mak - 12131 przepisów (strona:179/809)

Drożdżowe kwiatuszki 173

łyżki cukru  1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo  ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka sezam , mak białko do  posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką(...)zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 318

mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec

Smakołyki Asi
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 244

pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków(...)drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać wodą i ewentualnie posypać makiem lub sezamem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia wodą w sprayu

Moje domowe kucharzenie
Rogale Marcińskie 146

mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier: 100 gram cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: posiekane orzechy archaidowe(...)Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odsączamy na sicie, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Migdały sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórek, razem z orzechami mielimy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle

Bajeczna Kuchnia
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 149

zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć(...)brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
Sernik z pierniczkami wg Siostry Anastazji 186

Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu(...)śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem

Pychotkaaa
Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 238

Składniki: ciasto 1/2 kg mąki 6 żółtek 25 dag cukru pudru 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić(...)części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut

Pychotkaaa
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 178

szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka będą sztywne wlać margarynę i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać mąkę z makiem i proszkiem

Pychotkaaa
Sernik zebra z makiem 239

Sernik zebra zna chyba każdy, jednak sernik z zebrą z maku to moje wielkie odkrycie. Tą zebrę robi się inaczej niż pozostałe, ale szczerze polecam ponieważ sernik z makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się on 70 minut

Pychotkaaa
Babka z makiem 200

Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada.  Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.   Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.        Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie

Takie tam pichcenie
Rogaliki drożdżowe 146

ciepłej wody 5 łyżek cukru (pełnych, ale czubatych) 1 łyżeczka soli (pełna) 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: masło (do wysmarowania miski) jajko (do posmarowania rogalików) 1-2 łyżki maku Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier i sól. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy garnek z ognia(...)powstało nam 8 trójkątów. Zawijamy je zaczynając od podstawy. Zwinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni. Rogaliki pieczemy przez 15-25 minut (w zależności od wielkości), aż się przyrumienią. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika

MyCookBook.pl
Rogaliki maślane - w sam raz na śniadanie! 198

letniego mleka + 1/3 szklanki na rozczyn 2,5 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 25g świeżych drożdży 70g rozpuszczonego masła lub margaryny. *Dodatkowo: 50g rozpuszczonego masła lub margaryny mak roztrzepane jajko Wykonanie: Do wysokiej miski włożyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1/3 szklanki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około(...)wyłożonej papierem do pieczania. Co ważne rogaliki układamy w dużych odstępach między sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - temperatura 200°C (termoobieg lub góra - dół) i pieczemy około 20 minut. Wiadomo, że z opcją termoobiegu upieką się one szybciej. Gotowe rogaliki

Piekę, bo lubię
Rolada makowo-orzechowa 122

Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom  smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.  Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.  Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.  Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut

Kuchnia Danusi
Nocne bułeczki 99

Składniki mąka pszenna, 3 szkl mąka ziemniaczana, 1 łyżka drożdże świeże, 40g cukier, 1 łyżka mleko, 1/2 szkl woda, 1/2 szkl olej, 1/3 szkl sól, 1 łyżeczka sezam lub mak, 1-2 łyżki Przygotowanie W małym naczyniu mieszamy letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę pszenna, ziemniaczaną i sól. Gdy drożdże ruszą dodajemy(...)formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 210st. Studzimy na kratce

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania