mak - 12131 przepisów (strona:227/809)

Ciasto Pijak 227

wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt makowo- kokosowy: 6 białek 210 g cukru 100 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut

Domowe ciasta
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 169

Drożdżówki - moja miłość 💓  Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową.  A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne.  Polecam gorąco!  👌 Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka 75 g masła 1 jajko(...)grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę makową.   Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym

Walijskie Pichcenie
Waniliowa chałka na zakwasie w styczniowej piekarni 151

płynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru (użyłam jednej) 1 łyżeczka soli laska wanilii mleko 1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki sezam lub mak Jajka rozbełtać widelcem, a z laski wanilii wyjąć ziarenka i dodać je do reszty składników ciasta. Składniki dobrze wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka, tak aby uzyskać ciasto(...)godziny. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. z parą, opcja pieczenia góra/dół Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, odczekać kwadrans i posmarować jajkiem ponownie, a następnie posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 30 minut. Chałkę na zakwasie wspólnie wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Dzieje kuchennej Wiewióry Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec ucierany... 187

jest tak: na Wigilii mak musi być i koniec! Ma przynieść szczęście i dostated w nadchodzacym roku. Bzdura, nie bzdura, kto do tego dojdzie, a prawda jest taka, że przy wigilijnym stole w 2017 roku maku nie było, bo nie miałam gdzie kupić, i rok 2018 okazał się  niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej

Lejdi of the house
Kulki ziemniaczane. 692

chłopaków. Jeśli jeszcze nie robiliście to spróbujcie koniecznie, są naprawdę pyszne. Składniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko(...)obie mąki. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać i zagnieść. Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę maki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię. Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać. Najlepiej na ręcznik papierowy

Agusiowe smakołyki
Pikantne frytki z batatów 128

mąki kukurydzianej mocno poprawia smak i chrupkość frytek. Używałam wcześniej mąki ziemniaczanej, ale mam wrażenie że zostawał jej smak i niektóre białe części, a chrupkość jednak nie była idealna. Maka kukurydziana sprawdza się lepiej. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  kurczak z batatami –  carpaccio(...)sałatka z kolorowych buraczków –  chipsy z batatów –  sałatka z batatem i jakiem na miękko PIKANTNE FRYTKI Z BATATÓW Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 1 spory batat – 1 łyżka maki kukurydzianej – 2 łyżki oliwy z oliwek – pół łyżeczki wędzonej papryki – pół łyżeczki ostrej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego Składniki sos: – 1/3 szklanki majonezu (możesz użyć

nietylkopasta.pl
Noworoczny tort makowy 184

serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo:  wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie:  ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy(...)Pierwszy blat smarujemy musem kawowym,na którym układamy odsączone wiśnie. Wiśnie przykrywamy cienką warstwą musu i przykrywamy kolejnym blatem ciasta makowego. Wierzch oraz boki smarujemy musem i obsypujemy makiem. Ozdabiamy według uznania

Bon appetit mon amie
Domowa masa makowa 158

zwaną łatwiznę i używałam gotowej masy makowej dodając różne składniki takie jak bakalie czy tarte jabłka. Ale w tym roku piekąc dla siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej. Makowiec jest o niebo lepszy a teraz mogąc kupić mak mielony przygotowanie masy jest mniej pracochłonne. A makowca możecie upiec

Ewa w kuchni
Przepis #195 🎉 Serowe babeczki z makiem - bez glutenu 226

Witajcie, 🎉 pozostając w lekko świątecznym klimacie z okazji zbliżającego się sylwestra mam dla Was propozycję na serowe babeczki z makiem. Jeśli zostało Ci trochę maku i sera to z powodzeniem można to wykorzystać do przygotowania sylwestrowych słodkich przekąsek.   Babeczki są bez glutenu i białego cukru a do tego niskokaloryczne oraz bogate w białko. Sprawdzą się także jako II śniadanie

Health-Fit-Life
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 130

Ośmiornica pyszna ( jak nie gustuję w morskich żyjątkach ) pyszne radicchio z jabłkiem, po prostu to było to. W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna

Kuchnia na wzgórzu
Ciasto makowe z kremem i morelami 210

smaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;).  Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru pudru 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki(...)brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 – 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać

Opowieści z piekarnika
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 191

obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz z uszkami. Choć sposoby ich przyrządzania czasem(...)punkty styczności między nimi. Kilka specyficznych dań przyrządzano bowiem niemal w każdym zakątku Kresów Wschodnich. Jednym z nich jest niewątpliwie kutia – w swojej podstawowej wersji przygotowywana na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii. W niektórych miejscach jednak, szczególnie na Białorusi, pszenicę często zastępowano kaszą pęczak lub ryżem. Inną powszechnie znaną i lubianą na całym terenie Kresów potrawą był kisiel żurawinowy

Codogara
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 283

świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Przyprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Wyjmij jajka z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli masz za mało czasu(...)odrobina mleka i posmaruj wierzch kapuśniaczków. Zrób to dokładnie, żeby ciasto ładnie zrumieniło się podczas pieczenia. Posyp wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem, sezamem, czarnym, lub jasnym, makiem – wszystkie opcje dozwolone. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy pokrój wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstaw

Niedzielny kucharz
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 906

śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno

Mała Cukierenka
Choinka drożdżowa z serem i makiem 139

Choinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Choinka drożdżowa z serem i makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem