mak - 12131 przepisów (strona:181/809)

Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem 9191

naszych domach. Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku  cukier waniliowy (opakowanie 16 g) masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu stopniowo dodajemy mak i bardzo delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu

Słodka Strona
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 346

łączy w sobie wiele różnych smaków. Okazało się, że uzupełniają się one wprost idealnie. Jest to ciasto, które stanowi połączenie smaku kakao, brzoskwiń, sera z posmakiem śmietankowym, kokosa i maku. Takie wszystko w jednym :) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki(...)zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić

Świat Ciasta
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 182

orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej typ2000 (pełnoziarnistej) - 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ720 lub 750) - 300g zakwasu żytniego - 22g soli himalajskiej lub morskiej - 600ml wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo(...)metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać otrębami lub mąką. Ciasto dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie, następnie powierzchnię wyrównujemy. Smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem (u mnie mak niebieski i biały), delikatnie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiamy do wyrastania, pod przykryciem w dość ciepłe miejsce (u mnie piec w kotłowni), na ok.3

Smaczne Zdrowe
Sernik piernikowy 177

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Maki w kolorze innym niż czerwony 176

Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty i szybki staje się po kilkukrotnym przygotowaniu (nie mówiąc o odwróconych makach.. ale o tym może później). Zwinięcie podstawowych maków nie jest trudne i nie wymaga szczególnych umiejętności. Po perfekcyjne sushi możemy udać się

wegetalerze
Orkiszowy chleb z orzechami włoskimi i dynią oprószony makiem 155

mąki orkiszowej typ 1850  ( Kłos- Pol ) 2 szklanki letniej przegotowanej wody  łyżeczka drożdży instant  łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich  40 g nasion dyni  mak do oprószenia masło do posmarowania blaszki Wykonanie: Mąkę przesiać i przesypać do miski. Orzechy oraz nasiona dyni podprażyć na suchej patelni, następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Do mąki dodać(...)przełożyć je do  dobrze wysmarowanej masłem blaszki (jeżeli używamy formy silikonowej nie trzeba jej smarować). Chleb pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie zwilżyć go wodą i obsypać makiem. Następnie nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w nim chlebek przez około 30 minut, po tym czasie temperaturę zniżyć do 200 stopni i dopiec go jeszcze przez około

Krakowskie smaki Ani
Afrykańczyk 282

smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną  z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę

Ciasteczkowy Potwór
Cycki murzynki 208

domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka Masa: 1/2 litra mleka  6 żółtek 1/2 szklanki(...)kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę  i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną

Ciasteczkowy Potwór
Rzeszowiak Siostry Anastazji 216

pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd.  Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru(...)masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane

Ciasteczkowy Potwór
Piegowata babka 142

chodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka  z dodatkiem maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!! Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku cukier puder Wykonanie: Masło ucieram(...)puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę.  Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto.  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na kruchym cieście 170

propozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem.  Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam.  Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.  Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Tort makowy 404

znakomity w smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram  bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka(...)delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do wchłonięcia mleka. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy miód, cukier oraz drobno posiekane bakalie chwilę wszystko razem smażymy, następnie dokładamy ugotowany

kgwjanczewo
Ciasto ,,Piegusek". 166

zawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku.   Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła(...)jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:  Roztopione masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, po tym po jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła

Kuchnia Łukasza
Wielkanocny tulipan 279

dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie białka ubijamy(...)Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą z kakao. (Każdą delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.) Keksówkę delikatnie natłuszczamy i wysypujemy cienko bułką lub płatkami. Wlewamy najpierw jasne ciasto, później różowe

Ratunku obiad
Babka Wielkanocna 201

Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna  Składniki; jajka - 5 szt mak  mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, ubić(...)parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać  po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi