użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem
Gotowanie jest łatwewaniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 2. Dwie(...)dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki. 3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek. 5. Masa : Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe
Tradycyjna kuchnia KasiBiszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany 30 % 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym(...)piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić. 3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki
Na Ciasteczkowych PapierachMopsik , Aleksandra i Maggie . Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto z marchewką i ananasem, składniki te sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące. Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną gotowania. Muszę(...)zagwarantować, że ciasto to zawsze się udaje! Polecam! 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka milonego cynamonu 3 łyżki maku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki 75g orzechów włoskich 100g roztopionego masła masło do posmarowania formy bułka tarta do wysypania
Codzienne Gotowanienatomiast bardzo zadowolona z farszu, ktory przygotowalam z miesa krabowego, ricotty, koperku i sporej ilosci przypraw, dzieki czemu byl bardzo aromatyczny i dosc ostry - jednym slowem - pyszny! Ciasto: 300g maki pszennej 3 jajka (rozklocone w miseczce) lyzeczka soli Farsz: 1 puszka miesa krabowego (120g) (musze przyznac, ze w Polsce (Lodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie mozna(...)lyzeczki slodkiej papryki w proszku szczypa pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie ciasta: Make wysypac na stolnice i wymieszac z sola, zrobic zaglebienie i wlac jajka, zagniesci je z maka i dokladnie ugniatac przez okolo 5 minut, az ciasto bedzie jednolicie gladkie. Zawinac w folie i odlozyc do lodowki na 15-30 minut. Przygtowanie farszu: Mieso krabowe dobrze odsaczyc i przelozyc
Codzienne Gotowaniejajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki
Rozpustne gotowaniewyjątkowy, pyszny sernik zrobiłam sobie w prezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA(...)Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce
Cakes By Kejtmniej) - 50g otrębów owsianych (u mnie grube) - 650g (ml) ciepłej wody, ok.40*C (wyższa zabije drożdże, w niższej gorzej się namnażają)) - 30g oliwy z oliwek (może być olej) Dodatkowo: mak lub ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane, sezam i słonecznik) Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia(...)dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut) ciasto powinno prawie wypełnić formy (nie powinno jednak przerosnąć, gdyż wówczas w piekarniku zapadnie nam się środkiem, smak
Smaczne ZdroweBabeczka z makiem, aby umilić podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki(...)cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto
kgwjanczewoulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych(...)odstawić do ostudzenia. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30-35 min w 180*C. 3. Ostudzoną galaretkę (w 1 szkl wrzytku) wymieszać z dżemem wiśniowym. Jeśli używamy świerzych
Kto ugości moich gości?zdecydować, czy takie jedzenie nam odpowiada. Dlaczego idziemy za tłumem? Bo jesteśmy jego częścią, siłą rzeczy. Rodzajów sushi jest od groma, ale niemniej najpopularniejszym jest sushi maki, czyli nic innego, jak ryż z dodatkami zawinięty w płaty glonów nori (algi). Nie może zabraknąć ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się(...)kawałki wspomnianego sushi maki. SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji 4-5 płatów sushi nori 250g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass (to przypominające żarówkę) 125g wędzonego łososia w plastrach chrzan wasabi 1/2 pęczka natki pietruszki (drobno
W kuchni Karmel-itkiPogoda ostatnio fajnie dopisuje, a dziś Biały Dunajec na mnie czeka! Tak, tak - szykuje się odpoczynek na weekendzie :). Tak więc dziś zapraszam na słodkości, czyli na baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego(...)Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania gęsty dżem lub marmolada do przełożenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie
psgotujemyherbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru(...)parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować
Tradycyjna Kuchniacieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet
Salonik smakówcukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć(...)makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około
Tradycyjna Kuchnia