mak - 12131 przepisów (strona:198/809)

Ciasto Makowa Panienka 158

kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 galaretka cytrynowa 200 gram masła lub margaryny 1/2 szklanki(...)szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej

Blog kulinarny S9.PL
Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa 143

łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 6 łyżek oliwy Gallo Classico 10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 łyżka sypkiego maku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej chałki: 1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy(...)zagniatamy kilka chwil, tak żeby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały, ciasto będziemy jeszcze zagniatać z dodatkami. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i do każdej z osobna wgniatamy mak, rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak oraz koncentrat pomidorowy. Formujemy trzy kule. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.  3. Do pieczenia: Następnie z wyrośniętych ciast

Izabelawkuchni
Kakaowe muffinki z makiem i kokosem 107

Uwielbiam piec muffinki. Wystarczy wymieszać lub zmiksować składniki, do piekarnika i gotowe. Możliwości smakowych jest wiele. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Wyszły idealne, trochę takie sypkie, bo z dodatkiem mąki krupczatki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie :) I dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka sypkiego maku 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie pysznych muffinek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy

Izabelawkuchni
babka piaskowa z makiem i nutą cytryny 89

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g mąki ziemniaczanej 160 g maku 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 80 ml mleka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytrynu lub ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą(...)masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny oraz mak i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. w ok. 180 st. C. Wystudzoną

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki maślane 91

proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 duże jajko + 1 małe (lub samo żółtko z dużego jajka) 70 g masła Dodatkowo: 1 małe jajko w temperaturze pokojowej mak mąka ziemniaczana WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do małej miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)ręcznikiem kuchennym i zostawić na 15-30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W miseczce rozbełtać jajko. Każdy rogalik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać mocno makiem. Tak przygotowane rogaliki włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki piekarnika (np. spryskiwaczem do kwiatów). Rogaliki piec około 15 minut. Upieczone przełożyć na kratkę

Passions hobbies life
Maślane rogaliki 129

mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar L) 1 łyżka cukru 50 g roztopionego i lekko ciepłego masła 1 łyżka mleka (do posmarowania przed pieczeniem) 1 łyżeczka maku (do oprószenia przed pieczeniem) Do dużej miski przesiać mąkę (najpierw 400 g) i sól, wymieszać. W mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre(...)przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (około 1 godzinę). Piekarnik nagrzać do 200 st. (grzałka góra-dól) lub do 190 st z termoobiegiem. Rogaliki przed pieczeniem posmarować mlekiem, oprószyć makiem. Gdy piekarnik jest nagrzany, bezpośrednio przed wstawieniem rogalików, ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec

moj przepis na
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 63

kawałku… Składniki ZACZYN 150 g wody 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750 5 g świeżych drożdży CIASTO Zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 30 g maku 170 g wody 10 g świeżych drożdży 8 – 10 g soli Wykonanie ZACZYN Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej(...)godziny. CIASTO Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, mak, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem. Wyrabiamy 5 – 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy. Przykrywamy i odstawiamy

Tajemnice Smaku
Makowiec japoński z jabłkiem 96

wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, czyli lepiej późno, niż wcale 😃. U Karoliny z bloga  Cake Caprice  wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny, dodałam do niego jeszcze trochę bakalii. Wykorzystałam(...)też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład,  mało cukru i dużo maku. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje: Ciasto marchewkowe z kremem Łatwy sernik piernikowy Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto korzenne Keks piernikowy Sernik z żurawiną Ciasto rafaello dla leniwych   Ciasto czekoladowo

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec na ucieranym cieście 105

Bardzo lubię makowce. Ostatnio rzadko je piekłam z powodu mielenia maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi(...)życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Użyłam gotowego maku w puszce od HELIO, który jest najlepszy, ale można samodzielnie przygotować masę makową

Izabelawkuchni
Seromakowiec 98

Dzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza

PatiGotuje
Seromakowiec 135

nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Druga uwaga tyczy się maku. Ja poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :) Blacha 40 x 27 cm Składniki: Ciasto(...)otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą serową. Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Przed podaniem najlepiej wystudzić przez całą

My simple kitchen
Drożdżowe ślimaki z makiem 155

Witajcie Kochani, co robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie. Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie zakręcone. Makowe bułeczki można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z pomidorem, serem, dżemem lub miodem. Chociaż ja należę do ludzi, którzy jedzą żółty ser z dżemem. I długo nie wiedziałam

dolcevitainmykitchen
pączki z masą makową 89

jajka 2 żółtka 80 g masła, roztopionego 1 szczypta soli 2 łyżki spirytusu dodatkowo: masa makowa Helio z bakaliami tłuszcz do głębokiego smażenia lukier cytrynowy kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło(...)oprószoną mąkę stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suchym makiem. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania