mak - 12131 przepisów (strona:219/809)

Pleśniak 142

Keyword beza, kruche ciasto Prep Time 30 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 340 g maki krupczatki lub 2 szklanki 60 g cukru lub 1/4 szklanki i 2 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 sztuk żółtek 200 g masła zimnego 2 łyżki śmietany Składniki(...)masę z białek 5 sztuk białek 220 g cukru drobnego 2 łyżki budyniu waniliowego lub 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Dodatkowo 430 g agrestu 110 g czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 137

mąki pszennej 1 szkl otrąb owsianych 1/2 szkl siemienia lnianego 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju łyżka maku do posypania Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut

Smakołyki Asi
Tort truskawkowo rabarbarowy 142

biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki maku białego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru  galaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki(...)końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu, na końcu mak dodaję i mieszam delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego

wesoła kuchnia
Sernik z malinami, bez cukru, bez białej mąki 98

prepTime":"PT1H","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Ciasta","Przepisy","S\u0142odko\u015bci"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":"","nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["1,5 banana","15 g m\u0105ki kokosowej","30 g maki orkiszowej pe\u0142noziarnistej","2 jajka","P\u00f3\u0142 p\u0142askiej \u0142y\u017ceczki sody","Szczypta soli","Kilka kropel soku z cytryny","140 g sera twarogowego bez cukru","Jajko","P\u00f3\u0142 banana(...)Print Sernik z malinami Recipe by Healthy Creations Czas 1 hour  Składniki na małą tortownicę 16 cm Składniki 1,5 banana 15 g mąki kokosowej 30 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka Pół płaskiej łyżeczki sody Szczypta soli Kilka kropel soku z cytryny MASA SEROWA 140 g sera twarogowego bez cukru Jajko Pół banana 70 g jogurtu naturalnego Maliny

Healthycreations.pl
Bułeczki pszenne z makiem. 117

dajcie znać w komentarzach.  Składniki: 250 g. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 20 g. drożdży 500 g. mąki 1 łyżeczkę soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko suchy mak Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie(...)wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.  Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.  Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut.  Przed włączeniem piekarnika, wstawić na dolną półkę, blaszkę z wodą

Agusiowe smakołyki
Zakwas żytni do pieczenia chleba 115

pieca chlebowego tylko wystarczy zwykły piekarnik a po uzupełnieniu mąki i wody w zakwasie będziemy mogli ponownie upiec swój własny chleb. Zakwas żytni do chleba Składniki: 3x100ml wody 3x80g maki żytniej razowej typ 2000 Zakwas żytni do chleba Przygotowanie: Do co najmniej litrowego słoika wlewamy 100ml wody i dodajemy 80g mąki żytniej razowej (u mnie5 łyżek stołowych) dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na bok do następnego dnia. Słoik możemy przykryć zakrętką ale nie zakręcać szczelnie. Kolejnego dnia do mikstury dodajemy ponownie 100ml wody i dosypujemy 80g maki żytniej czyli pięć łyżek stołowych . C ałość mieszamy i odstawiamy na bok w cieple miejsce. Słoik ponownie przykrywamy nakrętka. Trzeciego dnia powtarzamy procedurę i do mikstury dodajemy 100ml wody i 80g mąki żytniej

Księga-Smaku
Cynamonowe rogaliki miodowe – tanie i zdrowe 102

tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i owsianej pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS(...)wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie Jak zrobić cynamonowe rogaliki miodowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę z rozpuszczonym w niej miodem, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na pół, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadają

Dorota Smakuje
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 103

PRZEPIS NA MAŚLANE KLUSECZKI Składniki: 2 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700, ale może być też pszenna jasna 1 szkl maślanki naturalnej 1 jajko 1 łyżka suchego maku – opcjonalnie do podania masło klarowane miód malinowy jadalne kwiaty jabłoni Jak zrobić maślane kluseczki: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mak i mieszamy. Następnie jajko wybijamy na głęboki talerz

Dorota Smakuje
ROGALE Z MAKIEM 112

mąki pszennej 25 dag drożdży 200 ml mleka 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: mak do posypania jajko bądź mleko do posmarowania Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął(...)kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.   Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny

Niespełnione zdolności kulinarne
CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM 91

roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka letniego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 20 g drożdży 1 słoik dżemu truskawkowego dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 roztrzepane jajko mak W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać(...)każdej części wyłożyć porcję dżemu. Zawinąć tak aby powstały 4 rulony. Uformować z powstałych rulonów chałkę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować chałkę. Posypać makiem. Piec w temp 175 st przez ok 35 minut

Kuchnia w oparach
Zupa szczawiowa z jajkiem – kuchnia podkarpacka 147

puszczać bańki mydlane z płynu do naczyń. Znaliśmy krzaki, których kwiaty zgniatane w dłoni trzeszczały i te, po których mamy nie mogły doszorować nam rąk. Wiedzieliśmy, że zielone główki maku mają w środku białe gorzkie nasionka, a i tak potrząsaliśmy nimi w nadziei, że usłyszymy grzechotanie suchego maku, którego szukaliśmy. Nikt z nas nie znał nazwy „tasznik”, ale każdy próbował

Trzeci talerz
Chałka 160

miodu 3 duże jajka 2 sztuki żółtka 64 g oleju roślinnego 518 g mąki pszennej 14 g soli 78 g cukru  do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce(...)powinna podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno

KUCHNIA POLSKA
Bułki mleczne z rodzynkami 137

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka, 10 g świeżych drożdży, jajko, szczypta soli, 60 g masła, 50 g rodzynek dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)minut. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut

Lena Gotuje
Rogaliki maślane 99

cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Wielkanocny chleb nadziewany. 160

łyżki tartego chrzanu 3-4 jajka ugotowane na twardo 300 g pokrojonej szynki 1 duży pęczek szczypiorku (posiekany) lub kilka różyczek ugotowanego brokuła DODATKOWO: 1 jajko ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp.     W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut(...)ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem, makiem lub innymi nasionkami, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięty chleb pieczemy aż skórka się apetycznie zarumieni, czyli

Rozpustne gotowanie