mak - 12131 przepisów (strona:216/809)

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach 92

drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła lub margaryny 1 mała łyżeczka soli  mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko mak sypki ( 2-3 łyżki )    Dodatkowo: 2 opakowania serka kanapkowego pęczek rzodkiewek kilka pomidorów główka salaty zielonej 30 dag sera żółtego w kawałku     Wykonanie pysznych kanapek(...)części, z każdej formujemy podłużne bagietki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem. 3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce

Izabelawkuchni
Makowa babka na białkach 97

razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki. 5 białek 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

Smakołyki Asi
Siekane kotlety z kurczaka 96

papryka czerwona ·        10 dag sera żółtego ·        3 jajka ·        2 łyżki maki pszennej ·        2 łyżki maki ziemniaczanej ·        Olej do smażenia ·        Sól

Kulinarna Chwila
Maroko - Baghrir, czyli drożdżowe naleśniki z semoliny 87

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich naleśników. Na blogu znaleźć można przepisy na  drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu ,  ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem ,  węgierskie palacsinty z wiśniami i makiem  czy  naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów z Beninu . Tym razem przyszedł czas na marokańskie drożdżowe naleśniki z semoliny, czyli baghrir.  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich

Roślinożerni urlopowicze
Paluchy Chlebowe 82

blachę zaczyn : 7 g drożdży 70 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli dwie szczypty cukru 2 łyżki oleju ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów 1. Najpierw robimy zaczyn  pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.) Następnie

Gotowanie...to proste !
Chleb pszenny na maśle z makiem 73

łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru  Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli   Dodatkowo:  1 jajko 2 łyżki maku sypkiego mąka pszenna do posypania stolnicy  Wykonanie pysznego chleba: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzinę do wyrośnięcia. 3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się. 4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb

Izabelawkuchni
Muffinki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 62

bardzo łatwe do zrobienia, a dodatek kruszonki i sezonowych owoców nadaje im tony smaku. Fantastyczny dodatek do porannej kawy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: Kruszonka: 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki masła Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 lyzka cukru waniliowego 2 szklanki maki

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb tostowy, pszenny. 119

zjeść od czasu do czasu.  Ale dobry chleb to podstawa. Tym razem zrobiłam go samodzielnie. Wam również go polecam!  Starter tangzhong; 100 ml wody 25 g maki pszennej   Do garnuszka wlać wodę, wsypać mąkę, wymieszać. Postawić na gaz i podgrzewać do momentu aż stanie się szklisty. Do około 65 C ale nie jest konieczne używanie termometru, zaobserwujemy(...)Składniki na chleb; 200 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 25 g miękkiego masła 25 g oleju ( może być smakowy) 1 łyżeczka soli 500 g maki pszennej Przygotowanie; Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać mąkę, dodać tangzhong, sól, olej i masło. Mikserem miksować wszystko dokładnie około 10 minut. Ciasto jest lekko klejące

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki odrywane 54

śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobnego cukru do posypania czarnuszka, czarny sezam lub mak Uwagi do przepisu: Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek. Jeśli nie masz – zamiast suchych drożdży dodaj świeże – opakowanie(...)bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Możesz je także delikatnie spryskać zimną wodą, dzięki czemu po upieczeniu będą ładnie rumiane. Posyp je czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem. Piekarnik ustawiam na 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam bułki na środkową półkę piekarnika i piekę bułeczki przez 30 minut, do ładnego złotego koloru. Bułeczki odrywane

Zasmakuj Kuchni
Babka makowa 2 84

mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem

przepisy- Milki
Drożdżówki z makiem 98

Klasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. Składniki: 120 ml letniego mleka 40 gram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka  1 żółtko, białko przyda

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki keto. Keto pieczywo 118

gram serka mascarpone 150 gram tartej mozzarelli ( kupiłam gotową tartą - następnym razem kupię kostkę sera aby zetrzeć na mniejszych oczkach)) 1 łyżeczka soli 2 łyzeczki proszku do pieczenia mak do posypania wierzchu Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jaja oraz sery. Mieszamy mikserem na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik(...)blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Na wierzch sypiemy trochę maku. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut

AZgotuj!
Keto bajgle (Paleo, LowCarb, bez jajek) 88

tartar (kamień winny) 0,75 – 1 szklanki wody gorącej, ale nie wrzącej Posypka (opcjonalnie) 1 łyżka mleka kokosowego 1 garść maku niebieskiego do posypania (opcjonalnie) 1 garść łuskanych nasion konopi lub sezamu Instructions Suche składniki wymieszać, dodać wodę i mieszać do połączenia składników. Formę do pieczenia donutów wysmarować(...)trybie grzania góra + dół. Piec przez ok. 15 minut, po czym wyjąć bajgle z foremki (ja odwracam ją delikatnie do góry nogami). Wierzch bajgli posmarować mlekiem kokosowym, posypać makiem i nasionami konopi lub sezamem. Piec kolejne 5 minut. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 93 kcal Tłuszcz: 2,4 g Węglowodany: 2,2 g Błonnik

Modern Cave Girl
Sernik zebra na cieście francuskim. Prawdziwy HIT 107

bardzo spodobał i sprawdził. Ciekawa jestem czy i wam przypadnie takie polaczenie do gustu. SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g gotowego ciasta francuskiego 1 lyzka kakao 1 lyzka cukru pudru odrobina maki do podsypania ciasta Sernik: 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki 50 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1/2 łyżeczki pasty(...)waniliowej lub cukier z wanilia 1 budyń waniliowy bez cukru Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Plat ciasta francuskiego wyjąc z opakowania i rozłożyć na stolnicy. Podsypać odrobina maki i lekko rozwałkować. cukier puder i kakao wymieszać ze soba i posypać nim rozwałkowany blat, na całej powierzchni. Ciasto podzielić na pol i każda polowe zrolować. Tak powstałe ruloniki pokroić

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania