mak - 12131 przepisów (strona:186/809)

Makaron kokardki w kremowym sosie z gorgonzolą 243

pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością  wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową  mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale  można śmiało przygotować ja samodzielnie . Mak,  który użyłam  do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak  ciekawego posmaku........... Składniki : /2  porcje/ 160-200 g makaronu  kokardki(...)/motylki-farfalle/ 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/ ok. ¼  szklanki mlek 1 łyżka maku zielona pietruszka/do dekoracji Wykonanie: -Makaron  ugotować  al dente. -W międzyczasie   gorgonzolę  rozdrobnić widelcem , wrzucić  na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając  podgrzewać do  utworzenia gładkiego ,kremowego  sosu. -Ugotowany makaron

Zakamarki mojej kuchni
Makowiec gotowany 207

Składniki: biszkopt  0,5kg maku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka olejek migdałowy 3 łyżki mąki 1 szklanka drylowanych wiśni 1/2 szklanki orzechów włoskich polewa+orzechy włoskie na wierzch Sposób przygotowania: 1. Z podanego wcześniej przepisu upiec biszkopt na prostokątnej blaszce. 2.Mak zaparzyć dzień wcześniej. W razie potrzeby odcedzić i dwukrotnie zmielić. 3. W garnku rozpuścić masło(...)Dodać mak i mieszając gotować kilka minut. 4. Do maku dodać cukier. Mieszać. 5. Do masy makowej wbić po jednym jajku i szybko wmieszać. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 185

traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami(...)świeżych drożdży  skórka otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy płaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka 12 dag roztopionego ciepłego masła 2 jaja Dodatkowo: 4 łyżeczki maku ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców garść orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni 1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły

Apetyczna babeczka
Makownik na migdałowym cieście 322

posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier(...)cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier

Zainspirowana w kuchni
Najlepsza babka cytrynowa 199

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy(...)Sposób przygotowania Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto

Pyry na Gaz
Ciasto z makiem 101

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający mało pracy i pyszny, a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na 7 porcji 25 dag margaryny 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy margarynę(...)cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania suchy mak. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia i pieczemy w temp około 180 st.C. około 60 minut

Smakowite Dania
Babka cytrynowa z makiem + film 179

stole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek(...)oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy

Smakowite Dania
Babka makowa z białą czekoladą 416

Przepis na formę o średnicy 24cm. (moja foremka jest malutka średnica 16cm, więc robiłam z połowy porcji). Skladniki: 250g masła lub margaryny ( polecam masło) 4 jajka 3/4 szklanki maku ( niemielonego, nieparzonego) 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej kilka kropel olejku migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi(...)Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę za pomocą miksera.  Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z makiem i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do reszty utartych składników

Czerwona Porzeczka
Bułeczki z koperkiem i marchewką 177

porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :).   Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki miękkiego masła 2 duże marchewki(...)pęczki koperku do posypania czarnuszka, sezam i mak do posmarowania 1-2 żółtka Nadzienie: 40 dag ser białego 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz charrisa lub chilii, tak pikantne jak lubimy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy olej, dodajemy roztrzepane białko, sól, jogurt, startą marchewkę, sól

Apetyczna babeczka
Ciasto cytrynowe z makiem i wiśniami 236

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju(...)skórka z 1 cytryny 200 wiśni Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Kantyczka 223

słodko ! :)  Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry :) Składniki : 2,5 szklanki mąki 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki maku 2 łyżki kakao 1 opakowanie biszkoptów dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego  2 łyżeczki cukru waniliowego ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy. Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy : I miseczka - 1/2 szkl maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto

charlotte gotuje
Cytrynowa babka z makiem 224

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u   Małej Cukierenki , którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki maku  lukier białko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Sposób przygotowania Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać

pink envelope
Moja poranna owsianka i kilka polskich filmów 124

szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni kilka owoców suszonej żurawiny lub rodzynek kilka orzechów włoskich (lub innych) opcjonalnie: mak Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)rano jeszcze trochę płynu. W zależności od tego, ile masz czasu, albo podgrzej przez minutę w mikrofali albo kilka minut na kuchence. Następnie dodaj pozostałe składniki. Jeśli lubisz, posyp makiem. PS Siemię lniane, np. Kresto kupisz w cenie 1,50zł za 200 g, sezam tej samej firmy w cenie 3,50zł za 200 g, pestki słonecznika, np. Gardis w Lidlu

Qlinarnie i Qlinarnie
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 145

OpenCard. Wielka szkoda….     Tomek i Karolina Rafał Karolina i ja Zanim jednak odwiedzisz Kyoto Sushi, warto wiedzieć, że pod konkretnymi nazwami kryją się różne rodzaje sushi: Sushi maki   Źródło: W ikipedia i strona restauracji - maki (po japońsku zwija , zawijana , rulon zwijany za pomocą bambusowej maty, pokrojony na mniejsze kawałki) - futomaki (duże, płaskie krążki) - hosomaki (małe, wysokie krążki(...)temaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców

Qlinarnie i Qlinarnie
Cebularze z makiem 157

Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo że przepis nie jest całkiem oryginalny mam nadzieję, że nie odbiegał za dużo od oryginału. Właściwie to był bardzo udany wypiek i następnym razem dodam zdecydowanie więcej maku. Autorem tego wypiekania był Paweł

Bernika - moj kulinarny pamietnik