mak - 12131 przepisów (strona:225/809)

CIASTECZKA Z JABŁKAMI – ŁATWY PRZEPIS 127

tanie i łatwe do zrobienia ciasteczka z jabłkami. Fantastyczny dodatek do kawy lub herbaty, szybki poczęstunek. SKŁADNIKI: 2 – 3 JABŁKA 100 G MASŁA 100 G CUKRU 320 G MAKI PSZENNEJ 3 JAJKA 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER + CYNAMON DO POSYPANIA CIASTEK ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MASŁO ROZPUŚCIĆ I OSTUDZIĆ. W MISCE UTRZEĆ JAJKA(...)WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAWAĆ JĄ PARTIAMI, W MIĘDZYCZASIE MIESZAJĄC. MOŻE SIĘ OKAZAĆ, ŻE POTRZEBA BĘDZIE JEJ MNIEJ LUB ODROBINĘ WIĘCEJ . ILOŚĆ DODANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI ORAZ WIELKOŚCI UŻYTYCH JAJEK. DOBRZE WYMIESZANE CIASTO ODSTAWIĆ NA BOK I PRZYGOTOWAĆ JABŁKA. JABŁKA OBRAĆ, USUNĄĆ Z NICH GNIAZDA NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. POKROJONE JABŁKA

Pani M - kuchnia smakowita
CHLEB Z GARA Z MIODEM I CHRZANEM 105

moment, kiedy ciasto wyrośnie i można chleb włożyć do gorącego piekarnika. Uwielbiam ten zapach, roznoszący się podczas pieczenia, po całym domu i odgłos krojonej chrupiącej skorki. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ 300 ML CIEPLEJ WODY 25 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 G SUCHYCH 5 – 10 CENTYMETROWY KAWAŁEK KORZENIA CHRZANU 2 ŁYŻKI OLEJU 1 PLASKA ŁYŻKA SOLI(...)CIASTA DODAĆ OLEJ I DOBRZE WROBIĆ GO W CIASTO. GOTOWE CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I PRZEŁOŻYĆ DO, WYŁOŻONEJ CZYSTA ŚCIERECZKĄ, MISKI. ŚCIERECZKĘ, PRZED UŁOŻENIEM NA NIEJ CIASTA, PODSYPAĆ MAKA. MISKĘ NAKRYĆ DRUGA ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ W CIEPŁYM MIEJSCU DO WYROŚNIĘCIA, DO DWÓCH GODZIN. CIASTO W TYM CZASIE POWINNO PODWOIĆ SWOJA OBJĘTOŚĆ. ŻAROODPORNY GARNEK Z POKRYWKA WSTAWIĆ NA 20 MINUT

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa szczawiowa z jajkiem – kuchnia podkarpacka 124

puszczać bańki mydlane z płynu do naczyń. Znaliśmy krzaki, których kwiaty zgniatane w dłoni trzeszczały i te, po których mamy nie mogły doszorować nam rąk. Wiedzieliśmy, że zielone główki maku mają w środku białe gorzkie nasionka, a i tak potrząsaliśmy nimi w nadziei, że usłyszymy grzechotanie suchego maku, którego szukaliśmy. Nikt z nas nie znał nazwy „tasznik”, ale każdy próbował

Trzeci talerz
Chałka 138

miodu 3 duże jajka 2 sztuki żółtka 64 g oleju roślinnego 518 g mąki pszennej 14 g soli 78 g cukru  do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce(...)powinna podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno

KUCHNIA POLSKA
Bułki mleczne z rodzynkami 120

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka, 10 g świeżych drożdży, jajko, szczypta soli, 60 g masła, 50 g rodzynek dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)minut. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut

Lena Gotuje
Rogaliki maślane 80

cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Wielkanocny chleb nadziewany. 136

łyżki tartego chrzanu 3-4 jajka ugotowane na twardo 300 g pokrojonej szynki 1 duży pęczek szczypiorku (posiekany) lub kilka różyczek ugotowanego brokuła DODATKOWO: 1 jajko ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp.     W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut(...)ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem, makiem lub innymi nasionkami, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięty chleb pieczemy aż skórka się apetycznie zarumieni, czyli

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny 163

czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 500 g maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1  łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Moniki Smakołyki
Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach 121

ciepłej wody Ciasto: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 350-400 ml ciepłej wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ewentualnie mak lub inne ziarenka do posypania po wierzchu 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól(...)wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem. Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy

Gotowanie...to proste !
ROGALIKI TWAROŻKOWE – NA SŁODKO 90

Pyszne, delikatne rogaliki z ciasta twarogowego. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam zrobić je z podwójnej porcji, gdyż znikają w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 200 G TWAROGU 200 G MAKI PSZENNEJ 120 G MASŁA 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO 70 G CUKRU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI CUKIER PUDER DO POSYPANIA ROGALIKÓW WYKONANIE: DO MISKI WKROIĆ MIĘKKIE MASŁO, DODAĆ(...)FILM WYROBIONE CIASTO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT. PO 30 MINUTACH CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI I ROZWAŁKOWAĆ NA CIENKI, OKRĄGŁY PLACEK, NA PODSYPANEJ MAKA STOLNICY. ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKROIĆ TAK JAK PIZZE NA 24 CZĘŚCI. NAJPIERW DZIELIMY NA 4, NASTĘPNIE KAŻDĄ ĆWIARTKĘ NA 3 I KAŻDY Z TRZECH KAWAŁKÓW JESZCZE

Pani M - kuchnia smakowita
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 94

jajek 3 szklanki mąki pszennej 9 łyżek oliwy  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych  Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.  Ciasto podzielić(...)części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam go w domu a nie chciałam jeździć po sklepach za jedną rzeczą).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruszonka 83

powoduje, że nasza kruszonka nie zawsze smakuje tak samo. Mąkę pszenną można wymieszać z mąką gryczaną, z mąką kokosową lub inną. Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej. Jednak zalecam trzymać się przepisu , ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję . Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się(...)typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również dodać kakao do mąki pszennej, przez co nasza kruszonka będzie miała piękny brązowy kolor. Do kruszonki można również dodać wiórek kokosowych, zmielonych orzechów. Rodzaj

SmartBake.pl
Kryzysowy Mazurek wielkanocny 84

tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej(...)szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić kryzysowy mazurek wielkanocny: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę

Dorota Smakuje
BABKA BOUNTY 99

kawy i nie tylko od Święta. SKŁADNIKI: MASA KOKOSOWA: 1/3 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI MOŻE BYĆ 30 % 1 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU 1 BIAŁKO 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ CIASTO: 3 JAJKA 1 ŻÓŁTKO KTÓRE ZOSTAŁO Z JAJKA DO MASY KOKOSOWEJ 100 ML MLEKA 100 ML OLEJU 4 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1 1/2 SZKLANKI(...)MAKI SZCZYPTA SOLI 3/4 SZKLANKI CUKRU ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: ZROBIĆ MASĘ KOKOSOWA: W MISCE UBIĆ BIAŁKO ZE SZCZYPTA SOLI I CUKREM PUDREM. DO UBITEGO BIAŁKA DODAĆ ŚMIETANĘ I MAKE ZIEMNIACZANA.DOBRZE WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ MIKSERA. NA KONIEC DODAĆ WIORKI KOKOSOWE I DOBRZE WYMIESZAĆ. GOTOWA MASĘ ODSTAWIĆ NA BOK I ZROBIĆ CIASTO. W MISCE UTRZEĆ JAJKA Z CUKREM I SZCZYPTA SOLI

Pani M - kuchnia smakowita
Kryzysowa babka wielkanocna 105

dopiero uczą się gotować i piec. PRZEPIS KRYZYSOWA BABKA WIELKANOCNA Składniki kryzysowa babka wielkanocna: 3/4 szkl cukru 3/4 szkl ciepłej wody 3/4 szkl oleju 300g mąki 3 łyżki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia migdałowy aromat do ciast – można pominąć olej do nasmarowania formy i bułka tarta do wysypania formy Jak zrobić kryzysowa babka wielkanocna: Zaczynamy od przygotowania miski(...)miski wsypujemy cukier i wlewamy ciepła wodę, mieszamy aż cukier się rozpuści. Następnie do wody z cukrem wlewamy olej, mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko mieszamy, możemy trochę łyżką poubijać ciasto by je lekko napowietrzyć. Następnie do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy na babkę wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 -60 min w 180st. Potem

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania