Ostatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie gryczanej. Tym razem usmażyłam je nie na oleju kokosowym, a na maśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu. Składniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka
Zdrowie na języku :PDrożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie
dolcevitainmykitchenkakao. Oto bułeczki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej(...)łyżka maku 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Do miski wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką
Dzieje kuchennej Wiewióryroztopionego) 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu Nadzienie: 2 cebule 2 łyżki maku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć
zadanie-gotowanienadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać(...)porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając
Cukiernia Pychotkidanej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru z wanilią 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g płatków migdałów Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem
Słodkie inspiracjenasiąknęło. Dosłownie wyrwał mi kawał ciasta zanim zdążyłam odłożyć aparat (pomiędzy wyjęciem ciasta z piekarnika a jego pożarciem nie minęło 10 minut, przysięgam). Smacznego! Artykuł Drożdżówka z makiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam
dolcevitainmykitchenCieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne(...)Czas przygotowania: 40 min Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie 250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru
Słodki Kompromismargaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Przygotowanie: W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę(...)ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką. Całe ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao. Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe
Lawendowe Niebomałe kubki ) 1½ szklanki mąki pszennej (tym razem dałam pełnoziarnistą) 2 jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej (rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka) 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki maku sok wyciśnięty z ½ cytryny skórka starta z ½ cytryny szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, sodę(...)oczyszczoną (przed dodaniem można rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka), sok i startą skórkę z cytryny oraz mak. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie
bistro mamapszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 3 łyżki miękkiego masła lub majonezu 65-70 g startego sera żółtego szczypta soli 3 łyżki maku suchego niemielonego 1 łyżeczka cukru 2/3 - 1 łyżeczka soli sól morska gruboziarnista do posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp(...)mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część ciasta ciasto cienko rozwałkuj - tak 2-3 mm grubości. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, nie potrzeba
Anioszek w kuchnigustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego 4 żółtka(...)stopniowo dodajemy cukier. Następnie do gęstej i błyszczącej piany dodajemy po 1 żółtku, nie przerywamy ubijania. Mikser odkładamy, a do ubitej piany jajecznej dodajemy teraz w 2-3 partiach mak połączony z kokosem i migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach
Smaki Na Talerzułyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry(...)pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno). Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy
Smaki Na Talerzu