mak - 12131 przepisów (strona:214/809)

Makowiec z bezą i kruchym ciastem 66

Makowiec z bezą i kruchym ciastem Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo efektowne cicho, które wcale nie wymaga tak wiele pracy jakby się wydawało. Polecam!       Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Masa(...)piekarnika nagrzanego do 190’C i podpiekamy przez około 10 minut , aż ciasto się zrumieni *** *** Masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy *** *** Tak przygotowany mak wykładamy na podpieczony spód ciasta *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę

Blog z Apetytem
Sernik kwitnący tulipan 85

szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, olej 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, duże jajka 6 szt, mleko 1/3 szklanki, sól szczypta do białek, kakao 2 łyżki, suchy mak 2 łyżki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kisiel czerwony 1 paczka 40 g, różowy barwnik kilka kropel (opcjonalnie) masa serowa: twaróg  2-krotnie mielony 600 g, jajka 4 szt, budyń waniliowy(...)części ciasta dodać kakao, do następnej 1/4 części ciasta dodać wiórki kokosowe, do następnej kisiel oraz różowy barwnik ( barwnik można pominąć) i do ostatniej części ciasta dodać suchy mak. Każdą z części ciasta wymieszać do połączenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać ciasto na blaszkę, kolorami na przemian, tak aby na siebie nie nachodziły. Na koniec wierzch wyrównać zwilżoną

kulinarne odsłony pati
Chleb na maślance. 68

chleb ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do keksówki wysmarowanej masłem  i posypanej mąka.  Wierzch chleba posmarować maślanką i posypać makiem i sezamem.  Jeśli nie macie maku i sezamu, to można posypać mąką.  Tak przygotowany chleb odstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby podrósł  do brzegów foremki. Piec

Agusiowe smakołyki
Żywność zawierająca więcej wapnia niż mleko 60

początek musimy pamiętać, że mleko dostarcza nam 124 mg wapnia na 100 ml. Ilość ta, która jest ogólnie bardzo dobra, nie dorównuje innym pokarmom zawierającym więcej wapnia niż mleko. Mak. Ogólnie rzecz biorąc, nasiona są bardzo dobrym źródłem wapnia. Jednak w tej grupie żywności mak (wraz z sezamem) ma najwyższą zawartość wapnia. Zawartość wapnia jest tak wysoka, że już

ProstePesto.pl
Drożdżowa gwiazda z makiem 61

Drożdżowa gwiazda z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Do tego jest niezwykle efektowna i może stanowić idealną ozdobę świątecznego stołu. Przez długi czas pozostaje miękka i świeża. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznych wypieków. Lista zakupów  500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru drobnego 180 ml mleka 3 jajka 50 g masła

Proste-przepisy.pl
Bardzo łatwe ciasteczka. 77

kawy i jako świąteczny smakołyk. Składniki: 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 lyzka cukru z wanilia 100 ml oleju 320 g maki pszennej 40 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia rozpuszczona czekolada i ulubione dodatki Zapraszam również na przepis z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Jajka wymieszać z cukrami i szczyptą

Pani M - kuchnia smakowita
Miejski survival cz. 4 (hipotetyczno-akademicka) w czasie wojny i kartofle z makiem. 56

Nowy film o miejskim survivalu. Tym razem co robić w przypadku wojny. Żeby nie być gołosłownym, zamieszczam oryginalny przepis z 1941 roku.  Półtora kg kartofli, 15 dkg maku, sól, ewentualnie łyżka cukru lub 3 pastylki sacharyny   Mak sparzyć na noc wrzątkiem. Nazajutrz odlać, utrzeć doskonale w niepolerowanej kamiennej misce lub przepuścić dwa razy przez pasztetowe sitko maszynki

Kryzysowa Książka Kucharska