smakuje wspaniale w takim plenerze. Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam(...)Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu
Przysmaki Karolkikawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty) Ciasto ze sliwkami skladniki: 2 szk cukru pudru - dalam 1,5 szk kostka masla - dalam 200g 12 lyzek maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 6 jajek - dalam 5 3 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 2 1 szk mleka - dalam 0,5 szk cukier waniliowy 500g sliwek wykonanie: Maslo utrzec(...)ubic mikserem z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodac cukier waniliowy, nastepnie dodawac po jednym zoltku na przemian z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta. Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete na pol, przecieta strona ku gorze. Piec
Przysmaki Karolkiskladniki: 115 g pure z dyni (0,5 szklanki) 7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych 0,5 lyzeczki mielonego kardamonu 0,5 lyzeczki mielonego imbiru 500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki) 55 g oleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania(...)przez praske, a nastepnie umieszczamy na sitku na cala noc by odcisnac jak najwiecej plynu. Na drugi dzien w misce mieszamy ze soba drozdze, wode, kardamon, imbir i 90g maki. Zostawiamy na 10-20 minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make
Przysmaki Karolkiwarto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy(...)cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo
Przysmaki Karolkisobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej. Pierogi z kapusta i grzybami skladniki na ciasto 0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy(...)niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace. Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac
Przysmaki Karolkipomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody 7g suchych drozdzy 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli 350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki pszennej i 150g maki pszennej razowej) 1 lyzka oliwy z oliwek wykonanie: Drozdze rozrabiamy z lyzeczka cukru i 50 ml letniej wody. Odstawiamy
Przysmaki Karolkibardzo nam wszystkim smakowala by doczekac kolejnego dnia. Tarta z truskawkami i creme patissiere skladniki na cisto: 120g miekkiego masla 50g cukru pudru 1 jajko 40g zmielonych migdalow 150g maki szczypta soli skladniki na krem: 3 zoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru(...)Krem: W rondelku z grubym dnem ubijamy mikserem zoltka z cukrem i wanilia. Dodajemy przesiana make. Na koncu dodajemy cieple mleko, wszystko dokladnie mieszamy, by nie bylo grudek z maki. Calosc podgrzewamy na malym ogniu okolo 5 minut i caly czas mieszamy. Powstanie dosc gesty budyn. Sciagamy z ognia i dodajmey maslo i kirsch. Krem odstawiamy do lodowki
Przysmaki Karolkiprzypadnie do gustu moja propozycja. Crumble z cukini skladniki: 700g cukini 150g serka kremowego naturalnego 1 cebula 2 szczypty kuminu 2 galazki miety 1 lyzka tymianku sol, pieprz 80g maki pszennej razowej 100g masla 40g zmielonych orzechow laskowych oliwa z oliwek wykonanie: Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pokrojona w talarki cukinie oraz tymianek(...)kumin. Wszysko dusimy okolo 10 minut. Nastepnie dodajemy posiekana miete i serek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Wszystko przekladamy do naczynia do zapiekania. Z maki, zmielonych orzechow i masla zagniatamy kruszonke. Mozemy ja doprawic delikatnie pieprzem. Gotowa kruszonke rozsypujemy na cukini. Calosc zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez okolo 20 minut. Smacznego. Uwagi : Moim zdaniem
Przysmaki Karolkidrobnego cukru do wypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)cukier przestanie być wyczuwalny między palcami. Kiedy już dobrze zmiksujemy cukier z białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy
Blondynka Gotujejednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:) Składniki: - 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)szkl. otrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania
Słodkości i nie tylkoprzepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :). Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :) Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól(...)szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem
Słodkości i nie tylkoZnowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam ser z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne. Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia(...)źródło : " Ciasta : Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku
Słodkości i nie tylkoszklanki maki 0.5l mleko 2 jajka 250 serka mascarpone 150ml smietany double cream sos toffi cukier puder 1 cukier waniliowy sol Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy(...)szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej) Calosc mieszamy mikserem az konsystecja bedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk
Klaudynkowa kuchniaplastrow miesa z karczku 3 srednie cebule 3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki papryka sol 3 liscie laurowe maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy(...)plasterki Kiedy juz mieso sie odstanie w lodowce wyjmujemy Na talerz wysykujemy troche maki i obtaczamy mieso podsmarzamy na rozgrzanej patelni Podsmarzone mieso wkladamy do rondla Na patelni rozgrzanej podsmarzamy cebule Podsmarzona cebule dorzucamy do miesa Wszystko razem zalewamy woda tak zeby lekko zakrylo mieso Dorzucamy pokrojony czosnek i 3 liscie laurowe
Klaudynkowa kuchnia