cierpliwości. Mogę Was natomiast zapewnić, że cały ten trud jaki włożycie w przygotowanie z pewnością wróci do Was w postaci uśmiechów najbliższych, Pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto z ciemnym makiem, z migdałami. Jest wyjątkowe. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1/2 szklanka(...)gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej* 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka cukru pudru
Mango Papajawigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki i jajek. • Formować(...)ciasta paluszki i ugotować w posolonej wodzie. • Mak sparzyć, zemleć i wymieszać z cukrem. • Podawać polane stopionym masłem i posypane makiem.{jcomments
To co kochamMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka maku z bakaliami 850 g • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 gorzka czekolada Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Tortownicę
To co kochamNowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się
To co kochamrównież sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny – aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek z maku. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach. Składniki na 4 porcje: Warstwa pomarańczowa • 2 szklanki kompotu z suszu(...)galaretka pomarańczowa • 4 gruszki z kompotu Warstwa biała • 1 mały jogurt naturalny • 1 płaska łyżka żelatyny • 1 łyżeczka płaska maku • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Dekoracja • gwiazdki czekoladowe • migdały zblanszowane – posypka Wykonanie: • Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić
To co kochamnajmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem. Mak na końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują(...)kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 łyżka maku • białko Krem • 250 g masła • 500 ml mleka • 1/2 szklanka cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • cukier waniliowy Polewa czekoladowa • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki
To co kochamprzegotowanej wody, ale wlewamy ja po troszku gdyż zakwas może już nie potrzebować tak dużej ilości wody. Zakwas powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Czwarty Dzień - Rano 1/2 szkl maki żytniej i znów uwaga spr. konsystencję, jeśli jest wodnista, rozwarstwia się to dajemy tylko parę łyżek wody, musimy to sprawdzać na bieżąco. Wszystko jak w dniu poprzednim. Piąty Dzień - Rano(...)Następnie wstawiamy go do lodówki na 2-3 dni. Kiedy chcemy upiec chleb z naszego młodego zakwasu , wyjmujemy go rano z lodówki, dokarmiamy 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami maki żytniej, odstawiamy na 3-4 godziny aby zaczął pracować i potem możemy już piec z niego nasz pierwszy domowy chlebek. Po zabraniu odpowiedniej ilości zakwasu, resztę wstawiamy znów do lodówki
Gotowanie...to proste !Śląsku ciastek robionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie(...)ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia kołocz od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo
Food Squarebudyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi. ciasto: 8 białek 4 żółtka 100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki(...)łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: 50 g płatków migdałowych Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu
Kolorowa kuchnia Elkipierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie
Moniki SmakołykiZabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 30 g świeżych drożdży(...)masła 1 duże jajko 2 żółtka 1 szczypta soli 150 g masła (zamrożonego) Farsz: 200 g białego maku 50 g biszkoptów 100 cukru pudru ( w zależności od upodobań) 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki
Różowa kuchniaśmietany szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystko posiekać razem na stolnicy i wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części .Zawinąć w folie i na 1 godz .do lodówki. Nadzienie: ~~~~~~~~~~ puszka duża gotowego maku 1 słoik wiśni 2 słoiczki dżemu wiśniowo-kokosowego Polewa: ~~~~~~~~~~ 10 dag ciemnej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżeczki masła lub gotowa polewa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jedną porcję ciasta wałkujemy(...)układamy w formie wyłożonej papierem,na nie jeden słoiczek dżemu(jak nie mamy może być inny lub użyjmy kupny wiśniowy i posypmy kokosem),na to wiśnie i mak,i znów ciasto,dżem,wiśnie i mak,i ostatnia warstwa ciasta.Pieczemy 1 godz.w 180st. Polewę przygotowujemy topiąc w garnuszku czekoladę z masłem i mlekiem.Polewamy wystudzone ciasto.Posypujemy skórka pomarańczową.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp
Słodka Stronakupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła 82% Nadzienie: 400g białego maku 100g cukru pudru 100g płatków migdałów 200g orzechów włoskich 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 150g marcepanu 4 łyżki śmietanki 30% 3 białka szczypta soli ewentualnie kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt(...)rogali, by delikatnie się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!). 2. Nadzienie: Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa
Kuchnia w czekoladzie