mak - 12131 przepisów (strona:184/809)

Obwarzanki z makiem 131

tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;) Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę(...)sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy

Ostra na Słodko
Ciasto "Pijak" 414

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać

Słodka Strona
Ciasto z biszkoptami i makiem 227

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Oddzielamy żółtka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.    Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 185

delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka. Składniki: -6 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)części.    Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.    Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.    Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką. Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką.    Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto. Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 163

ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki maku -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -szczypta soli    Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy sztywną pianę.    Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy

Maminek kulinarny
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 696

soli - 2 duże jajka - 560 g mąki pszennej - 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych dodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. FARSZ  - kapusta kiszona 1kg ( pisałam o tym tu klik ) - grzyby suszone garść  - sól, pieprz - ziele angielskie - kolendra w ziarnie lub mielona - liść laurowy(...)drugą, odłożoną częścią ciasta. - Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. - Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu

Basia w kuchni
Kasza jaglana a'la kutia ^^ 197

spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P   ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką +  chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka(...)twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem z nerkowców i marmoladą

Kuchenny Skrawek Nieba
Babka tulipan na białkach 224

strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej(...)oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne    ->     kakaowe    ->       różowe

charlotte gotuje
POPAPRANIEC 1137

taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki(...)Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną

Smaczne Zdrowe
Karobowa owsianka z cukinią i domowym masłem z nerkowców :P 179

powinno dawać najwięcej energii i przyjemności ;D Karobowa owsianka z cukinią i z domowym masłem z nerkowców... pycha ^^   ~ Karobowa owsianka z masłem z nerkowców, pomelo, serkiem twarogowym i makiem  ~ Składniki: 50g płatków owsianych 2 łyżeczki karobu lub kakao pół cukinii (~100g) słodzidło 2 łyżeczki  masła z nerkowców +  100g serka twarogowego, pomelo, mak Płatki zalewamy wrzątkiem, lekko(...)grubych oczkach cukinię, łyżeczkę masła z nerkowców i karob. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy serek, kawałek obranego pomelo, łyżeczkę masła z nerkowców i mak

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto cygan 3266

polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem budyniowy 0,5 l mleka(...)masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto:  Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli

Ala piecze i gotuje
Ruskie bułki z makiem 195

kopiaste łyżki dobrego majonezu 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru kryształu 1/2 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży Nadzienie: roztopione masło mak biały lub niebieski dostępny na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski(...)godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2.  Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem. 3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków do końca. 4. Końce ciasta przekładamy pod spód,  do środka i przeciągamy

Apetyczna babeczka
"Herbacianka", czyli cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie ^^ 138

rozjaśniło mi się w głowie. Owsiankę ugotowałam na mojej ulubionej zielonej herbacie i tak powstała Herbacianka ;D ~  Cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie z siemieniem lnianym, gruszką, cynamonem, makiem, sezamem i tahini ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała cukinia (~200g) zielona herbata (u mnie  ta ) słodzidło +  gruszka, cynamon, mak, sezam(...)siemieniem i startą na grubych oczkach cukinią. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosładzamy i przelewamy do miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na Herbaciance. Całość polewamy tahini, posypujemy makiem, sezamem i cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Makowy mieszaniec 178

Ucierane ciasto z makiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć

Praktyczna pl
Bajgle -kuchnia żydowska 136

kształcie spirali. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli; Nowy Jork i Montreal /źródło Wikipedia/. W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)  Składniki; 3 szklanki mąki, 2 dkg świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 1 1/2 łyżki(...)soli, mak lub gruba sól do posypania, Wykonanie; Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie

Anioły w kuchni