mak - 12131 przepisów (strona:216/809)

Dieta wegańska – zasady, co mogą jeść weganie? 69

uwadze, że orzechy oprócz tłuszczy, dostarczają nam także spore ilości białka i błonnika. Dieta wegańska oparta jest także o rośliny oleiste. Mowa tutaj o ziarnach siemienia lnianego, słonecznika, maku, czy sezamu. Siemię lniane bogate jest w błonnik, aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3, minerały i witaminy. Najlepsze działanie mają surowe ziarna siemienia, które z powodzeniem można dodawać do różnego rodzaju koktajlów(...)jako wegański zamiennik nabiału. Nasiona słonecznika można jeść łuskane lub dodać je do sałatki bądź na kanapkę. Właściwości odżywcze sezamu są porównywalne ze właściwościami w białku jaja kurzego. Mak to bogate źródło wapnia. Można go podawać dzieciom pod różną postacią. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem, a także jako dodatek do rozmaitych zup, a nawet wypieków. Dieta wegańska

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wiśniowa fantazja 99

się prezentowało, dlatego polecam je na specjalne okazje.  Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/3 szklanki maku szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy(...)tylko do połączenia z białkami. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Krem milky way: ½ szklanki mleka  ¾ szklanki cukru  2 szklanki "pełnego" mleka w proszku  1 kostka masła Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Popapraniec 90

mnie mieszanka 🙂 Składniki blaszka 23 /33: Ciasto : jajka 7 szt, cukier 200 g, olej 100 ml, mąka pszenna 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 50 g, mak suchy 60 g, kakao 2 łyżki, Do nasączenia: woda 200 ml, cukier waniliowy 16 g, sok z cytryny 1 łyżeczka, Krem: mleko 700 ml, cukier waniliowy 16 g, mąka pszenna(...)oddzielnej miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszać całość za pomocą szpatułki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać suchy mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej kakao. Każdą część delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wyłożyć łyżką ciasto tworząc szachownicę. Następnie nożem przeciąć ciasto tworząc

kulinarne odsłony pati
Szybkie Krucho Drożdżowe Jagodzianki 90

jajko kl L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu ) kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie z jagód: 250 g jagód 2-3 łyżki cukru  1/2 łyżki maki ziemniaczanej 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już

Gotowanie...to proste !
Kanapki piknikowe na domowych bagietkach 88

drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła lub margaryny 1 mała łyżeczka soli  mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko mak sypki ( 2-3 łyżki )    Dodatkowo: 2 opakowania serka kanapkowego pęczek rzodkiewek kilka pomidorów główka salaty zielonej 30 dag sera żółtego w kawałku     Wykonanie pysznych kanapek(...)części, z każdej formujemy podłużne bagietki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem. 3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce

Izabelawkuchni
Makowa babka na białkach 91

razy bo miałam mnóstwo zamrożonych białek. Do środka możecie dodać skórki kandyzowane lub np. rodzynki. 5 białek 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

Smakołyki Asi
Siekane kotlety z kurczaka 92

papryka czerwona ·        10 dag sera żółtego ·        3 jajka ·        2 łyżki maki pszennej ·        2 łyżki maki ziemniaczanej ·        Olej do smażenia ·        Sól

Kulinarna Chwila
Maroko - Baghrir, czyli drożdżowe naleśniki z semoliny 79

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich naleśników. Na blogu znaleźć można przepisy na  drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu ,  ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem ,  węgierskie palacsinty z wiśniami i makiem  czy  naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów z Beninu . Tym razem przyszedł czas na marokańskie drożdżowe naleśniki z semoliny, czyli baghrir.  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich

Roślinożerni urlopowicze
Paluchy Chlebowe 74

blachę zaczyn : 7 g drożdży 70 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli dwie szczypty cukru 2 łyżki oleju ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów 1. Najpierw robimy zaczyn  pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.) Następnie

Gotowanie...to proste !
Chleb pszenny na maśle z makiem 70

łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru  Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli   Dodatkowo:  1 jajko 2 łyżki maku sypkiego mąka pszenna do posypania stolnicy  Wykonanie pysznego chleba: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzinę do wyrośnięcia. 3. Formowanie chleba: Następnie z ciasta formujemy bochenek chleba, można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze, ja zrobiłam dwa mniejsze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Można chleby lekko naciąć nożem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do napuszenia się. 4. Pieczenie: Do piekarnia na dolną półkę wstawiamy naczynie do zapiekania z gorącą wodą. Wkładamy chleb

Izabelawkuchni
Muffinki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 57

bardzo łatwe do zrobienia, a dodatek kruszonki i sezonowych owoców nadaje im tony smaku. Fantastyczny dodatek do porannej kawy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: Kruszonka: 5 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki masła Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 lyzka cukru waniliowego 2 szklanki maki

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb tostowy, pszenny. 115

zjeść od czasu do czasu.  Ale dobry chleb to podstawa. Tym razem zrobiłam go samodzielnie. Wam również go polecam!  Starter tangzhong; 100 ml wody 25 g maki pszennej   Do garnuszka wlać wodę, wsypać mąkę, wymieszać. Postawić na gaz i podgrzewać do momentu aż stanie się szklisty. Do około 65 C ale nie jest konieczne używanie termometru, zaobserwujemy(...)Składniki na chleb; 200 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 25 g miękkiego masła 25 g oleju ( może być smakowy) 1 łyżeczka soli 500 g maki pszennej Przygotowanie; Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać mąkę, dodać tangzhong, sól, olej i masło. Mikserem miksować wszystko dokładnie około 10 minut. Ciasto jest lekko klejące

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki odrywane 48

śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobnego cukru do posypania czarnuszka, czarny sezam lub mak Uwagi do przepisu: Do przygotowania przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 00, idealną do wypieków pizzy, foccacci czy bułeczek. Jeśli nie masz – zamiast suchych drożdży dodaj świeże – opakowanie(...)bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Możesz je także delikatnie spryskać zimną wodą, dzięki czemu po upieczeniu będą ładnie rumiane. Posyp je czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem. Piekarnik ustawiam na 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam bułki na środkową półkę piekarnika i piekę bułeczki przez 30 minut, do ładnego złotego koloru. Bułeczki odrywane

Zasmakuj Kuchni
Babka makowa 2 76

mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem

przepisy- Milki