mak - 12131 przepisów (strona:204/809)

Babka makowa 136

suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis.  Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej (140 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek olejku migdałowego szczypta soli polewa(...)masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć

Ugotować
Cycki murzynki 760

taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.   Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy na  pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier(...)piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C   Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej 1 masło biszkopty czekolada Jajka ubijamy

Cynamonowe szczęście
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 214

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem(...)stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wlać łyżkę wody, wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić

Passions hobbies life
Babeczki z makiem bez jajek i mąki pszennej 128

ugotowanej 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego  słodzidło do smaku np. ksylitol, erytrol, miód np. 4 łyżki 1/2 szklanki maku 2 łyżki płatków migdałowych kropelka aromatu rumowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym lub innym Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Zmiksować(...)masłem orzechowym. Dodać mleko i kakao. Wymieszać na gładką masę. Mak zalać wrzątkiem i wystudzić. Odsączyć. Dodać aromat rumowy i płatki migdałowe. Łyżką połączyć resztę składników z masą. Nakładać po dwie łyżki masy do foremek silikonowych.  Piec 25 minut w 170*C.  Można polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowy piegusek na oleju 223

szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska i rózga. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy(...)rózgą. Dodajemy jogurt – łączymy składniki. Kolejno dodajemy olej, cukier , sól, aromat, sok z cytryny – mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia – dokładnie mieszamy. Dodajemy mak – ponownie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 80 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Ciasto wiśniowe wariacje 233

pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany(...)szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić

Passions hobbies life
Muffinki wiśniowe z makiem 151

ciekawie się prezentują. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 250 g jogurtu naturalnego 250 g wydrylowanych wiśni 35 g maku 290 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać(...)mąką. W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny i mak. Na koniec dodać wiśnie i wymieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika

Passions hobbies life
Ciasto truskawkowa fantazja 151

galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody dżem lub marmolada Na krem budyniowy(...)szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut. Gotowy biszkopt zostawić

Passions hobbies life
Wykwintny Zawrót Głowy 171

oleju. (Posmarowałam blaszkę, na to folię włożyłam. Odeszła po upieczeniu ciasta bez problemu). Piec 45 minut, w temperaturze 180 stopni.  Ciasto II: 7 białek szklanka cukru szklanka sypkiego maku szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki ziemniaczanej i proszku

Kuchnia smaków
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 130

teksturą ciasta rozbudzają kubki smakowe. Jajka wbijamy do miski, mieszamy je dokładnie trzepaczką z olejem lub ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu(...)300ml mleka skórka starta ze średniej pomarańczy 150g mąki typ 500 lub 550 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 2 pełne łyżeczki cukru 1 czubata łyżka stołowa maku /niemielonego/ ¼ łyżeczki soli SYROP POMARAŃCZOWO-RUMOWY sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy /ok.80ml/ 50g masła 3 pełne łyżki cukru – białego lub brązowego 40ml ciemnego rumu typu ‘spiced’- Pampero, Captain Morgan, Kraken

Karo in the Kitchen
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 189

mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 1 łyżka soli 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek z dyni 1/4 szklanki maku Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe(...)Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , len , mak , miód , mąką pełnoziarnista , pestki dyni , słonecznik

https:KKuchniaMniam
Babka makowa 131

można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju rzepakowego 4 duże jajka L-XL Lukier(...)cytryny cukier puder Przygotowanie: Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem, olejem i śmietaną. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Z makiem. 253

Kokosowe płatki jaglane z makiem, malinami czekam na świeże maliny *.* szybko ten czas płynie, kolejne dni, wyznaczają kolejne rocznice, nie spodziewałam się, że tak długo, że tak cudownie będzie, że ten czas tak zleci

More food, love and dreams
Seromak 243

mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki kaszy manny 100 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynków, posiekanych 3 jajka(...)minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę masło, miód, jabłko, aromat, orzechy, rodzynki oraz kaszę mannę. Wszystko podgrzewać kilka minutek, cały

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 118

herbaty i kawy. forma: ok. 15 foremek na muffinki Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy(...)cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec

Mama Gotuje