cukru 1 łyżeczka cynamonu 300 g zmielonych orzechów 1 białko Masa makowa: 180 ml mleka 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g zmielonego maku 20 g kaszy manny Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć(...)Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko. Następnie przygotować masę makową. 180 ml mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić. Ciasto drożdżowe ponownie
Świat CiastaTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru(...)pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru - pó ł opakowania cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wody Sposób przygotowania: 1.Beza: Białka ubić z odrobina soli
Gotuj Z Muzykątutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka! Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;) Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym konkurować , ale są fajnym pomysłem na przekąskę(...)sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy
Ostra na Słodkoszklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać
Słodka StronaProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy żółtka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu. Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki. Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy
Maminek kulinarnydelikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka. Składniki: -6 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)części. Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy. Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką. Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką. Na dno natłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto. Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao
Maminek kulinarnyciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki maku -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli(...)ubijamy sztywną pianę. Dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia a na końcu mak i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy
Maminek kulinarnysoli - 2 duże jajka - 560 g mąki pszennej - 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych dodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. FARSZ - kapusta kiszona 1kg ( pisałam o tym tu klik ) - grzyby suszone garść - sól, pieprz - ziele angielskie - kolendra w ziarnie lub mielona - liść laurowy(...)drugą, odłożoną częścią ciasta. - Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. - Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu
Basia w kuchnispoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana z makiem, cynamonem, rodzynkami, serkiem miodowym, mandarynką + chlebek babanowo-cynamonowy z masłem z nerkowców i marmoladą ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 20g mielonego maku miód rodzynki 1/2 łyżeczki cynamonu 100g serka(...)twarogowego miód cynamon + chlebek bananowo-cynamonowy masło z nerkowców marmolada mandarynka Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy zmielony mak, miód, cynamon i rodzynki. Gotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem z nerkowców i marmoladą
Kuchenny Skrawek Niebastrony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej(...)oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne -> kakaowe -> różowe
charlotte gotujetaki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona wykonaniem, bo w gotowym cieście tych mieszanek tak nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne i mega zaskakujące smakiem, połączenie maku, kakao, kokosu i kremu ajerkoniakowego, z polewą czekoladową- bajka...! U nas smakowało nawet tym, którzy za takimi ciastami nie przepadają. Przepis dostałam od "przyszywanej" Babci mojej Córci. Wielkie dzięki(...)Składniki ciasta: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki maku (suchy, cały) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka kakao Składniki polewy: - 100g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną
Smaczne Zdrowepowinno dawać najwięcej energii i przyjemności ;D Karobowa owsianka z cukinią i z domowym masłem z nerkowców... pycha ^^ ~ Karobowa owsianka z masłem z nerkowców, pomelo, serkiem twarogowym i makiem ~ Składniki: 50g płatków owsianych 2 łyżeczki karobu lub kakao pół cukinii (~100g) słodzidło 2 łyżeczki masła z nerkowców + 100g serka twarogowego, pomelo, mak Płatki zalewamy wrzątkiem, lekko(...)grubych oczkach cukinię, łyżeczkę masła z nerkowców i karob. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy serek, kawałek obranego pomelo, łyżeczkę masła z nerkowców i mak
Kuchenny Skrawek Niebapolecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu. Składniki: Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 100 g płynnego miodu 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g) 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek) 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki maki ziemniaczanej Krem budyniowy 0,5 l mleka(...)masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli
Ala piecze i gotujekopiaste łyżki dobrego majonezu 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru kryształu 1/2 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży Nadzienie: roztopione masło mak biały lub niebieski dostępny na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski(...)godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem. 3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków do końca. 4. Końce ciasta przekładamy pod spód, do środka i przeciągamy
Apetyczna babeczkarozjaśniło mi się w głowie. Owsiankę ugotowałam na mojej ulubionej zielonej herbacie i tak powstała Herbacianka ;D ~ Cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie z siemieniem lnianym, gruszką, cynamonem, makiem, sezamem i tahini ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała cukinia (~200g) zielona herbata (u mnie ta ) słodzidło + gruszka, cynamon, mak, sezam(...)siemieniem i startą na grubych oczkach cukinią. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosładzamy i przelewamy do miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na Herbaciance. Całość polewamy tahini, posypujemy makiem, sezamem i cynamonem
Kuchenny Skrawek Nieba