mak - 12131 przepisów (strona:226/809)

KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 163

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 171

jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
Babka z tartego ciasta 127

świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto

królestwo garów
Czarny filet z czerwoną kaszą 121

talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić(...)plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej

Przepisy Mikołaja
Tort Mimoza ( włoski torta mimosa) 182

która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta.  Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta soli Przygotowanie;  Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na puszystą pianę, następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami 144

gram mąki z niebieskiej kukurydzy 4 jaja 100 gram miodu 100 gram masła lub oleju z pestek winogron 3 pomarańcze u mnie czerwone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki maku niebieskiego płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 łyżeczki cukru trzcinowego orzeszki piniowe Tortownica 18 cm. Pomarańcze  sparzyć i zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok. Rozpuścić masło(...)ubić pianę na sztywno. Następnie do ubitej piany dodać po jednym żółtku. Następnie ubijając dalej wlewać miód. Teraz dodać mąkę kukurydzianą, wanilię, sodę, sok z pomarańczy z masłem oraz mak. Delikatnie wymieszać. Na dno formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze.  Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po sprawdzeniu

AZgotuj!
Pączki z makiem 136

się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki gryczane, opcjonalnie bezglutenowe... 160

bloga The Spruce Eats . Składniki: (na około 10 sztuk, ale dużo zależy od wielkości patelni) 1 1/4 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżki oliwy LUB oleju 3/4 szklanki maki gryczanej 1/4 szklanki maki LUB mieszanki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli olej lub oliwa do smażenia W sporej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki. Wlej mokra

Lejdi of the house
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 139

lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta, ale pięknie wygląda oblepiona makiem . Jeśli w waszej piekarni takich nie mają, warto poszukać w innej. Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko od mięsa zależy jakość i smak najlepszego burgera. Jeśli

Słodkie Gotowanie
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu) 220

prostu na kawałki. Oryginalnie farsz na cebularze przygotowuje się dzień przed i stosuje sparzoną lub obgotowana cebulę, którą wystudzoną zalewa się w słoiczku olejem z dodatkiem soli i maku. Ja natomiast duszę cebulę na maśle klarowanym by nie poddawać dłuższej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze oliwy a do tego pomijam mak z tych samych względów.  Mimo tej modyfikacji wychodzi

Ola la LCHF
Ciasto kokosowo-cytrynowe... 185

Przepis z bloga Small Kitchen Tales . Składniki: (keksówka okolice 23/12cm) 1 1/2 szklanki (210g) maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100g miękkiego masła 1 szklanka (200g) drobnego cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 jajka 1 szklanka (240ml) napoju/mleka kokosowego (nie z puszki, ale zamiennika mleka) 1 szklanka (100g) wiórek kokosowych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj(...)lekkiej masy. Wbijaj po jednym jajka i miksuj dokładnie po każdym dodatku. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych i dodawaj na przemian makę i mleko kokosowe, ale tak, by maka była pierwsza i ostatnia. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj wierzch. Piecz 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy

Lejdi of the house
Makowe gwiazdki 174

Przepyszne, makowe ciasteczka, które w ekspresowym tempie znikają ze stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać

Smakołyki Asi
Batoniki musli z suszoną śliwką i orzechami 146

może być tak, że miesiąc ucieknie, a tutaj się nic nie pojawi. Pojawia się, jak tu mnie zwykle po świętach, coś co powstało z poświątecznych zapasów. Zwykle jest to mak, bo mak mi zawsze zostaje. Został i tym razem, jeszcze czeka...  Zostały też suszone śliwki kalifornijskie. Miałam wobec nich pewien plan i chciałam zrobić pijane ciasto, ale przy okazji

bistro mama
Ciastka Grzybki mleczno- owocowe 166

koszyczka J   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 300 g margaryny cukier waniliowy 150 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia + białko +łyżka maku Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki(...)wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony).  Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 łyżeczka

Domowe ciasta