mak - 12131 przepisów (strona:168/809)

Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 808

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko dżem z dzikiej róży Łowicz (lub inne dodatki) Do miski przesiewamy mąkę z solą. Na środku robimy dołeczek. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżeczki(...)przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy posmarowane masełkiem i np dżemem z dzikiej róży firmy Łowicz

Smaki Na Talerzu
Warkocze z sezamem i makiem 143

chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę, bo nic tak pięknie nie pachnie w domu(...)mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 7 łyżek oleju rzepakowego - 3/4 szklanki sezamu - 1/3 szklanka maku Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól

Apetyczna babeczka
NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA 158

konkursy czy  ukazały się w gazecie.Co zrobic ,życie zbyt szybko mija i pisanie bloga też.A dlaczego jest tak mocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu, a zamiast(...)wlać utarte jajka,zaczyn,starta skórkę z pomarańczy,dorzucić masło i wlać śmietanę.Zagnieść  elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Masa makowa-mak przepłukać na sicie,zalać go wrzącym mlekiem,i gotować na malutkim ogniu ok.15 minut.Mak odcedzić,ostudzić,zmielić trzykrotnie na najdrobniejszym sitku.Białka oddzielić od żółtek.Masło zmiksować z cukrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Japoński makowiec. 132

popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag  suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik olejku arakowego 10 łyżek kaszy(...)manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia   polewa; tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki masła orzechy włoskie  mielone   Przygotowanie; Mak sparzamy (zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 10 min)odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę razem z bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki z serem 195

suchych drożdży 1/4 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie biały) około szklanki tartego żółtego sera 1 małe jajko do posmarowania bułek wymieszane z 1 łyżką mleka mak do posypania - może być także sezam lub mix papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie(...)kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie, bo nasz urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp tartym żółtym serem oraz makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa + (będą kształtne jak ze sklepowej półki:) Poczekaj 15 minut, bułeczki ładnie urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Tebirkes duńskie bułeczki 151

300g mąki pszennej  ciasto:  200g mąki pszennej 50g miękkiego masła 20g cukru 10g soli  dodatkowo:  100g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania  Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera    z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie(...)około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy  do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch.  Górę smarujemy resztą masła i posypujemy serem, sezamem lub makiem.  Następnie za pomocą ostrego noża wycinamy 12-15 prawie trójkątnych bułeczek.  Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia,  aż podwoją swoją objętość

Życie zaczyna się w kuchni
Paszteciki drożdżowe z mięsem 137

Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1 jajko do posmarowania ciasta Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania Farsz: 60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego ½ szklanki rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku(...)farszem ściereczką bawełnianą, zostawiam na 15 minut aby podrosło, po czym kroję nożem na kawałki, układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c. Podaję z czerwonym barszczem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasto Japońskie 136

zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła olejek migdałowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki płatków migdałowych pół szklanki rodzynków(...)Wykonanie: Mak sparzyć i zostawić do namoczenia na noc. Odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę

Pysznie & Pięknie
Mrówkowiec 150

Pyszne ciasto wyczarowane zaledwie z kilku składników. Dodatek maku sprawia, że idealnie pasuje na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Masło ucierać do białości z cukrem.  Dodawać kolejno po jednym jaju i małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)koniec ucierania dodać suchy mak. Ciasto piec w temp.180°C około godziny. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Moje warsztaty kuchni fusion 223

więcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami(...)Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony

Kryzysowa Książka Kucharska
Kruche rogaliki z masa makową i daktylami. 1750

akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj .  Składniki Ciasto: 1 szklanka śmietany 18% 250g masła lub margaryny 3 szklanki mąki cukier waniliowy Nadzienie: 200g maku 2  łyżki miodu 2 łyżki masła duża garść daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, aż napęcznieje. Zagnieść ciasto z masła, mąki i śmietany. Wstawić na około(...)pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia

Delusional Trine
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 165

Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 300g mąki orkiszowej typ750  (pszennej dałabym ok.270g) - 200g ksylitolu lub cukru - 3 łyżki suchego, niemielonego maku W misie miksera umieścić dokładnie oddzielone białka i ubić na półsztywno. Następnie łyżkami dodajemy ksylitol (lub cukier) i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy białkowej dodajemy po jednym żółtku, po każdym dodaniu ubijamy. Następnie dodajemy łyżkami mąkę

Smaczne Zdrowe
Ciasto "Makowa panienka" 4079

dziś podzielić się z Wami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować(...)Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku

Simply Food
Paszteciki z kapustą i grzybami 184

suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz: białko do posmarowania+łyżka mleka sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka(...)rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Przekładany makowiec Kazi 164

okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju 5 dag drożdży świeżych 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli masa makowa 200g maku mielonego  1 szklanka mleka 1/2  szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki(...)mąkę, drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania