mak - 12131 przepisów (strona:214/809)

Cebularze 92

jeszcze były pyszne. I tylko zastanawia mnie, czy…. nie wyrosły mi zbyt mocno?;) Nadzienie: 4-5 dużych cebul 1-2 łyżki klarowanego masła sól 2-3 łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę. Oprószamy ją sporą szczyptą soli. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie i lekko się przyzłoci. Dodajemy mak, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem. Mieszamy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy 1 łyżkę mąki oraz mniej więcej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Domowe Cebulaki – Najlepsze Przepisy na Cebularze w 10 Wariantach 102

cytryna-odserca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Cebularze – mini pizze z cebulą i serem Przepis na: kuchniapokolen.pl 3. Przepis na orkiszowe cebularze Przepis na: kwestiazdrowia.eu 4. Cebularze z makiem i tuńczykiem Przepis na: kuchniamniam 5. Cebularze z makiem Przepis na: poezja-smaku.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Cebulaki – Najlepsze Przepisy na Cebularze w 10 Wariantach pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
Ciasto jabłkowe z makiem 99

mąka pszenna – 20 dag mak mielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą(...)maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

przepisy- Milki
Sernik Cygański 242

pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek. białe : ¼ bazy 3 łyżki wiórek kokosowych ( u mnie pomarańczowe wiórki) lub maku Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy. żółte : ¼ bazy 4 żółtka łyżka mąki pszennej Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy. różowe : ¼ bazy opakowanie różowego

Domowe ciasta
Napoleonka waniliowo czekoladowa 111

klasyczną wersję obmyślając nową. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA WANILIOWO CZEKOLADOWA Składniki: 300g herbatników krem waniliowy: 0,5 litr mleka 150g masła 0,5 szklanki maki pszennej 0,5 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem czekoladowy: 0,5 litr mleka 150g masła 0,5 szklanki maki pszennej

Dorota Smakuje
Babka Piegusek 132

Jajka – 4 szt Cukier – 1 szkl Mak suchy – 1 szkl Mąka krupczatka –2 szkl Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Margaryna stopiona – 1 szklanka Dodatkowo: Cukier puder Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną

przepisy- Milki
BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ 136

Klasyczny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką a do tego owoce :) o tej porze roku to raczej mrożone :). SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka  3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 900 ml mleka 1/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła dodatkowo owoce 2 galaretki  WYKONANIE

Mała w garnku miesza
Ciasto miodowe z migdałami i rodzynkami 104

wykonaniu. Sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako ciasto na świąteczny stół. Warto poeksperymentować dodając do niego ulubione przyprawy korzenne. Składniki: 300 g maki pszennej 150 g rodzynek 100 g drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miodu 50 g masła 1 jajko 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski wbij jajko, ubij na puszystą masę z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodaj mieszankę masła z miodem, mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Zamiast siekanych migdałów możesz użyć maki migdałowej. Wymieszaj dobrze łyżką. Dolej tyle mleka, żeby ciasto miało zwartą konsystencję. Formę do pieczenia (wymiary standardowej keksówki) wysmaruj lekko masłem, aby ciasto nie przywarło. Następnie przełóż ciasto i piecz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boże Narodzenie 2020 108

owies. Gospodyni stawia na stole na miskach przyrządzone potrawy. Pierwsze miejsce zajmuje zawsze barszcz żytni z grzybami, kapusta z grochem, kasza tatarczana z olejem, paluszki czyli kluski z makiem, i susz, tj. suszone jabłka, gruszki i śliwki, ugotowane razem. Po wieczerzy, mężczyźni, nie mając już żadnego zajęcia, kolędują, a dziewczęta wybiegają na podwórze szczuć psa: w którą stronę pies

Trzeci talerz
Najlepsze ciasta na święta 2020 148

pomocą! W tym wpisie przygotowałam listę najlepszych przepisów na ciasta świąteczne , które cieszą się wielką popularnością i na pewno posmakują nawet najbardziej wybrednym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Sernik z makiem przepis na: Przepiski 2. Placek kakaowy z kokosem przepis na: Proste Potrawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami przepis na: Smaczna Strona 4. Stefanka

BabskiePorady.pl - Przepisy
Tort Opium wg Aleex 102

łyżka kawy rozpuszczalnej   • 3 żółtka  • 110 g drobnego cukru do wypieków  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej  • 250 g masła  • 50 g suchego i zmielonego maku  Poncz:   • 125 ml likieru Amaretto  • 125 ml przegotowanej zimnej wody  Dodatkowo:   • pół słoiczka gęstego dżemu lub konfitury: wiśniowej lub z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych(...)wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 23. Masło utrzeć w misie miksera. Dodawać wystudzony budyń, w trzech porcjach, ucierając. Na sam koniec dodać suchy i zmielony mak. Utrzeć. 24. Odłożyć 4 łyżki masy kremowej na lekkie posmarowanie wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.  25. Przygotować poncz, łącząc ze sobą wodę z amaretto

W mojej kuchni
Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili 78

Przyspieszam obecnie z zaległymi przepisami, których jeszcze parę mam w zapasie, bo od grudnia zacznie się publikacja świątecznych potraw. Tak, w sobotę mam grzybową i makaron z makiem. Takie życie. A może jakieś śledzie lub pasztet, zobaczymy. Obecna „potrawa” była dodatkiem do pieczonego łososia jurajskiego. I już, oto cała historia. Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur pęczek koperku

Kardamonovy
Śledzie w sosie tatarskim 91

Wiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych

Kardamonovy