mak - 12131 przepisów (strona:176/809)

Chleb graham pszenny 139

drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy(...)Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C. Jeżeli Wasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem

Kuchnia w czekoladzie
17. Feriowy kryzys: czyli kokosowa jaglanka z makiem 181

dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka z makiem: - 3/4 szklanki płatków jaglanych - dojrzały banan - małe jabłko - łyżka cynamonu - czubata łyżeczka zmielonego maku - czubata łyżeczka siemienia lnianego - 50ml mleka kokosowego - łyżka kremu ciasteczkowego - białko jaja Wykonanie: 1. Usunąć gniazdo(...)nasienne, obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłko. Zalać nie za dużą ilością wody i zagotować z siemieniem lnianym i cynamonem. 2. Dodać pokrojonego banana i mak. 3. Kiedy owoce staną się miękkie, wsypać płatki jaglane i mieszać aż do wsiąknięcia wody. 4. Wlać białko i mieszać, aż całkowicie się nie zetnie. 5. Przełożyć do miseczki i zalać mlekiem kokosowym

Pland based fille
Chleb pszenno-żytni 129

rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych(...)mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia

Mieszam w Garnku
Piegusek a'la keks 149

taki całkiem fajny a'la keksik. Polałam go polewą czekoladową i udekorowałam pozostałymi bakaliami. składniki: 1 szklanka białek 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka maku, dałam mak mielony Back Mit 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i wystudzić(...)Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć

Monia miesza i gotuje
PĄCZKI Z KONFITURA WIŚNIOWĄ 141

PACZKI Z KONFITUR Ą  WIŚNIOWĄ  Pyszne paczki z dzieciństwa, idealne na Tłusty Czwartek. Składniki: 4 szklanki maki 7 żółtek 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 5 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem(...)make 3. Mleko podgrzewamy by bylo cieple (nie gorące!), dodajemy drozdze i lyzke cukru. Odstawiamy w cieple miejsce by drożdże zaczęły pracować. 4. Wlewamy do miski z jajkiem i maka. 5. Margarynę rozpuszczamy i troszkę studzimy by nie była gorąca. 6. Dodajemy  do miski. 7. Na koniec dodajemy ocet lub spirytus oraz łyżeczkę zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Chałeczki 84

dużą chałkę lub dwie średnie. Ja tym razem zrobiłam cztery małe chałeczki. Do zdjęcia za pozowały tylko dwie z nich gdyż reszta została pochłonięta na śniadanko ;) Sładniki: 550 gr maki tortowej 30-40 gr drożdży 1 szkl mleka +  5 łyżek 6-7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła czyli 50 gr posypka, mak, kruszonka, sezam 1. Z drożdży(...)papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Kiedy podrosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem, lub mlekiem lub mlekiem z cukrem i obsypujemy ulubionymi dodatkami - mak, sezam, kruszonka. Pieczemy w 190 - 200 stopniach przez

Gotowanie...to proste !
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 180

soli (u mnie himalajska) - 100g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego - 700g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - ulubione ziarna do posypania, u mnie słonecznik i siemię lniane lub mak, ostatnio słonecznik z siemieniem i makiem razem - oliwa z oliwek do posmarowania chleba (gdy chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę) W misie miksera umieszczamy wszystkie produkty: mąki, sól, zakwasy, ziarna, dodajemy wodę(...)otrębami. Masę dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy, smarujemy oliwą z oliwek (gdy chcemy) i posypujemy ziarnami, u mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.3-5h. w zależności od zakwasu. Czym zakwas młodszy tym szybciej wyrasta

Smaczne Zdrowe
Owsianka z makiem 118

Składniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 ml), - łyżka maku (ok. 10g), - pomarańcza (ok. 300g). Sposób przygotowania 1.      Płatki owsiane zalewamy mlekiem. 2.      Całość podgrzewamy ok. 2-3 min (nie gotujemy!). 3.      Do owsianki dodajemy(...)mak. 4.      Owsiankę dekorujemy pomarańczą. Owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - wapń (pochodzący z mleka i maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto z owocami i kruszonką 107

woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie(...)puszki itp.) Składniki: 300 g mąki ryżowej 100 g maki pszennej 100 g mąki żytniej 1 średni banan 100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 50 g brązowego curku 100 ml oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej 50 ml oleju roślinnego

greenscarf
Sunday habit 186

mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody(...)mieszając. Dodajemy wymieszane jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni

Lajtkraft food intolerance
Bułeczki śniadaniowe z makiem 122

mąka pszenna, 4 szkl drożdże suche, 14g masło, 110g mleko, 1 szkl jajka, 2 szt cukier, 3 łyżeczki sól, 3/4  łyżeczki Dodatkowo jajko, 1 szt mleko, 1 łyżka mak, 1-2 łyżki Przygotowanie Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Jajka roztrzepujemy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami , dodajemy sól i cukier. Dolewamy jajka(...)części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Chałki z makiem 144

minut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód. Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy

Różowa kuchnia
Rogale maślane 186

Pyszne rogaliki..przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże

Moje domowe kucharzenie
ciasto błękitna laguna 578

mąki ziemniaczanej 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa serowa: 400 g serka homogenizowanego o smaku kokosowym 4 łyżki kokosu 4 łyżeczki żelatyny ptasie mleczko: 400 ml mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem z makiem delikatnie wmieszać do jajek

6niebo
Szarlotka z ksylitolem 504

tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie(...)kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny   Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto formujemy w kulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę

Słodkości i nie tylko