mak - 12131 przepisów (strona:187/809)

Babeczki cytrynowe z makiem 188

Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na małe kawałki, musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą

Ciastkozercy
Pain au Levain Fendu 81

kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień * 1000g białej pszennej maki chlebowej * 60g maki pszennej razowej * 60g żytniej maki razowej * 680g wody * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% * 24g soli * 5g drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko

w mojej kuchni
ryba w cieście 107

Ciasto: * 20g drozdzy * 1 lyzka cukru * 1 lyzka soli * 1 jajko * 250ml cieplego mleka * 6 lyzek masla * 1/2 kg mak(...)WYKONANIE Drozdze rozpuszczamy w mleku z cukrem. W duzej misce mieszamy make z sola. Dodajemy jajko, maslo i rozczyn; dokladnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy

w mojej kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 151

Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki   bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony   ,bardzo polecam! Składniki na 16 bułeczek: 325 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru(...)podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko

w mojej kuchni
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 468

/search/label/CIASTA     Składniki: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru 1 szklanka przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki surowego maku 1/2 szklanki zmielonych orzechów 1 łyżka kakao(...)stopniowo dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, i dalej miksując dodawać przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę podzielić na 3 części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy, i wymieszać do połączenia składników a do III części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części

w mojej kuchni
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 162

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko(...)podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki

Pyry na Gaz
Słona pasta z fasoli z makiem 143

zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Tort migdałowy w paski 311

same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar. Składniki: (na tortownicę 26cm) Ciasto migdałowe: 4 jajka 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych) 120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru 2,5 jajka M 125g migdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru(...)100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli

Pyry na Gaz
Amarantus - placki 140

Placki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :) ~ Placki amarantusowe z makiem i cynamonem ~ Składniki: 20g mąki gryczanej 40g mąki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus) 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Pijak 195

ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki: Ciasto: 9 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki suchego maku 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych Masa: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe Powyższe składniki gotujemy(...)wszystko mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Następnie po ostudzeniu przygotowany budyń wyrabiamy z kostką masła. Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.  Na ciasto nakładamy masę.  3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie

Salonik smaków
Żytnie placuszki z makiem 151

muszę się martwić. Jutro studniówka, mam nadzieję, że będę się dobrze bawić i że wytrwam do 4 rano :) Tak, wiem znowu placki ;P Tym razem żytnie jogurtowe z makiem. Chyba nie muszę pisać, że były pyszne :) ~ Placki żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto na pierogi 144

wypróbować krążący po znajomych przepis. Ciasto dobrze się wyrabia i lepi ale przy rozwałkowywaniu się cofa co mnie osobiście trochę denerwowało bo nie mogłam uzyskać pożądanej grubości. Składniki: 1kg maki pszennje 1l maślanki sól Składniki ciasta wsypać do miski i wyrobić najpierw łyżką a następnie ręką elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać kółka. Zalety: łatwy do zapamiętania przepis, smaczne ciasto, łatwo(...)się lepi. Ciasto z dodatkiem masła (moje ulubione) Składniki: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym

Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb? 154

Maka to produkt, który można znalez chyba  w każdej kuchni (nawet tej mało eksploatowanej). Warto zaznajomic się z jej typami, rodzajami i zastosowaniem.   Mąka jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych(...)godzinę. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu wyrażona % pomnożona przez 1000. I tak wymienić można następujące typy maki pszennej: 450 Tortowa – ciasta biszkoptowe, makaron 480 Szadkowska – sosy, pieczywo, ciasta kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy

Pyry na Gaz
ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM 120

Stałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku.  Zastanawiałam się do czego jej użyć.  Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych(...)drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli   1/2 szklanki mleka 2 jajka 60g roztopionego i ostudzonego masła 4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich   1/2 łyżeczki cynamonu garść drobnych rodzynek 4 łyżki roztopionego masła   A jak to zrobić:      Suche drożdże

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania