mak - 12131 przepisów (strona:226/809)

Babeczki waniliowe z makiem 101

mąka pszenna - 1,5 szkl mak suchy - 3/4 szkl cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 10 dag mleko -1 szkl jajko - 2 szt aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem

przepisy- Milki
Kolorowa babka tulipan 99

keksówka 30 cm) Składniki: Jajka L 6 Mąka pszenna 2 szklanki Masło 200 g Olej 1/2 szklanki Cukier szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kisiel wiśniowy Budyń waniliowy Mak suchy 2 łyżki Kakao 2 łyżki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje(...)białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao, do kolejnych kisiel, budyń i mak.  Keksówkę wymiarach 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wylewam po kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię

Kulinarne przygody
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 108

stopionego (letniego) masła - 1 duże jajko - 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego - 3 płaskie łyżki cukru, u mnie ksylitol- 60g - 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko lub mleko do posmarowania + mak lub sezam Z rozkruszonych drożdży, łyżeczki jogurtu, łyżki mąki oraz części letniego mleka przygotowujemy zaczyn. Ja mieszam wszystko dokładnie łyżeczką do rozpuszczenia. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż wyraźnie ruszy(...)kształt rogalika, pamiętając, by końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Odstawiamy na ok. 50 minut do ponownego wyrastania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 10-15 minut. U mnie

Smaczne Zdrowe
Przepis na bułki pszenne 148

bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia: 15 min Całkowity czas: 2 godz Ilość porcji: 4 osób Składniki: 500 g maki pszennej (ok. 3 szklanki) 15 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka drobnego cukru 1 łyżeczka soli(...)wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut.   przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne – wskazówki Przed pieczeniem, bułki możesz posypać makiem lub sezamem. Pamiętaj, aby wcześniej je zwilżyć np. wodą lub oliwą, aby ziarna się “przykleiły”. Po upieczeniu bułki możesz oprószyć delikatnie mąką. Wypiekacie własne pieczywo w domu? Zgodzicie

ugotuj-przepis.pl
Bułki poznańskie 188

łyżeczki soli dodatkowo: mleko do posmarowania wierzchu bułek sezam do posypania Bułki poznańskie. Przepisy Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki maki (ok.20g) Mieszamy całość czas 3 min/temp 37/obr.2 . Zostawiamy na 15 minut aby drożdże zaczeły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał (Wyrabianie) Ciasto zostawiamy(...)Thermomix przykrywamy ścierka. Następnie wyrabiamy ponownie ciasto czas 1 min/Interwał (Wyrabianie) . Blat posypujemy mąka i przekładamy ciasto z naczynia Thermomix . Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego ręce również posypmy maka. Ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części i każdy kawałek wyrabiamy formując bułeczki. Bułki kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bułki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed

Themo przepisy
Kluski bez jajek buraczkowe 98

szkl wrzątku sól Jak zrobić kluski bez jajek: Zaczynamy od wstawienia wody w czajniku na wrzątek. Najpierw buraki miksujemy na mus. Potem do miski wsypujemy mąki. Następnie do maki dodajemy solidną szczyptę soli i mieszamy wszystko. Potem do maki dodajemy buraki, olej, maślankę, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pół szklanki wrzątku i mieszamy najpierw łyżka a potem ręką. Jeśli potrzeba

Dorota Smakuje
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 138

dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki

moj przepis na
Bułki wrocławskie 109

wyrobisz ciasto, nie mogą się nie udać. Przełóż je swoimi ulubionymi dodatkami i będą idealne na śniadanie, lub zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 150 ML LETNIEGO MLEKA 100 ML LETNIEJ WODY 1 ŁYŻECZKA CUKRU 1 PLASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 JAJKO ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ZROBIĆ ROZCZYN(...)MALEJ MISECZKI WKRUSZYĆ DROŻDŻE, ZASYPAĆ JE ŁYŻECZKĄ CUKRU I ŁYŻKA MAKI. DODAĆ WODĘ I DOBRZE WYMIESZAĆ. CAŁOŚĆ PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. W MIĘDZYCZASIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, ZROBIĆ W NIEJ DOŁEK I DODAĆ ROZTRZEPANE JAJKO ORAZ SOL. LEKKO WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ A NASTĘPNIE CIĄGLE MIESZAJĄC DODAWAĆ MLEKO. KIEDY CIASTA NIE DA SIĘ JUŻ MIESZAĆ ŁYŻKA, ZACZĄĆ WYRABIAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Przepis na bułki pszenne 157

bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia: 15 min Całkowity czas: 2 godz Ilość porcji: 4 osób Składniki: 500 g maki pszennej (ok. 3 szklanki) 15 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka drobnego cukru 1 łyżeczka soli(...)wypieczone, dlatego takie idealne dla mnie to w piekarniku są około 11 minut.   przepis na bułki pszenne Przepis na bułki pszenne – wskazówki Przed pieczeniem, bułki możesz posypać makiem lub sezamem. Pamiętaj, aby wcześniej je zwilżyć np. wodą lub oliwą, aby ziarna się “przykleiły”. Po upieczeniu bułki możesz oprószyć delikatnie mąką. Wypiekacie własne pieczywo w domu? Zgodzicie

ugotuj-przepis.pl
Puszyste bułki z serem 117

lodówce się uchował.  Bułki z serem robiłam po raz pierwszy, więc nie bardzo wiedziałam, czy wyjdą takie jak te "sklepowe", na dodatek asystowały mi dzieci i dosypywali tej maki i dosypywali... że wnet robot by nie udźwignął tego ciężaru. I teoretycznie to nie ich wina... bo tyle ile przygotowałam sobie do ewentualnego dosypania, oni zużyli. Dlatego w przepisie zwiększyłam(...)się zrobić! Bierzcie więc i pieczcie na śniadanie i kolacje dla Waszych najbliższych, #zostańwdomu i ciesz się świeżym, własnoręcznie przygotowanym pieczywem. Tak jak ja! Składniki na 10 sztuk: 600g maki pszennej 2 jajka 200ml letniej wody 120ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 40g stopionego, przestudzonego masła 150g sera żółtego Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem

Kuchnia w czekoladzie
makowo brzoskwiniowa panienka 119

pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy wymieszane z makiem przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Chałka z kruszonką 124

dżemem! Składniki: 2 i pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, 20 g drożdy, 200 ml mleka, 60 g masła, 1 jajko, łyżeczka soli kruszonka: 50 g masła, 100 g maki, 100 g cukru dodatkowo: jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy(...)studzimy. Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut

Lena Gotuje
Sernik z makiem 116

Sernik z makiem, czyli potocznie mówiąc seromakowiec to bardzo popularne ostatnio ciasto, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią, boją się, lub nie potrafią piec tradycyjnych makowców zawijanych z ciasta drożdżowego. Jest to ciasto dwa w jednym, trochę sernik, trochę makowiec. Ja bardzo lubię takie ciasto. Można je zrobić na różne sposoby. Ja dziś(...)zrobiłam sernik z makiem na herbatnikach, z białego sera w kostce, który sama zmieliłam, z gotową masą makową. Do masy makowej dodałam starte jabłko żeby była bardziej wilgotna. Masy makowej nie użyłam dużo, bo akurat tylko tyle zostało mi z innego wypieku, ale można oczywiście dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł

Waniliowe Improwizacje
Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) 94

daktyli (ok 100g, dałam świeże, suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70g gorzkiej czekolady 2 garści orzechów  (dałam włoskie) opcjonalnie: łyżka sezamu, mak, żurawina, rodzynki Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, daktyle, masło orzechowe. Wszystko razem zmiksować blenderem. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej(...)Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania