mak - 12131 przepisów (strona:197/809)

Babka makowa 167

można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju rzepakowego 4 duże jajka L-XL Lukier(...)cytryny cukier puder Przygotowanie: Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem, olejem i śmietaną. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Z makiem. 289

Kokosowe płatki jaglane z makiem, malinami czekam na świeże maliny *.* szybko ten czas płynie, kolejne dni, wyznaczają kolejne rocznice, nie spodziewałam się, że tak długo, że tak cudownie będzie, że ten czas tak zleci

More food, love and dreams
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 155

herbaty i kawy. forma: ok. 15 foremek na muffinki Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki maku 5 łyżek oleju 200 ml mleka 1 duże jajko skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy lukier: skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1,5 pomarańczy(...)cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec

Mama Gotuje
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 133

kaszy jaglanej  10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam(...)drobno skórką.  Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temp. 180°C.  Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. (w razie potrzeby dolewamy wody). Następnie 3 razy zmieliłam masę makową w maszynce do mięsa. Dodałam rodzynki, jajko

nietadieta
Punjabi czyli indyjskie chlebki 120

Już dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek uchowa się tak długo. Przepis pochodzi z książki „Easy curry cookery” wydana przez Australian Women’s Weekly. zaczyn : 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 0,5 szkl mąki

Polska Zupa
jak na święta. 189

Pudding z kaszy manny z makiem; pomarańczą i syropem klonowym  obieranie pomarańczy nie jest moim życiowym powołaniem   próba poloneza na sali.. będzie zabawnie

More food, love and dreams
Pączki „figa z makiem” 307

Przepis na te pączki pochodzi z zeszytu mojej babci. Urozmaiciłam je pyszną konfiturą Figa z makiem firmy Eterno. Składniki 500 g mąki 80 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 200 ml śmietany 30 % 125 g masła 7 żółtek 4 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 199

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
Torcik makowy 181

Składniki na blaty 18 cm: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 200 g cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka(...)czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy połowę do makowej masy i miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy

My Culinary Art
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 182

oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smaku ulubione bakalie(...)jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony mak odpowiednio rozmiękł. Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne ! Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka, Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dziecka Chwyć w garść jej promienie

Grunt to przepis!
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 207

życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki(...)cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Kuchnia Łukasza
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe 181

cukru szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej   Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich(...)obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 175 C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami

Moja Delicja
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 182

następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.  Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną(...)pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.  Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową.  Piec 45 minut

Chocolate Muffin Blog
Rogaliki 3 składnikowe 152

zrobienia...i mało potrzebnych składników...w sumie tylko 3 nie licząc cukru pudru do posypania i dżemu do nadzienia..ja dodatkowo dla urozmaicenia do części ciasta dodałam troszkę maku . 2 szkl.mąki 25 dkg masła 1 serek waniliowy  mak [ opcjonalnie] cukier puder do posypania dżem Mąkę wymieszać z masłem i serkiem.Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części, rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 327

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Rogale po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia

Ana Mari's world