mak - 12131 przepisów (strona:177/809)

Jogurtowe bułeczki z makiem. 180

Przepisów na pieczywo ciąg dalszy. Tym razem bułeczki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i że go wypróbujecie. Bułeczki jogurtowe z makiem. 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka letniego mleka 500 g mąki typ 450 150 g jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania bułek 4 łyżki maku(...)Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut. Smacznego

Miksturownik
Owsianek mak beza-cytryna 164

jajka Beza makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana: 200 ml śmietany 36%  2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja:  miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź(...)połączenia się masy, do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i perłowa. 3. Dodać po łyżeczce mąkę ziemniaczaną i pod sam koniec sok z cytryny. 4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą. 5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód. Piec

KreatywnePiny
Strucla makowa 145

strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka(...)minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać orzechami lub płatkami migdałów. Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia strucli wypłukany mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc.Następnego dnia po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie zemleć w maszynce, połączyć z żółtkami, cukrem, drobno pokrojonymi bakaliami oraz olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest

Kuchenne aromaty
Cebularze 184

lubelskiego Starego Miasta, którzy zaczęli tu wypiekać owe placki. Dziś mieszkańcy Lubelszczyzny traktują ten przysmak jako swój regionalny.   Nie są to zupełnie tradycyjne cebularze ponieważ nie zawierają maku, wzbogacone są w zamian o żółty ser, jednak osobiście mak jadam jedynie w ciastach, więc pozbycie się maku w tym przepisie było mi na rękę:) Przepis zaczerpnięty od Marioli

Kuchenne aromaty
KARPATKA 354

jajek odrobina  soli odrobina proszku do pieczenia masa: 2 i 3/4 szklanki mleka 1 i 1/4 kostki masła ¾ szklanki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie: W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając(...)Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut.  Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Lasagne z makiem 124

Świąteczne Lasagne Włoska wersja naszego makaronu z makiem i bakaliami. Składniki: ·          2 duże opakowania maku,       ulubione bakalie(migdały, rodzynki sułtańskie, mieszanka keksowa ,żurawina),              6 jajek,              400g śmietany(...)łyżka cukru,              cukier wanilinowy             12 płatów makaronu(lasagne) Sposób wykonania: Mak zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty

Wielki apetyt
Kluski z makiem 314

Jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Słodkie, bakaliowe po prostu pyszne a do tego robi się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego(...)Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i  całość dokładnie wymieszać. Makaron conchiglione ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego- przestudzić. Muszle napełniamy farszem i od razu serwujemy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Racuchy z karmelizowana gruszka czyli Niedzielne Sniadanie odc.58 151

się ze złoci na patelnie wkładamy gruszki. Karmelizujemy ja kilka minut aż cukier połączy się z gruszką. Studzimy. 15 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g maki pszennej 1 jajko olej Drożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9199

naszych domach. Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku  cukier waniliowy (opakowanie 16 g) masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu stopniowo dodajemy mak i bardzo delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu

Słodka Strona
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 353

łączy w sobie wiele różnych smaków. Okazało się, że uzupełniają się one wprost idealnie. Jest to ciasto, które stanowi połączenie smaku kakao, brzoskwiń, sera z posmakiem śmietankowym, kokosa i maku. Takie wszystko w jednym :) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki(...)zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić

Świat Ciasta
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 187

orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej typ2000 (pełnoziarnistej) - 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ720 lub 750) - 300g zakwasu żytniego - 22g soli himalajskiej lub morskiej - 600ml wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo(...)metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać otrębami lub mąką. Ciasto dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie, następnie powierzchnię wyrównujemy. Smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem (u mnie mak niebieski i biały), delikatnie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiamy do wyrastania, pod przykryciem w dość ciepłe miejsce (u mnie piec w kotłowni), na ok.3

Smaczne Zdrowe
Sernik piernikowy 182

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Maki w kolorze innym niż czerwony 185

Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się

wegetalerze
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 161

mąki orkiszowej typ 1850  ( Kłos- Pol ) 2 szklanki letniej przegotowanej wody  łyżeczka drożdży instant  łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich  40 g nasion dyni  mak do oprószenia masło do posmarowania blaszki Wykonanie: Mąkę przesiać i przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać(...)przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie zwilżyć go wodą i obsypać makiem. Następnie nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w nim chlebek przez około 30 minut, po tym czasie temperaturę zniżyć do 200 stopni i dopiec go jeszcze przez około

Krakowskie smaki Ani
Afrykańczyk 289

smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną  z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę

Ciasteczkowy Potwór