mak - 12131 przepisów (strona:213/809)

Polecane wino do sushi 124

nawet towarzystwo sosu sojowego. Z kolei Furmint , dzięki kwasowości i pełniejszej strukturze, podkreśla świeżość dania i przełamuje uczucie tłustości przy sushi z tuńczykiem, majonezem, krewetkami z masłem czosnkowym czy makach z awokado albo california rolls. Natomiast tempura i sashimi domagają się ziołowego Verdejo . Jako że eksport win tej odmiany z Hiszpanii do Japonii dynamicznie rośnie, można spodziewać się, że sami(...)Sauvignon Blanc w musującej wersji. Można pokusić się także o różowego szampana. DUMANGIN Champagne Rose dzięki wyrazistym aromatom świeżych owoców doda sushi lekkości. Z winem musującym najlepiej komponują się maki z serkiem philadelphia, rybą maślaną albo tuńczykiem. Polecane czerwone wino do sushi Czerwone wino nie jest oczywistą propozycją do sushi. Miłośnicy tej odmiany wina nie muszą jednak rozpaczać. Lekkie wino

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 127

Waszych stołach. Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: 250ml wody 500g mąki pszennej 100g zakwasu żytniego 20g drożdży 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g) 2 łyżeczki cukru Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu Foremka 30x12x8cm Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje(...)oleju tak żeby chleb nie przywarł do ścianek podczas pieczenia, z ciasta formuję wałek około 30cm długości, który wkładam do foremki, z wierzchu ciasto zwilżam mokrym pędzlem i posypuję makiem, czarnuszką bądź sezamem, ciasto z wierzchu nacinam ostrym nożem, po czym odkładam na 1 ½ godz. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 210 -220 0 C i piekę

Księga-Smaku
Szybka babka serowa 142

łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie tutaj .  A dzisiaj polecam pyszną serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych(...)dodać do masła utartego na puch. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i taka pyszną babkę wyczarujemy w mgnieniu oka. Można dodać do niej skórką cytrynową lub pomarańczową, suchy mak lub owoce z kompotu. Albo zrobić tradycyjną babkę marmurkową z dodatkiem kakao. Składników nie trzeba za długo mieszać, żeby babka nie wyszła gumowata. Niemiecka babka z serem jest lekko wilgotna

dolcevitainmykitchen
Parówki z serem w cieście francuskim 108

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PARÓWECZKI W CIEŚCIE 6 parówek drobiowych dobrej jakości 3 plasterki sera tostowego Hochland 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko + 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub maku DIP CZOSNKOWY 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Kielecki 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku średniej wielkości garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)u00f3wek drobiowych dobrej jako\u015bci","3 plasterki sera tostowego Hochland","1 opakowanie ciasta francuskiego","1 \u017c\u00f3\u0142tko + 1 \u0142y\u017cka mleka","1 \u0142y\u017cka sezamu lub maku","200 g jogurtu naturalnego","2 \u0142y\u017cki majonezu Kielecki","2 \u0142y\u017cki mleka","2 z\u0105bki czosnku \u015bredniej wielko\u015bci","gar\u015b\u0107 posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek)"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep

ProstePesto.pl
Babka Żołądek 158

dużych jajek 200 g cukru opakowanie cukru wanilinowego (16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią  200 g masła 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/3 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę keksową o wymiarach dolnych około 28x9 cm - wysmarować ją masłem(...)wmieszać do ciasta - najpierw dodać 2 łyżki piany, aby rozluźnić konsystencję ciasta, następnie dodać resztę ubitej piany. Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać suchy mak i dokładnie wymieszać, do drugiej dodać kakao oraz wodę i również dokładnie wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawić jasną. Na spód przygotowanej formy wyłożyć najpierw ciasto makowe, wyrównać. Na ciasto makowe

Opowieści z piekarnika
Makowiec śnieżny 109

Święta. Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 80 g drobnego cukru 3 białka (uprzednio jajka sparzyć) 2 łyżki miodu 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa) Masa śmietanowa

Smaki Na Talerzu
Chrupiące bułki jogurtowe 131

naturalnego (w temperaturze pokojowej) 30g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki mleka Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam       *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie(...)ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) *** *** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem *** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą

Blog z Apetytem
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 91

dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki

moj przepis na
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 96

dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki

moj przepis na
Piegusek 114

przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6-7 białek (łącznie ok. 245g) 1szkl. mąki pszennej tortowej (taka(...)masy makowej z puszki i zmiksowałam do połączenia składników. W oddzielnej misce przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę wsypałam do piany z makiem i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem

Waniliowe Improwizacje
Kulebiak z kapustą i grzybami (z keksówki) 81

kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów (podgrzybki) 1 cebula  1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz  olej rzepakowy Dekoracja: sezam, mak lub kminek PRZYGOTOWANIE wigilijnego kulebiaka z kapustą i grzybami: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę wypłukać, odsączyć i drobno posiekać. Na oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę i pokrojone(...)keksówki (łączeniem ciasta do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Kulebiaki posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać sezamem, kminkiem lub makiem. Piec przez 40-45 min. na środkowej półce z grzaniem góra i dół. Upieczone kulebiaki wyjąc z formy i studzić na kratce. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE

kulinarnyJa
Chałka idealna 131

Składniki (na 2 chałki): 800 g mąki 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 3 jaja 100 ml oleju 4 łyżki cukru szczypta soli jajko do smarowania  odrobina maku lub kruszonka do posypania. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży. Ja je kruszę zasypuję łyżką cukru i chwilkę czekam aż się rozpuszczą, a następnie dolewam wodę i mieszam. Mąkę przesiewam do miski(...)dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką. Pieczemy ok 45 minut

Cynamonowe szczęście
Pikantne mleko Thandai 100

Pikantne Mleko Thandai z Omanu Pikantne mleko Thandai, chociaż pochodzenie tego orzeźwiającego napoju na bazie mleka, migdałów, szafranu, nasion kopru włoskiego i maku, oraz wielu innych przyprawa w zależności, w jakim regionie został, przygotowane, jest Indyjskie, i jego nazwa w języku hindi znaczy dosłownie zimny.  Skąd zatem znalazła się w kuchni Osmańskiej? Ponieważ Oman to państwo leżące w Azji(...)których będziemy potrzebować, oczywiście znajedziesz poniżej 4 szklanki mleka 0/5 szklanki cukru 10 ziaren czarnego pieprzu Kilka nitek szafranu 1 łyżeczka płatków róż 25 g mąki migdałowej 3 łyżki maku 0/5 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 3 łyżeczki białego pieprzu Bez wątpienia przygotowanie pikantnego mleka nie jest zbyt skomplikowane, ale warto Przede wszystkim, wlej mleko do rondelka, dodaj

RafalCook
Chrupiące bagietki z makiem 116

świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 1 mała łyżeczka soli   Dodatkowo : mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko mak sypki ( 2-3 łyżki )  masło lub margaryna do posmarowania blaszek     Wykonanie pysznych bagietek:  1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy(...)margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem. 4. Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. 5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.   Moje

Izabelawkuchni
Piegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek 117

maślany biszkopt makowy, z kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką. Ciacho palce lizać!     Składniki: Ciasto: 1 szklanka białek -ok 7-8 sztuk 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 125g masła szczypta soli Krem: 2 budynie śmietankowe 650ml mleka 150g masła 3 łyżki cukru Galaretka: 1puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)należy uważać aby ich nie przebić, ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna *** *** Następnie porcjami dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy suchy mak oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy masło i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka

Blog z Apetytem