mak - 12131 przepisów (strona:232/809)

Makowiec na biszkopcie 117

orzechy przekładamy do osobnych miseczek, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową , bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy(...)wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry

Bułka z Chlebem
Grzybki wg Siostry Anastazji 161

mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mielonych orzechów (dałam troszkę więcej) 3-5 łyżek cukru pudru 300 g masła Polewa(...)kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec osobno, gdyż ciasteczka z dziurką pieką się zdecydowanie krócej niż np „nóżki

Smaki Na Talerzu
DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze! 95

komora mielenia i tacka podajnika są gwarancją długiej i bezawaryjnej pracy. Urządzenie to, dzięki swojej mocy pozwala na zmielenie do 2 kg mięsa, owoców, warzyw czy też orzechów albo maku w ciągu minuty ( 1 minuty!!! ). Działa niezwykle szybko i wydajnie, a do tego b ardzo dokładnie mieli. Mimo tak wysokiej wydajnośc i nie jest głośna ( choć z całą pewnością(...)będzie używana najczęściej, no bo przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. W każdy przypadku będzie działać niezawodnie! Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej

Ostra na Słodko
Pocałunek Murzyna - ciasto 114

mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody * 1 łyżka octu Dodatkowo: * 3 łyżki maku suchego * 2 łyżki kakao * 1/2 szkl. orzechów włoskich * 1/2 szkl. rodzynków Masa: * 1 masło 200 g * 1 budyń waniliowy * 3 łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka(...)tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach

Pieprzyć z Fantazją
ciasto makowe z kremem i czekoladowa glazurą 148

Składniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)21x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące. Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami. Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Umieść żółtka i cukier w rondelku

w mojej kuchni
ciasto makowe z kremem i czekoladowa glazurą 120

Składniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)21x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące. Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami. Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Umieść żółtka i cukier w rondelku

mojej kuchni
Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi +FILM 175

cukru -250g masła  CIASTO PARZONE Do garnka dajemy 150g masła i 300ml wody-zagotowujemy mieszając by masło się rozpuściło. Na gotującą się mieszaninę wsypujemy 1,5 szkl maki pszennej tortowej i mieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie miksujemy i dodajemy(...)drugą częścią ciasta. Spody studzimy. Pięknie wyrastają, mają pięknie wzniesienia typowe dla karpatki. KREM Do garnka dajemy 3 żółtka, 3/4 szkl cukru,4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki maki ziemniaczanej. Dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką by nie było grudek. Gotujemy do uzyskania gęstego i gładkiego budyniu. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffinki bananowo makowe 138

masła ¾ szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z bitą śmietaną 163

Przepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 Składniki: Szarlotka z bita śmietaną 3 jajka 40 g cukru 80 g maki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek szara reneta 1 galaretka cytrynowa Składniki na masę: 200 g śmietany 30% 200 g sera mascarpone 10 g cukru pudru Dodatkowo: wiórki czekoladowe

Themo przepisy
Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami 61

Słodkie, miękkie i puszyste, czyli drożdżowe z makiem, śliwką i figą

Z Hrabiną w kuchni
Figi zapiekane z serem pleśniowym 84

Smakowita jesienna przystawka ze świeżych fig . Zapieczone, zawsze są pyszne . I nie są to figi z makiem, tylko figi z serem pleśniowym

Stare Gary
Piersi z kurczaka z wolnowaru 195

Dawno nie dodawałam nic na bloga, za co bardzo Was przepraszam i już wyjaśniam dlaczego tak się stało. Zaczęłam prowadzić budżet domowy i gotować oszczędnie. Pomyślałam

kuchnia doski
Muffiny mechaniczna po... truskawka... 127

zamrażarce, na silikownowych tackach do kostek lodu, i sprawdza się dość dobrze, jako dodatek lekkiego mechanicznego posmaku do koktajli owocowych.  Składniki: (na 12 sztuk) suche 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki maki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki groszków z białej czekolady mokre 1 szklanka mechanicznego

Lejdi of the house
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 173

kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia Składniki: 200 ml platków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 800 ml maki pszennej 500 ml wody 100 ml mleka lub wody 30 ml oleju rzepakowego 50g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Płatki owsiane i siemię(...)lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat chwile wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy

Mohiella