mak - 12131 przepisów (strona:218/809)

Parówki z serem w cieście francuskim 77

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PARÓWECZKI W CIEŚCIE 6 parówek drobiowych dobrej jakości 3 plasterki sera tostowego Hochland 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko + 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub maku DIP CZOSNKOWY 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Kielecki 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku średniej wielkości garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)u00f3wek drobiowych dobrej jako\u015bci","3 plasterki sera tostowego Hochland","1 opakowanie ciasta francuskiego","1 \u017c\u00f3\u0142tko + 1 \u0142y\u017cka mleka","1 \u0142y\u017cka sezamu lub maku","200 g jogurtu naturalnego","2 \u0142y\u017cki majonezu Kielecki","2 \u0142y\u017cki mleka","2 z\u0105bki czosnku \u015bredniej wielko\u015bci","gar\u015b\u0107 posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Babka Żołądek 130

dużych jajek 200 g cukru opakowanie cukru wanilinowego (16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią  200 g masła 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/3 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę keksową o wymiarach dolnych około 28x9 cm - wysmarować ją masłem(...)wmieszać do ciasta - najpierw dodać 2 łyżki piany, aby rozluźnić konsystencję ciasta, następnie dodać resztę ubitej piany. Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać suchy mak i dokładnie wymieszać, do drugiej dodać kakao oraz wodę i również dokładnie wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawić jasną. Na spód przygotowanej formy wyłożyć najpierw ciasto makowe, wyrównać. Na ciasto makowe

Opowieści z piekarnika
Rolada karpatkowa z malinami. 64

deser na każda okazje lub bez, A może zechcecie ja zrobić na Wielkanoc? SKŁADNIKI: Ciasto: 200 ml wody 80 g masła duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 150 g maki pszennej Krem: 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 jajka 4 łyżki około 50 g maki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła Ponad to: garść malin

Pani M - kuchnia smakowita
Makowiec śnieżny 89

Święta. Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 80 g drobnego cukru 3 białka (uprzednio jajka sparzyć) 2 łyżki miodu 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) Masa śmietanowa

Smaki Na Talerzu
Chrupiące bułki jogurtowe 95

naturalnego (w temperaturze pokojowej) 30g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki mleka Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam       *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie(...)ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) *** *** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem *** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą

Blog z Apetytem
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 59

dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki

moj przepis na
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 64

dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki

moj przepis na
Piegusek 90

przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6-7 białek (łącznie ok. 245g) 1szkl. mąki pszennej tortowej (taka(...)masy makowej z puszki i zmiksowałam do połączenia składników. W oddzielnej misce przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę wsypałam do piany z makiem i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem

Waniliowe Improwizacje
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 64

kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula  1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz  olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę i pokrojone(...)keksówki (łączeniem ciasta do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Kulebiaki posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać sezamem, kminkiem lub makiem. Piec przez 40-45 min. na środkowej półce z grzaniem góra i dół. Upieczone kulebiaki wyjąc z formy i studzić na kratce. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

kulinarnyJa
Chałka idealna 103

Składniki (na 2 chałki): 800 g mąki 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 3 jaja 100 ml oleju 4 łyżki cukru szczypta soli jajko do smarowania  odrobina maku lub kruszonka do posypania. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży. Ja je kruszę zasypuję łyżką cukru i chwilkę czekam aż się rozpuszczą, a następnie dolewam wodę i mieszam. Mąkę przesiewam do miski(...)dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką. Pieczemy ok 45 minut

Cynamonowe szczęście
Red velvet serobrownie na Walentynki. 53

smaczne ciasto na romantyczny wieczór we dwoje. SKŁADNIKI: Masa serowa: 400 g serka śmietankowego 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 lyzka maki ziemniaczanej Brownie: 3 duże jajka 1 szklanka cukru szczypta soli 180 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik w żelu 2 łyżki kakao(...)maki pszennej ZAPRASZAM ROWNIEZ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: Zrobić masę s erową: W misce wymieszać rózgą lub mikserem, wszystkie składniki na sernik. Gotową masę serową odstawić na bok i zrobić ciasto na brownie: Masło rozpuścić i ostudzić. W misce utrzeć jajka z cukrem i szczypta soli. Do utartych jaj dodać rozpuszczone, schłodzone masło. Całość wymieszać mikserem. Do tak wymieszanych składników

Pani M - kuchnia smakowita
Pikantne mleko Thandai 69

Pikantne Mleko Thandai z Omanu Pikantne mleko Thandai, chociaż pochodzenie tego orzeźwiającego napoju na bazie mleka, migdałów, szafranu, nasion kopru włoskiego i maku, oraz wielu innych przyprawa w zależności, w jakim regionie został, przygotowane, jest Indyjskie, i jego nazwa w języku hindi znaczy dosłownie zimny.  Skąd zatem znalazła się w kuchni Osmańskiej? Ponieważ Oman to państwo leżące w Azji(...)których będziemy potrzebować, oczywiście znajedziesz poniżej 4 szklanki mleka 0/5 szklanki cukru 10 ziaren czarnego pieprzu Kilka nitek szafranu 1 łyżeczka płatków róż 25 g mąki migdałowej 3 łyżki maku 0/5 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 3 łyżeczki białego pieprzu Bez wątpienia przygotowanie pikantnego mleka nie jest zbyt skomplikowane, ale warto Przede wszystkim, wlej mleko do rondelka, dodaj

RafalCook
Chrupiące bagietki z makiem 88

świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 1 mała łyżeczka soli   Dodatkowo : mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko mak sypki ( 2-3 łyżki )  masło lub margaryna do posmarowania blaszek     Wykonanie pysznych bagietek:  1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy(...)margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem. 4. Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. 5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.   Moje

Izabelawkuchni
Piegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek 94

maślany biszkopt makowy, z kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką. Ciacho palce lizać!     Składniki: Ciasto: 1 szklanka białek -ok 7-8 sztuk 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 125g masła szczypta soli Krem: 2 budynie śmietankowe 650ml mleka 150g masła 3 łyżki cukru Galaretka: 1puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)należy uważać aby ich nie przebić, ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna *** *** Następnie porcjami dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy suchy mak oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy masło i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka

Blog z Apetytem
Cebularze 72

jeszcze były pyszne. I tylko zastanawia mnie, czy…. nie wyrosły mi zbyt mocno?;) Nadzienie: 4-5 dużych cebul 1-2 łyżki klarowanego masła sól 2-3 łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę. Oprószamy ją sporą szczyptą soli. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie i lekko się przyzłoci. Dodajemy mak, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem. Mieszamy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy 1 łyżkę mąki oraz mniej więcej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu