mak - 12131 przepisów (strona:225/809)

Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobić 188

potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego.  Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego. Czyli: do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne.  Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka. Koszyk wykonujemy na misce

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 179

ostatnio HIT w mojej okolicy. Wszyscy je robią:) To dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki:  1 jajko całe + 3 żółtka  20 dag cukru pudru  cukier waniliowy  40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec)  60 dag mąki  1 łyżeczka proszku

Cukiernia Pychotki
Mazurek kawowy 394

kilka godzin. Dekorujemy. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek z makiem i bakaliami → Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Oryginalny smak
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 169

prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb

Kulinarne przygody Gatity
,,Babka tulipan’’ 139

jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego Lukier z limonką: 1 szklanka cukru pudru sok wciśnięty z ½ limonki 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo (do dekoracji): kolorowa posypka w kształcie drobnych(...)mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części: I części dodajemy kakao; II części dodajemy mak; III części dodajemy kisiel i odrobinę czerwonego barwnika; IV części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem

Podróż w kulinaria
Babka Inka. 183

całkiem smacznie. Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy

Agusiowe smakołyki
Najlepsze ciasta na wielkanoc 153

drożdżowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno

Cynamonowe szczęście
Pancakes makowo- migdałowe 130

zmiksowanym z garścią mrożonych malin lub truskawek. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 200ml kefiru – 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej) – 20g maku (u mnie niebieski mielony) – 1 łyżka aromatu migdałowego – szczypta soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać(...)kefir i aromat i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie dodać mak i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 7-10 minut. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje placki przełożyłam twarogiem zmiksowanym z łyżką jogurtu i truskawkami. Smacznego Pancakes makowo- migdałowe Pancakes makowo

Smaki Armine
Bardzo puszyste pancakes na maślance 188

miękkie i szalenie delikatne. W sezonie – koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami. Poza sezonem do pancakes na maślance super sprawdzi się jogurt (np. jak u mnie marcepanowy jogurt z makiem) i odrobina domowej konfitury.   Te pancakes szykujemy tak samo jak muffinki – mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą, suche składniki dokładnie razem przesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem

Karo in the Kitchen
Ciastka francuskie z twarogiem 143

mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto piegusek na białkach 166

Składniki: (szklanka 250 ml) (keksówka 28x9 cm) Białka szklanka ( u mnie 7 sztuk) Cukier 3/4 szklanki Mąka tortowa szklanka Mak suchy szklanka Olej 1/2 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Sok z cytryny 2-3 łyżki Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru. Mikser(...)odkładamy. Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając oraz opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez

Kulinarne przygody
Rogaliki maślane z marmoladą 206

drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 162

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 167

jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny