Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 5 łyżek * mąka pszenna – 5 łyżek BISZKOPT MAKOWY: * białko – 6 szt * cukier puder -150 g * mak – 150 g * wiórki kokosowe – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * żółtko- 6 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana(...)delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. Rzucamy o ziemię po upieczeniu, studzimy. BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy porcjami cukier, a następnie wiórki kokosowe, mak oraz proszek do pieczenia – delikatne, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka
Ostra na Słodkosprawdzony Składniki : 1,5 szklanki ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 50 g masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka mak do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy . Po chwili zrobią się lejące , wtedy dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłą wodę 1,5 szklanki . Mieszamy , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)więc nie macie się co martwić , wyjdą Układamy na blaszce do pieczenia wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch precli . Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C . Pieczemy bez termoobiegu około 10-15 minut , najlepiej do czasu aż się pięknie zrumienią . Podajemy ciepłe lub zupełnie ostudzone . Smacznego ! Artykuł Precle
Ogrodnik w podróżydżemu wiśniowego. U mnie dekoracja z galaretek nadziewanych wiśniami (domowych) i liści z marcepanu (liście robiłam sama). SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g niebieskiego maku 110 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa i nasączenie: 1 duży słoik dżemu wiśniowego 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej 2 łyżeczki(...)jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie i warstwa
Passions hobbies lifeSkładniki: 300 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mleka 4 jajka 250 g masła 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę(...)przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. W dużej misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Miksujemy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut
Qchnia po prostuaromatu. Ciasto podstawowe: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 120 g słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła klarowanego 360 ml mleka piegusek: 3 łyżki maku pół łyżeczki cynamonu kawowe: 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Składniki ciasta podstawowego łączymy. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i słodziwem. Masło topimy, mieszamy z mlekiem. Obie(...)masy łączymy ze sobą i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mak i cynamon, do drugiej kakao i kawę. Tortownicę o średnicy 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Do formy wykładamy kolejno warstwy ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut
Kucharzycacytryny. Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę. W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy. (Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.) Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około
Di gotujeSeromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)odstawiamy do przestudzenia *** *** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy *** *** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary 32x20cm). Dno blaszki smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy herbatnikami *** *** Na herbatnikach wykładamy naprzemiennie – raz łyżkę masy makowej
Blog z Apetytemróżniły. Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 2 żółtka 250 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej 120 g cukru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 łyżeczki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji migdałowej (jeśli używamy cukier migdałowy to pomijamy esencję) 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia(...)następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. 3. Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu Warstwa Makowo-Kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g płatków migdałowych ok. 200 g konfitury porzeczkowej Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Sposób przygotowania: Biszkopt(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp
Słodka StronaMakowiec nie jest najpopularniejszym ciastem we wrześniu, kojarzy się nam raczej ze Świetami i tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata
dolcevitainmykitchenserka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maku ok. 15 sztuk irysów Dodatkowo: herbatniki na spód Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy krótko, do połączenia(...)osobnej misce (najlepiej szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy. Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy obok siebie herbatniki. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Źródło
Smaki Na TalerzuPolecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia 3 jajka ciasto 2 200 g wiórków kokosowych 150 g cukru 100 g maku aromat waniliowy 6 jajek krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła 100 g cukru 60 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30 g mąki pszennej(3 łyżki(...)stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki
Ciasta z tradycjamizabierajcie się za pieczenie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku szczypta cynamonu jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 g jogurtu kokosowego (można zastąpić zwykłym jogurtem) + kajmak W misce wymieszaj: mąkę orkiszową(...)proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku
365 dni dookoła kuchnibardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes w oleju Drożdże rozprowadzić w połowie ciepłej, ale niegorącej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę ciepłej(...)około 1,5 godz. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować 5 min. Do odsączonej cebuli dodać mak, sól i całą zawartość puszki z tuńczykiem. Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier
https:KKuchniaMniamwyhodowany metodą trójfazową, zrobić go jest bardzo prosto, wystarczy mieć 1 łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego. Jak go zrobić napisałam w przepisie. Zapraszam do pieczenia. Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie