mak - 12131 przepisów (strona:216/809)

ROGALE Z MAKIEM 126

mąki pszennej 25 dag drożdży 200 ml mleka 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: mak do posypania jajko bądź mleko do posmarowania Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął(...)kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.   Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny

Niespełnione zdolności kulinarne
CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM 101

roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka letniego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 20 g drożdży 1 słoik dżemu truskawkowego dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 roztrzepane jajko mak W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać(...)każdej części wyłożyć porcję dżemu. Zawinąć tak aby powstały 4 rulony. Uformować z powstałych rulonów chałkę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować chałkę. Posypać makiem. Piec w temp 175 st przez ok 35 minut

Kuchnia w oparach
Zupa szczawiowa z jajkiem – kuchnia podkarpacka 158

puszczać bańki mydlane z płynu do naczyń. Znaliśmy krzaki, których kwiaty zgniatane w dłoni trzeszczały i te, po których mamy nie mogły doszorować nam rąk. Wiedzieliśmy, że zielone główki maku mają w środku białe gorzkie nasionka, a i tak potrząsaliśmy nimi w nadziei, że usłyszymy grzechotanie suchego maku, którego szukaliśmy. Nikt z nas nie znał nazwy „tasznik”, ale każdy próbował

Trzeci talerz
Chałka 174

miodu 3 duże jajka 2 sztuki żółtka 64 g oleju roślinnego 518 g mąki pszennej 14 g soli 78 g cukru  do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce(...)powinna podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno

KUCHNIA POLSKA
Bułki mleczne z rodzynkami 141

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka, 10 g świeżych drożdży, jajko, szczypta soli, 60 g masła, 50 g rodzynek dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)minut. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut

Lena Gotuje
Rogaliki maślane 109

cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Wielkanocny chleb nadziewany. 169

łyżki tartego chrzanu 3-4 jajka ugotowane na twardo 300 g pokrojonej szynki 1 duży pęczek szczypiorku (posiekany) lub kilka różyczek ugotowanego brokuła DODATKOWO: 1 jajko ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp.     W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut(...)ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem, makiem lub innymi nasionkami, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięty chleb pieczemy aż skórka się apetycznie zarumieni, czyli

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny 188

czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 500 g maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1  łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Moniki Smakołyki
Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach 155

ciepłej wody Ciasto: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 350-400 ml ciepłej wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ewentualnie mak lub inne ziarenka do posypania po wierzchu 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól(...)wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem. Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy

Gotowanie...to proste !
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 113

jajek 3 szklanki mąki pszennej 9 łyżek oliwy  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych  Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.  Ciasto podzielić(...)części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam go w domu a nie chciałam jeździć po sklepach za jedną rzeczą).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruszonka 112

powoduje, że nasza kruszonka nie zawsze smakuje tak samo. Mąkę pszenną można wymieszać z mąką gryczaną, z mąką kokosową lub inną. Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej. Jednak zalecam trzymać się przepisu , ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję . Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się(...)typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również dodać kakao do mąki pszennej, przez co nasza kruszonka będzie miała piękny brązowy kolor. Do kruszonki można również dodać wiórek kokosowych, zmielonych orzechów. Rodzaj

SmartBake.pl
Kryzysowy Mazurek wielkanocny 102

tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej(...)szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić kryzysowy mazurek wielkanocny: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę

Dorota Smakuje
Kryzysowa babka wielkanocna 128

dopiero uczą się gotować i piec. PRZEPIS KRYZYSOWA BABKA WIELKANOCNA Składniki kryzysowa babka wielkanocna: 3/4 szkl cukru 3/4 szkl ciepłej wody 3/4 szkl oleju 300g mąki 3 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdałowy aromat do ciast – można pominąć olej do nasmarowania formy i bułka tarta do wysypania formy Jak zrobić kryzysowa babka wielkanocna: Zaczynamy od przygotowania miski(...)miski wsypujemy cukier i wlewamy ciepła wodę, mieszamy aż cukier się rozpuści. Następnie do wody z cukrem wlewamy olej, mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko mieszamy, możemy trochę łyżką poubijać ciasto by je lekko napowietrzyć. Następnie do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy na babkę wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 -60 min w 180st. Potem

Dorota Smakuje
Babeczki waniliowe z makiem 125

mąka pszenna - 1,5 szkl mak suchy - 3/4 szkl cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 10 dag mleko -1 szkl jajko - 2 szt aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem

przepisy- Milki
Kolorowa babka tulipan 121

keksówka 30 cm) Składniki: Jajka L 6 Mąka pszenna 2 szklanki Masło 200 g Olej 1/2 szklanki Cukier szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Kisiel wiśniowy Budyń waniliowy Mak suchy 2 łyżki Kakao 2 łyżki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Na koniec dodajemy partiami wsypuje(...)białek i mieszam. Ciasto dzielę na 4 równe części. Do każdej części dodaje inny składnik i mieszam do połączenia się składników: do pierwszej kakao, do kolejnych kisiel, budyń i mak.  Keksówkę wymiarach 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wylewam po kolei warstwy i rozsmarowujemy po całości blachy na równo. (kolejność kolorów nie ma znaczenia). Przed włożeniem do piekarnika robię

Kulinarne przygody