - 1 cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko małe - mak do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z całą ilością oleju. Wystudź. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże, sól, wodę i wystudzoną cebulę (razem z olejem(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego

CookYourself
Chleb cebulowy 166

100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę  i rozpuszczone w mleku(...)masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3.  Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki do burgerów 149

wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 2 czubate łyżki cukru 1 duże jajko 3 łyżki oliwy (lub oleju) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej 550 mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek        Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut.   Po tym czasie dodać(...)bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Blachę z bułkami wstawić na środkową półkę i piec

Simply Food
5 pomysłów na rogaliki 142

pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem Artykuł 5 pomysłów na rogaliki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni