Mak i pomarańcza - duet idealny. TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY /przepis własny; oprócz biszkoptu/ biszkopt makowy ( ŹRÓDŁO ): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mielonego maku suchego 2–3 łyżki oleju Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja(...)dodaję kolejno po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Mąki mieszam ze sobą oraz makiem. Dodaję porcjami do masy jajecznej, na końcu wlewając olej. Mieszam wszystko dokładnie, po czym wylewam do blachy. Papierem do pieczenia wykładamy tylko spód blachy, a boków NIE smarujemy tłuszczem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka
W kuchni Karmel-itkiroku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka
Smaki EdytyMleko makowe ulubiony trunek w "grze o tron". Jak powszechnie wiadomo z maku robi się opium, który zażywany był w celu w uśmierzania bólu a spożywany w dużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny(...)kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen , oczywiście polecam jej blog :) Składniki: 1 litr tłustego mleka (3,2 %) 1 szklanka maku 2 - 3 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie miód) Mak zalać odrobiną wrzątku i utrzeć w moździerzu. Następnie dodać do mleka. Mleko gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać
Bon Appetit Małgorzatycukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy) Masa serowa: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania(...)potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto
Kuchnia domowa Aniroku nie mam pszenicy moja kutia będzie taka w wersji na szybko :) Składniki: 2 szklanki ryżu 40 dag bakali( rodzynki,muigdały,orzechy. skórka pomarańczowa kandyzowana) 1 szklanka maku 3 łyzki miodu Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, zaparzyć. Zemleć dwa razy w maszynce. Posiekać migdały (i ewentualnie orzechy). Rodzynki sparzyć. Dodać do ryżu miód, bakalie i mak. Wymieszać wszystko
Z Majeczką w kuchniWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pysze i proste w wykonaniu ciasteczka :) moje dzieci bardzo je lubią dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :) Składniki : 100 g maku niebieskiego Skworcu 63 g maku białego Skworcu 260 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru marcepanowego Skworcu 5 jajek 1 szklanka cukru(...)cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki oleju 1 słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja
Sama słodycz i szczypta chililukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz(...)skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm
Kraina Miodem Płynącarozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy. Składniki; 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego, 20 dkg cukru, 6 jajek, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie kuru waniliowego, Wykonanie; Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
Anioły w kuchniKolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mielonego maku BackMit 2 banany 3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru waniliowego śmietan fix Żółtka oddzielić od białek(...)Następnie białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki
Monia miesza i gotujechlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania,pilnowania ,odgazowywania.Dzieki zakwasowi zytniemu i dodatkowi maki zytniej ma smakowity lekko wilgotny miazsz.Smaczny rowniez na drugi dzien.Potem juz nadaje sie tylko na tosty.W orginalnym przepisie jest pieczony w garnku zeliwnym.Przepis zaczerpnelam od Liski z Pracownia(...)wypiekow Ja niestety nie posiadam malego garnka zeliwnego..Pieke go w naczyniu zaroodpornym o srednicy 20 cm. Skladniki: 400 g maki pszennej 2 lyzki zakwasu zytniego 50 g maki zytniej(u mnie razowa) 2 g swiezych drozdzy 300 ml wody 1,5 lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym miazszem i chrupiaca skorka.Dlugo pozostaje swiezy.Bardzo polecam! Skladniki: 200 g(150g) zakwasu zytnieg(u mnie z maki zytniej pelnoziarnistej) 450 g (400 g) maki pszennej chlebowej (mieszam chlebowa pol na pol z pelnoziarnista) 150 g (100g) maki zytniej jasnej 2 plaskie lyzeczki soli(1 lyzeczka soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nastepna propozycja spätzli pelnoziarnistych.Tym razem z maki orkiszowej i grysiku orkiszowego.Rowniez smakowite,lecz bardziej dla wielbicieli troche twardszych kluseczek.nam z mezem bardzo smakowaly. Oto przepis na 3 spore porcje: 125 g maki orkiszowej pelnoziarnistej-Dinkelvollkornmehl 125 g grysiku z maki orkiszowej pelnoziarnistej-Dinkelvollkorngrieß 2 duze jaja 150 ml wody mineralnej,zwyklej lub mleka(dalam wode) 1 lyzka oleju 1/2 lyzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty. Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki: Spod tarty: 150 g maki orkiszowej 100 g maki ziemniaczanej 120 g masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie owocowe: 400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin(...)lyzki stewii 1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanej Wykonanie: Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny. Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej. Skladniki na dwa placki(...)Skladniki na nalozenie: 250 g maki pszennej 250 ml kwasnej smietany 150 ml wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo prosty. Jest ze mna od bardzo dawna i wlasnie dzis przenosze go z kulinarnego kajecika na bloga.Spod zawsze pieklam z bialej maki.Tu po raz pierwszy zrobilam go z maki pszennej pelnoziarnistej i nic nie stracil na smaku,a na pewno jest zdrowszy.Niestety przy bezie nie da sie zrezygnowac z cukru.I to jest najwiekszy feler tej pychotki. Nie musisz(...)szczegolnie niecierpliwym smakoszom Upieklam je w tortownicy o srednicy 24 cm. Skladniki na spod: 3 zoltka 100 g cukru pudru (lub sypkiej stewii) 100 g masla 150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej) 50 g maki ziemniaczanej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Wierzch ciasta: 2 lyzki platkow migdalowych 120 g cukru 3 bialka Nalozenie owocowe: 1 kg owocow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!