mak - 12131 przepisów (strona:194/809)

Piegus (babka makowa) 149

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca. Składniki: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Sposób przygotowania: Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać

Pyry na Gaz
Tort makowy 239

Tort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z białej czekolady 300 g białej czekolady

Pieguskowa Kuchnia
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 250

niej komponują. Składniki: 250 ml śmietany kremówki (36%) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru 3 duże jajka (białka i żółtka osobno) 100 g mąki 150 g mielonego maku 3 łyżki mleka garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) cukier puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie(...)wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym

My simple kitchen
Makowiec królewski 776

makowiec królewski, który gości na moim rodzinnym stole odkąd pamiętam. Wszyscy go uwielbiają! Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy

PatiGotuje
Sernik z białym makiem 201

sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie przejadają. Dzisiejszy z powodzeniem można zaserwować w czasie świąt. Sernik jest przełożony białym makiem ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Ciasto z makiem i marcepanem 195

Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli

dolcevitainmykitchen
Makowiec japoński 161

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec

Ugotować
Cygańska spódnica 411

żółtka 1 cukier waniliowy  1 i 1.5 szklanki cukru  1 i 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego 600 g serka homogenizowanego waniliowego 4 galaretki (każda w innym kolorze) plus galaretka do masy Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej miseczce w szklance wody, pozostawić(...)dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki- delikatnie wymieszać. Do drugiej części dodajemy łyżkę ciemnego kakao. Do trzeciej części, suchy kisiel (proszek). Do czwartej części dodać 3 łyżki suchego maku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut

Krakowskie smaki Ani
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe 239

Biszkopt makowy:     4 jajka     4 łyżki cukru     3 łyżki mąki pszennej     3 łyżki maku Ale-raj     sól szczypta     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy:     3 białka     100 g cukru(...)ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć

Cukiernia Pychotki
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 217

mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki * wiórki kokosowe – 10 łyżek(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki

Ostra na Słodko
Gryczane placki z makiem :) 167

Ostatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie gryczanej. Tym razem usmażyłam je nie na oleju kokosowym, a na maśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu.  Składniki:  60 g mąki gryczanej  1 łyżka maku  100 ml mleka

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 232

Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi Przepis na drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 173

kakao. Oto bułeczki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej(...)łyżka maku 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Do miski wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebularze. 326

roztopionego) 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu Nadzienie: 2 cebule 2 łyżki maku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć

zadanie-gotowanie
Mazurek makowo-kokosowy 239

nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać(...)porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.  Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając

Cukiernia Pychotki