mak - 12131 przepisów (strona:231/809)

Pełna kolorów sałatka ze szpinakiem, krewetkami i mango 99

błonek Plastry szynki porwij na kawałki. Na talerzach rozrzuć liście szpinaku, rozsyp kaszę, rozłóż kawałki mango i pomarańczy, szynki Szwarcwaldziej i ułóż krewetki. Całość polej sosem i posyp ziarnami maku lub czarnego sezamu lub ulubionych drobnych nasion. Wcinaj na zdrowie Składniki na 2 porcje sałatki 20 krewetek 250 g szpinaku typu baby 1 duże, dojrzałe (miękkie) mango 2 pomarańcze(...)szynki Szwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej 100 g kaszy bulgur z vermicelli opcjonalnie – 1 łyżka maku lub czarnego sezamu 1 łyżka masła do smażenia krewetek sól Wykonanie Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce

Eat me! Fit me!
Pyszne i tanie rogaliki Babci 86

rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Śmietanę, drożdże i cukier rozpuścić na małym ogniu (mają być tylko letnie, nie gotować!!!). Zdjąć z ognia i wlać do miski, dodać trochę maki, roztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki

Przepisy Babci
Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 146

cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej * 2 jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mąki Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam(...)starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta. Zagniotłam ciasto. Wyrabia się je dość ciężko. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze.... toż ci zagadka (???!!!) Nie dodawałam cukru do ciasta, tylko

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowe paluchy z serem 105

bułeczki: Rogaliki Maślane Z Marmoladą Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal) Idealne Jagodzianki Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Artykuł Drożdżowe paluchy z serem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Domowe bułeczki orkiszowe 100

chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa dla całej nasze rodziny. Składniki (8 sztuk): 350 g jasnej maki orkiszowej 150 g maki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik

Wymiar Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 111

użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Wymiar Zdrowia
Domowe bułeczki orkiszowe 59

chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa dla całej nasze rodziny. Składniki (8 sztuk): 350 g jasnej maki orkiszowej 150 g maki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik

Wymiar Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 73

użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Wymiar Zdrowia
Kakaowy krem z daktyli z nerkowcami 93

razu wstaję. Ubieram się i wychodzę na krótki spacer, przy okazji zahaczając o pobliską piekarnię. Kupuję świeżą, jeszcze ciepłą chałkę z makiem i szybkim

Vegan Taste
Ciasto z maminego zeszytu Zachód słońca -wersja pierwsza tego ciasta,wersja druga jest na blogu 180

blogu 1 margaryna 6 łyżek oleju 6 jajek 2 szklanki mąki wrocławskiej 1 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki mąki 2 łyżki maku 2 łyżki kakaa ciemnego przygotowanie Margarynę utrzeć z jedną szklanką cukru, dodając po 1 żółtku, następnie dodajemy 6 łyżek oleju i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Z białek ubijamy pianę(...)dodać pozostały cukier czyli 1/2 szklanki i miksować.,pianę dodajemy do pozostałej masy i wymieszać łyżką na jednolitą masę . Ciasto dzielimy na 3 części do miseczek 1 części dodajemy mak i mieszamy 2 części mąkę i wymieszać 3 dodać kakao wymieszać Teraz jak już mamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masy. Pierwsze wykładamy masę makową równiutko, po czym wzdłuż

Moje Wyroby
Portugalia do zjedzenia - Bartek Kieżun - recenzja książki a także przepis na portugalski chleb kukurydziany. 139

Powiem, Wam, że smakuje obłędnie. Nie spodziewałam się ,że chleb kukurydziany może smakować i jeszcze upieczony w domowych warunkach. Pao de milho. Składniki na 1 bochenek; 30 dag maki kukurydzianej 45 dag mąki pszennej 300 ml wrzącej wody 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7g suchych drożdży Przygotowanie; Mąkę kukurydzianą dzielimy na dwie części. Jedna(...)gotowe. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką pszenną podczas zagniatania. Ciasto przekładamy do czystej natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto obsypujemy częścią maki kukurydzianej która nam została, formujemy kształt bochenka i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Posypujemy pozostałą mąką po wierzchu, przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na około 40 min. Po tym czasie

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowiec na biszkopcie 124

orzechy przekładamy do osobnych miseczek, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową , bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy(...)wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry

Bułka z Chlebem
Grzybki wg Siostry Anastazji 175

mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mielonych orzechów (dałam troszkę więcej) 3-5 łyżek cukru pudru 300 g masła Polewa(...)kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec osobno, gdyż ciasteczka z dziurką pieką się zdecydowanie krócej niż np „nóżki

Smaki Na Talerzu
DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze! 99

komora mielenia i tacka podajnika są gwarancją długiej i bezawaryjnej pracy. Urządzenie to, dzięki swojej mocy pozwala na zmielenie do 2 kg mięsa, owoców, warzyw czy też orzechów albo maku w ciągu minuty ( 1 minuty!!! ). Działa niezwykle szybko i wydajnie, a do tego b ardzo dokładnie mieli. Mimo tak wysokiej wydajnośc i nie jest głośna ( choć z całą pewnością(...)będzie używana najczęściej, no bo przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. W każdy przypadku będzie działać niezawodnie! Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej

Ostra na Słodko
Pocałunek Murzyna - ciasto 118

mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody * 1 łyżka octu Dodatkowo: * 3 łyżki maku suchego * 2 łyżki kakao * 1/2 szkl. orzechów włoskich * 1/2 szkl. rodzynków Masa: * 1 masło 200 g * 1 budyń waniliowy * 3 łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka(...)tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania