mak - 12131 przepisów (strona:235/809)

Ciastka francuskie z twarogiem 122

mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne! Ciastka francuskie z twarogiem SKŁADNIKI: 275 g ciasta francuskiego 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto piegusek na białkach 144

Składniki: (szklanka 250 ml) (keksówka 28x9 cm) Białka szklanka ( u mnie 7 sztuk) Cukier 3/4 szklanki Mąka tortowa szklanka Mak suchy szklanka Olej 1/2 szklanki Proszek do pieczenia łyżeczka Sok z cytryny 2-3 łyżki Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru. Mikser(...)odkładamy. Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając oraz opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez

Kulinarne przygody
Rogaliki maślane z marmoladą 174

drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 135

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 140

jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 136

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 144

jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
Babka z tartego ciasta 103

świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto

królestwo garów
Czarny filet z czerwoną kaszą 94

talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :) Składniki : Czarny filet : - filet z kurczaka, - ostra musztarda, - mak ( użyłem mielonego ), - sól, pieprz, - olej. Czerwona kasza : - szklanka kasza gryczana niepalona, - ugotowany burak, - mała cebula, - 1/4 strąka papryki czerwonej, - sól, pieprz, - ocet winny do smaku, - szczypiorek. Wykonanie : Filety pokroić(...)plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem. Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej

Przepisy Mikołaja
Tort Mimoza ( włoski torta mimosa) 161

która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta.  Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta soli Przygotowanie;  Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na puszystą pianę, następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kukurydziane z czerwonymi pomarańczami 121

gram mąki z niebieskiej kukurydzy 4 jaja 100 gram miodu 100 gram masła lub oleju z pestek winogron 3 pomarańcze u mnie czerwone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki maku niebieskiego płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 łyżeczki cukru trzcinowego orzeszki piniowe Tortownica 18 cm. Pomarańcze  sparzyć i zetrzeć skórkę. Z owoców wycisnąć sok. Rozpuścić masło(...)ubić pianę na sztywno. Następnie do ubitej piany dodać po jednym żółtku. Następnie ubijając dalej wlewać miód. Teraz dodać mąkę kukurydzianą, wanilię, sodę, sok z pomarańczy z masłem oraz mak. Delikatnie wymieszać. Na dno formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze.  Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po sprawdzeniu

AZgotuj!
Pączki z makiem 110

się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki gryczane, opcjonalnie bezglutenowe... 127

bloga The Spruce Eats . Składniki: (na około 10 sztuk, ale dużo zależy od wielkości patelni) 1 1/4 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżki oliwy LUB oleju 3/4 szklanki maki gryczanej 1/4 szklanki maki LUB mieszanki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli olej lub oliwa do smażenia W sporej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki. Wlej mokra

Lejdi of the house
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 112

lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta, ale pięknie wygląda oblepiona makiem . Jeśli w waszej piekarni takich nie mają, warto poszukać w innej. Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko od mięsa zależy jakość i smak najlepszego burgera. Jeśli

Słodkie Gotowanie
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu) 203

prostu na kawałki. Oryginalnie farsz na cebularze przygotowuje się dzień przed i stosuje sparzoną lub obgotowana cebulę, którą wystudzoną zalewa się w słoiczku olejem z dodatkiem soli i maku. Ja natomiast duszę cebulę na maśle klarowanym by nie poddawać dłuższej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze oliwy a do tego pomijam mak z tych samych względów.  Mimo tej modyfikacji wychodzi

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania