mak - 12131 przepisów (strona:191/809)

Kopytka 164

sosem.                    Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo(...)kopytek jest formowanie ich z jeszcze cieplego ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 226

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :) Składniki: kleik ryżowy dla niemowląt 85g (pół paczki) margaryna bezmleczna 100g cukier(...)puder 50g mak mielony 20g (3 łyżki) migdały mielone 50g mąka bezglutenowa np. Mix it Schar  100g proszek do pieczenia bezglutenowy   0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy kilka kropli miód płynny (sztuczny lub pszczeli) 3 łyżki łupiny babki jajowatej (np. Ispagul) 0,5 łyżeczki woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie  drobno

głodny alergik
SUSHI 180

przyrządzaniu sushi, ale z drugiej strony, co to za sztuka zrobić nadzianą rolkę? Ja rozumiem, rózne kształty, twarze i inne dziwa jakie aktualnie robią mistrzowie sushi, ale zwykłe maki albo hosomaki?! No proszę... Nie róbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie(...)drewnianą łyżkę mam:D) i pozostaw do ostygnięcia. ZAPRAWA OCTOWA: W małym rondelku zamieszaj ocet ryżowy, cukier i sól i podgrzej tylko do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj! SUSHI: MAKI (te duze ze zdjeć):  Przed przystąpieniem do robienia sushi przygotuj sobie miseczkę z letnią wodą, w której będziesz moczyć palce, aby ryż się do nich nie kleił. Przygotuj sobie

Słodko-Słony Świat Ilony
Nocne bułeczki 108

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 100 ml mleka 1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lniane Ten przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże(...)też wetknąć do środka (fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Wieniec makowo-orzechowy 150

cukru 1 łyżeczka cynamonu 300 g zmielonych orzechów 1 białko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć(...)Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko. Następnie przygotować masę makową. 180 ml mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić. Ciasto drożdżowe ponownie

Świat Ciasta
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 167

Torcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent)  Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;)  Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru(...)pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej  - szczypta soli  Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka)  - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru  - pó ł opakowania cynamonu  - 100 ml soku jabłkowego lub wody Sposób przygotowania: 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli

Gotuj Z Muzyką
Obwarzanki z makiem 103

tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;) Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę(...)sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy

Ostra na Słodko
Ciasto "Pijak" 384

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać

Słodka Strona
Ciasto z biszkoptami i makiem 193

Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Oddzielamy żółtka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.    Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 154

delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka. Składniki: -6 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)części.    Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.    Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.    Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką. Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką.    Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto. Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 132

ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki maku -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -szczypta soli    Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy sztywną pianę.    Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy.    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy

Maminek kulinarny
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 665

soli - 2 duże jajka - 560 g mąki pszennej - 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych dodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. FARSZ  - kapusta kiszona 1kg ( pisałam o tym tu klik ) - grzyby suszone garść  - sól, pieprz - ziele angielskie - kolendra w ziarnie lub mielona - liść laurowy(...)drugą, odłożoną częścią ciasta. - Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. - Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu

Basia w kuchni
Kasza jaglana a'la kutia ^^ 174

spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P   ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką +  chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka(...)twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem z nerkowców i marmoladą

Kuchenny Skrawek Nieba
Babka tulipan na białkach 202

strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej(...)oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne    ->     kakaowe    ->       różowe

charlotte gotuje
POPAPRANIEC 1106

taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki(...)Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną

Smaczne Zdrowe